Hlavní obsah

Veselý po debaklu se Slavií: Kluci by se z toho neměli podělat

Prachbídný výkon bez žádné střely na bránu. Ofenzivní výpady pražských Bohemians by se ve vršovickém derby se Slavií daly spočítat možná na prstech jedné ruky. I proto byl trenér Jaroslav Veselý po prohře 0:4 v 10. kole fotbalové Chance ligy pořádně rozladěný. „Vždy se snažím najít pozitiva, tentokrát je nevidím,“ zmínil kouč Klokanů.

Video: LFA

Článek

Co jste říkal na výkon vašeho týmu?

Prohráli jsme naprosto zaslouženě a možná až ostudně. Nebyl to dobrý výkon. Říkali jsme si, že nemůžeme dopadnout jako Plzeň, ale nakonec jsme dopadli úplně stejně. Třetí gól utkání vyřešil. Chtěli jsme důstojně dohrát alespoň druhou půli a třeba i dát gól, ale nepodařilo se. Musím se omluvit fanouškům za to, co jsme předvedli.

Rozhodla i forma Slavie?

Nechci to zpochybňovat. Slavia je rozhodně ve veliký pohodě, soupeře drtí a nikomu se na ni pořádně nedaří najít recept. Nám se zdálo, že jsme řešení měli, ale nebylo tomu tak. Připadal jsem si stejně, jako když jsem viděl ten zápas s Plzní. Sešívaní se postupně rozjížděli a horkotěžko jsme tomu vzdorovali. Snažili jsme se hned několikrát měnit rozestavení, ale ucpali jsme díru a objevila se jiná.

Zmiňoval jste, že probíhala snaha změnit rozestavení. Neberete si osobně, že si hráči příliš vaše pokyny k srdci nebrali?

Já jsem spíše viděl hlavy dole z toho průběhu. Strašně rychle naskákalo skóre a ten, kdo hrál někdy nějaký sport, ví, že na hřišti pak není příjemně. Mně se dobře nekoukalo na zápas a zároveň hráčům se dobře nehrálo. Nejsme ale jediní, komu se to se Slavií stalo. Mohli jsme ale předvést důstojnější výkon. Chybělo mi naštvání či agresivita. Někdy stačí vyhraný souboj a vše se obrátí. My jsme to ale moc brzy odevzdali.

Nechyběla vašemu týmu větší kompaktnost?

(usměje se) Nám chybělo úplně všechno. Především kvalita. Je třeba si uvědomit, že obrana vždy vychází od kompaktního útoku, ale zároveň pokud nefunguje defenziva směrem dopředu, tak útok je marný také. Soupeře jsme pouštěli do tlaku po vyloženě zbytečných ztrátách. Přitom jsme si všechno říkali, ale nedodržovali jsme to. Musel bych asi kritizovat aspekt po aspektu, protože tohle opravdu nebyl vůbec dobrý výkon. Nesu za to odpovědnost.

Slavia vás tedy přesvědčila svým výkonem?

Rozhodně. Musím uznat, že sešívaní mají obrovskou formu. Daří se jim v útoku i vzadu. Inkasovali pouze jednu branku. Těžko si jakýkoli tým proti nim něco vytvoří. Jsou zkrátka jinde než my.

Bohemians byli vždy známí zarputilostí. Nechyběla vám tahle vlastnost v zápase?

Tohle mi přesně na tom vadí nejvíc. Bylo to z naší strany odevzdané. Nedokážu si vysvětlit, čím to bylo. Jestli respektem nebo průběhem. Nebyli jsme ale agresivní v soubojích, nedostupovali jsme a chyběla nám odvaha na míči i kvalita. Vždy se snažím najít pozitiva, ale tentokrát je nevidím.

Nemohla k odevzdanosti vašich hráčů přispět i již zmíněná kvalita kádru Slavie?

To úplně není otázka na mě, ale máme v kádru zkušené hráče, kteří už mají něco za sebou. Neměli by se z toho podělat. Neustále jsme ustupovali, z čehož také vyplynul tlak Slavie. Jakmile jim dáte prostor, především kolem boxu, je to konec. Mají obrovskou kvalitu a umí využívat tyhle chyby. Jsem z toho opravdu zklamaný. Pamatuji si, když jsem se Slavií prohrál 0:6, ale tehdy jsem byl na hráče pyšný, protože bojovali. Takhle se nemůžeme a nebudeme prezentovat.

Po konci zápasu jste si k sobě zavolal hráče a utvořil s nimi kolečko. Jedná se o nový zvyk?

(usměje se) To vůbec. Nebylo to ani kolečko, spíše krychle. Chtěl jsem hráčům za tepla říct, co si myslím.

Po devíti zápasech máte na kontě devět bodů. Jak hodnotíte váš vstup do ligy?

Z devíti utkání jsme hned šest měli venku. Doma jsme hráli jen tři zápasy, a to se Spartou, Slavií a Baníkem. Proto si myslím, že to není tak špatné. Pokud bychom v Olomouci uspěli, budu hodnotit náš vstup do soutěže jako vcelku dobrý. Jako jednoznačnou chybu, která mě mrzí, vidím, že jsme měli vyhrát na Dukle a v Budějovicích.

Myslíte, že je liga stále více a více vyrovnaná?

Bezpochyby. Stačí se podívat na to, že ztrácíme tři body na osmý Liberec a zároveň na předposlední Teplice máme také náskok jen tří bodů. Já věřím, že půjdeme nahoru a odskočíme. Po reprezentační pauze přijde série, ve které bychom měli bodovat. Příští týden nás navíc čeká Olomouc, která je také těžkým soupeřem, ale je rozhodně více hratelná než Slavia.