Hlavní obsah

Veselý si pochvaluje konkurenci: Chtěli jsme ji, takový zápas bychom dřív prohráli

Trápení a jarní propad do skupiny o záchranu nechtějí opakovat, první zápas nového ročníku Chance ligy ukázal, že fotbalisté Bohemians by měli mít jinou sílu. Porazili Baník Ostrava 2:1. „Vždycky když vstoupíte do sezony vítězstvím, je to cenné pro psychiku mužstva a dobré pro určitý klid v klubu. Skolili jsme silného protivníka,“ radoval se trenér klokanů Jaroslav Veselý.

Sestřih zápasu Bohemians–OstravaVideo: LFA

Článek

Jen pohled na soupisku naznačuje, jakou kvalitou Bohemians disponují. Proti Baníku začínali na lavičce například útočník s reprezentační zkušeností Jan Matoušek či záložník Robert Hrubý. „Máme pět šest záložníků, kteří mohou hrát. Útočníci na sebe tlačí. To jsme tady chtěli. Střídající hráči výkon udrželi a ještě ho pozvedli. To je rozdíl oproti dřívějšku. Troufnu si říct, že v minulé sezoně bychom takový zápas 1:3 prohráli. Teď jsme udrželi po celé utkání kvalitu,“ pochvaloval si Veselý.

V základní sestavě se představili tři (staro)nové tváře: záložník Aleš Čermák a útočníci Václav Drchal a Júsuf Hilál, všichni už v minulosti ve vršovickém klubu působili. „Za přípravu jsme vstřelili víc branek než skoro za celé jaro. Júsuf nebo Drchy měli v přípravě vysokou výkonnost. I když teď gól nedali, pomohli nám jinými činnostmi. Čermus podal taky slušný výkon,“ uvedl Veselý.

Sám bral za posilu i uzdraveného záložníka Vojtěcha Smrže, který promarodil celé jaro. Sedmadvacetiletý borec kraloval ve středu pole, demonstroval sílu v soubojích, odebíral soupeřům míče, v první půli třeba zvládl brilantně sprinterský souboj s obávaným Ewertonem.

„Cítil jsem se výborně, vydržel jsem ještě déle, než jsme plánovali. Po přípravě jsem si věřil. Byl to těžký půlrok, ani týmu se moc nedařilo, měli jsme hodně zranění, nebyl jsem to jen já. Tenhle zápas beru jako zadostiučinění. Jsem rád za celý tým,“ konstatoval Smrž, který střídal v 77. minutě.

„Už v přípravě ukazoval, že je v pohodě. Víme, koho tady máme. Na jaře byl zraněný. Obětovali jsme závěr sezony, abychom ušetřili hráče jako on nebo Adam Jánoš, kteří byli nedoléčení. Byli jsme zachráněni a neriskovali jsme zranění do přípravy. Ukázalo se to jako moudré rozhodnutí. Beru, že máme víc posil, Novák už taky vypadá dobře,“ prohodil Veselý o Smržovi a spol.

Kouč klokanů přiznal, že hodně váhal, zda nasadí do základní sestavy Hrubého. Šel do hry v 77. minutě, za pět minut vstřelil gól na 2:0. Přes dvě minuty ho zkoumal VAR, který nakonec dospěl k závěru, že míč k němu šel od útočníka hostí Erika Prekopa a ne od Jánoše. „Robert měl výbornou přípravu, teď na nás zase hodně zatlačil,“ zmínil Veselý.

Nebrání se ještě ani rozšíření konkurence. „Přestupový termín není u konce, může přijít hráč na jakýkoliv post. Díváme se kolem sebe. Kdyby ale někdo přišel, musel by to být top hráč, který nám pomůže,“ poznamenal šestačtyřicetiletý trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Bohemians oslavují gól proti Baníku Ostrava.

V bráně chytal Michal Reichl. „Cítíme vůči němu dluh z minulosti. Prodloužili jsme smlouvu s Kubou Šimanem (byl na lavičce – pozn. aut.), Lukáš Soukup už trénoval, chytal za béčko. Víme, že zdravotní stav není optimální, ale chtěli jsme vsadit na gólmany, kteří nechytali špatně. Všichni hráči včetně gólmanů však musejí podávat slušné výkony. Potřebujeme určitou kvalitu. Chybu může udělat každý, ale nesmí jich být moc. Michal Reichl chytal výborně, podržel nás. Za inkasovaný gól nemohl,“ hodnotil ho Veselý.