Hlavní obsah

Sotva se v Pardubicích rozkoukal, hned prožil křest ohněm

Aktualizováno

Čas na aklimatizaci? Děkuji, nechci. Pardubický záložník či obránce Tomáš Polyák ve čtvrtek posílil mužstvo a o den později naskočil v základu na hřišti mistrovské Sparty (1:2). I přes očekávanou porážku na postu stopera obstál. „Skočil do vody a myslím, že to zvládl,“ chválil kouč Jiří Saňák.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Polyák (vlevo) z Pardubic stíhá Ermala Krasniqiho ze Sparty.

Článek

Pravda, realita nebyla zas tak ostrá, jako stojí v systému Fotbalové asociace ČR. Podle oficiálních záznamů Pardubice zápůjčku Polyáka z mateřského Liberce dotáhly opravdu až ve čtvrtek odpoledne. V tu dobu o nové posile také informoval klub na webu. Saňák ale tvrdí, že 23letý univerzál se přece jen s novým působištěm sžíval o něco déle a až poté došlo k finalizaci hostovačky.

„Přišel o maličko dřív, trénoval s námi celkem třikrát,“ vysvětloval trenér Východočechů. Jak ale na Polyáka, který strávil předchozí půlrok v druholigovém Varnsdorfu, vlastně přišel?

Činili se jak současní, tak bývalí zaměstnanci Pardubic. „Martina Shejbala (trenér brankářů, pozn. red.) napadlo, že bychom ho mohli zkusit. Musím také zmínit, že nám ho doporučil i Radek Kováč,“ vyprávěl Saňák. „Skočil do vody a zvládl to. Hned po jeho příchodu bylo jasné, že nám pomůže s organizací hry,“ dodal.

Polyák nastoupil na stoperu vedle další nové posily, Davida Šimka z Mladé Boleslavi. Vedl si slušně. Ač nenarostl do takové výšky jako jeho parťák ze srdce defenzivy, několikrát ukázal sílu ve vzdušných soubojích. Za jediný slabší moment se dalo považovat, když jej ve druhé půli přesprintoval čerstvý (a zatraceně rychlý) náhradník Sparty Ermal Krasniqi. Jenže situaci předcházely hodně nešťastné odrazy míče a kosovská posila Letenských nájezd stejně neproměnila.

Odchovanec Liberce měl na kontě již sedm ligových startů za svůj mateřský klub v sezoně 2022/23. Teď přidal osmý. Se zdaleka největší minutáží. Čtvrthodinu před koncem trávník opustil a dopřál tak velký den jednomu ze svých kumpánů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Jan Kalabiška z Pardubic, Victor Olatunji ze Sparty, brankář Viktor Budinský z Pardubic, Tomáš Polyák z Pardubic.

Polyáka vystřídal osmnáctiletý Václav Jindra, produkt vyhlášené pardubické akademie. Pro něhož šlo o premiéru mezi elitou. Dosud měl mezi dospělými na kontě jen čtyři třetiligové starty za rezervu Východočechů. „Také to zvládl velice dobře, musím ho pochválit,“ pokračoval v pozitivním duchu Saňák.

Velký den dorostence ale přebila síla příběhu nováčka, který si sotva stihl vybalit věci a hned naskočil do základu. A ještě k tomu nezklamal. Ač proti němu stál úřadující mistr ligy a do posledního místečka zaplněná Letná.