Hlavní obsah

Útočník Kliment míří z Plzně do Olomouce

Třicetiletý útočník Jan Kliment se stal posilou fotbalistů Olomouce. Do Sigmy přichází jako volný hráč. Smlouvu podepsal na dva roky. Klub to uvedl na svém webu.

Foto: SK Sigma Olomouc, Sport.cz

Jan Kliment je novou posilou olomoucké Sigmy.

Článek

„Po roce v Plzni, kde jsem moc šancí nedostával, mám velkou chuť a motivaci. Sigma mi nabízí příležitost a já jí to budu chtít vrátit. Považuju ji za dobrý klub. Podmínky a zázemí má na velmi kvalitní úrovni. Věřím, že budeme úspěšní a že by se nám třeba mohlo podařit něco podobného, jako když jsem hrál na Slovácku,“ prohlásil Kliment.

„Honza je jiný typ útočníka, než jaké v mužstvu aktuálně máme. Je dobře rychlostně vybavený, zároveň už i se zkušenostmi. Do kádru mi velmi dobře zapadá. Jsem rád, že se ho povedlo přivést,“ řekl nový trenér Sigmy Tomáš Janotka.

„Od Honzy si slibujeme zvýšení konkurence v týmu na ofenzivních postech. Samozřejmě klíčové bude, aby mu drželo zdraví. To bychom si přáli všichni nejvíc,“ doplnil sportovní manažer Ladislav Minář.

Kliment je rodákem z Jihlavy, kde také naskočil do profesionálního fotbalu. V roce 2015 se stal nejlepším střelcem mistrovství Evropy do 21 let, což jej katapultovalo do bundesligového VfB Stuttgart. V zahraničí působil také v dánském Bröndby Kodaň a polské Wisle Krakov. V české lize, kde má bilanci 98 zápasů a 18. gólů, nastupoval v sezóně 2020/21 za Slovácko a pomohl mu do evropských pohárů deseti brankami. Poslední dvě sezony strávil v Plzni, kde se například prosadil proti Bayernu Mnichov v základní skupině Ligy mistrů, do níž Západočechy nasměroval veledůležitou trefou ve čtvrtém předkole proti Karabachu. Pět startů má na kontě v české reprezentaci.

Sigma má zájem také o dalšího útočníka, třiadvacetiletého Nigerijce Kennetha Ikugara, jenž hájil barvy Zlína, a také o jednatřicetiletého stopera Michaela Leibla, jemuž končí smlouva v Hradci Králové. „Nic ve vztahu k nim ale dojednáno není,“ řekl Sportu.cz bez dalších podrobností mluvčí klubu z Hané Jiří Fišara.

Související témata: