Hlavní obsah

Vindahl: Celtic? Jen spekulace. Ale pokud zítra zavolá Barcelona, řeknu ano

Přišel na podzim, dostal důvěru, stal se jedničkou a byl u obhajoby titulu i tažení Evropskou ligou. Teď se o gólmana fotbalové Sparty Petera Vindahla intenzivně zajímá slavný Celtic. „Jde o spekulace, ale neskrývám, že se chci v kariéře ještě posunout,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Sport.cz 26letý dánský gólman.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Sparty Praha Peter Vindahl oslavuje vítězství nad Betisem v Evropské lize.

Článek

Grassau (od našeho zpravodaje) - Celtic by rád Vindahla viděl ve svém kádru, několikrát se na Letné dotazoval. Jenže Sparta má jiné plány a chce se svou jedničkou dál pokračovat.

Vindahl, jenž díky zisku titulu dosáhl na první trofej v kariéře, v rozhovoru dále mluví o zkušenostech ze zápasů s Galatasarayem nebo Liverpoolem i o oslavách, které byly větší, než sám čekal.

Jak vidíte vaši budoucnost?

Především chci říct, že pokud zažijete tak úspěšnou sezonu, jakou jsme měli my, je přirozené, že o hráče je zájem. Nic se nezměnilo na tom, že mým cílem je dostat se do pěti největších evropských lig. Teď jsem ve Spartě a odešel bych jen v určitém okamžiku. Ve správném. Kdy nastane, a jestli vůbec, člověk nikdy neví. A ve fotbale obzvlášť. Jestli mi zítra zavolá Barcelona, tak asi řeknu ano. Musím předvádět dobré výkony a pracovat na sobě.

Mluvíte o top pěti ligách, Celtic by pro vás případně byl krokem kupředu?

Jde o spekulace, které ze své pozice nemohu ovlivnit. Nevím tolik co média, takže je pro mě i trochu divné situaci komentovat. Jasně, každý ví, že Celtic je velký klub s bohatou historií. Ale stejně tak Sparta. Možná bych zažil jiný typ fotbalu, ale momentálně jsem spokojený. Pokud bych odešel, tak jen s vědomím, že je to pro mě nejlepší a správné řešení. Může to být Celtic, Barcelona, Boloňa nebo někdo úplně jiný. Neskrývám, že se chci ještě posunout, protože snad každý by rád dosáhl nejvyšší možné úrovně.

Zájmu o hráče Sparty logicky pomohl double a také vystoupení v Evropě. Jak vzpomínáte na Galatasaray nebo Liverpool?

Třeba v Turecku, kdykoliv jsme měli míč, jsem jen stál a slyšel neustále pískání. Je těžké to popsat, pokud jste to nezažili. A pak Anfiled. Legendární místo. Máme skvělé zážitky, které si všichni budeme pamatovat do konce kariéry. Jde o momenty, které si většina fotbalistů nikdy nezkusí. Jasně, na Liverpoolu nebyl výsledek takový, v jaký jsme doufali. Byl to zápas na ho*no, ale tím si někdy projde snad každý.

Jak vám tyto momenty pomohly do zbytku sezony?

Do ligy myslím, že zas tolik ne. Nasbírali jsme opravdu cenné zkušenosti, které můžeme využít pro další evropské tažení. Doufám, že se díky nim protlačíme do Ligy mistrů. Liverpool byl jiný level, ale hráli jsme dobře s Galatasarayem nebo Betisem. Porazili jsme velké týmy, takže nevidím důvod, proč by to nemohlo vyjít i s těmi úplně nejlepšími. Můžeme dokázat hodně.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Sparty Praha Peter Vindahl se raduje ze zisku mistrovského titulu.

Mluvili jsme spolu naposledy v zimě v Marbelle, od té doby jste se stal hráčem Sparty a zvedl nad hlavu dvě trofeje. Povedené poslední měsíce, že?

Určitě. Jsme mistři a máme double, takže mě docela bavily.

Máte první titul v kariéře.

Znamená pro mě opravdu hodně. Je to stejné jako u velkých zápasů. Ne každý fotbalista má možnost něco takového zažít.

A co oslavy, užil jste si je?

Abych byl upřímný, byl to těžký týden. Opravdu jsme pochopili, jak se v Česku slaví. Myslím, že v Dánsku to je, jen když vyhrajete a po přebrání poháru. Tady se slaví několik dní. Nemyslel jsem si, že existují lidé, kteří dokážou slavit tak dlouho (smích).

V soukromí jste možná až extrémně klidný člověk, na hřišti naopak často ukazujete emoce. Které vaše já bylo vidět po titulu?

Asi klidná stránka. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem oslav v podobě chození do města a podobně. Pro mě je nejlepší, když se tým sejde třeba v restauraci a tam zůstane. Ale jde jen o můj pohled, každý to má jinak. Hlavní je, že jsme se společně dobře bavili. Jako jedna parta.

Po všech úspěších Spartu opustil kapitán Ladislav Krejčí a zamířil do španělské Girony. Velká komplikace?

Hodně z nás tušilo, že to může nastat. Byl náš lídr na hřišti i v kabině a teď musí převzít zodpovědnost někdo další. Myslím si, že kluky na to máme. Nebude to jeden člověk, který na sebe vezme všechno. Zapojí se více lidí a povinnosti se mezi ně rozloží. Pásku má Filip Panák, bude dobrým kapitánem. A my bychom mu měli pomoct.