Hlavní obsah

VAR zlobil, dvě situace v Ďolíčku ale vyřešil. Ofsajd Hrubého? Trenéři se neshodli

Rozhodčí se v Ďolíčku zapotili. Nejen kvůli horkému počasí, ale i kvůli tomu, že spojení s videem drhlo, a museli řešit v závěru dvě ošemetné situace. Obě dopadly dobře pro domácí Bohemians, kteří v úvodním kole fotbalové Chance Ligy porazili Baník Ostrava 2:1.

Sestřih zápasu Bohemians-OstravaVideo: LFA

Článek

První moment přišel v 82. minutě. Domácí záložník Adam Jánoš atakoval útočníka Baníku Erika Prekopa. Balon se po jejich souboji vykulil za obranu hostí, kde čekal Robert Hrubý a prostřelil Jakuba Markoviče. Asistent rozhodčího Lukáš Machač signalizoval ofsajd, situace se zkoumala na videu. Podle opakovaných záběrů usoudili sudí v pražském VAR centru, že míč hrál Prekop, tudíž Hrubý v ofsajdu nebyl, ačkoliv stál viditelně za bránícími hráči.

„Na hřišti jsme to vyhodnotili tak, že hrál útočící hráč. Od videa jsme dostali zprávu, že zahrál bránící hráč, tudíž se nejednalo o přestupek proti pravidlům,“ vysvětlil v rozhovoru pro O2 TV hlavní arbitr utkání Ondřej Berka.

Prekop moc nevěděl. „Vůbec si to nepamatuji. Měl jsem ale situaci řešit jinak, odkopnout míč na roh. Ten bychom přežili a byl klid. Nesu velký podíl viny na druhém gólu. Ale Adam Jánoš mi po zápase říkal, že nechápe, že byl gól uznaný. Že mi ten míč vypíchl, když jsem ho měl mezi nohama,“ líčil Prekop.

Trenér Baníku Pavel Hapal musel být ve své odpovědi ještě nekonkrétnější. „Nevím. Nám všem se zdálo, že to byl ofsajd. Ale nic tu nefungovalo, abychom se mohli podívat zpětně. Nikdo mi nic neřekl. Nejhorší je, že sedíte a nevíte, co se děje. Erik mi tvrdil, že míč hrál Jánoš. Ale s VAR byl problém už před zápasem, nešel zvuk, nebo obraz, nevím přesně,“ vylíčil Hapal.

„VAR nějak vypadl, spojení moc nešlo, rozhodčí to museli řešit nějak přes telefon. Měli to velmi těžké, na to, jaká byla situace, to zvládli ještě rychle,“ potvrdil kouč Bohemians Jaroslav Veselý. „Já ale viděl, že hrál míč hráč Baníku. Byl jsem docela v klidu,“ nastínil Veselý, že tušil, že branka bude uznána.

Už v sedmé minutě nastavení letěl do pokutového území Klokanů centr, míč se otřel v souboji domácího útočníka Václava Drchala se záložníkem Baníku Jiřím Boulou o něčí ruku. Hosté chtěli penaltu, VAR situaci zkoumal po dohrání akce. A odhalil, že rukou se míče dotkl Boula. Berka pak hned poté, co dostal z centrály echo do sluchátek, utkání ukončil.

„V pokutovém území se řešil potenciální přestupek. Buď hraní rukou, nebo přestupek na tělo hráče. My to na hřišti nevyhodnotili jako nedovolenou hru, VAR nám to potvrdil,“ řekl Berka.