Hlavní obsah

Tykač chystá další investice do Slavie

V jeho éře postrčila Slavia do špičkových klubů plejádu fotbalistů. Z Eura se jim vrátila jedenáctka reprezentantů včetně propírané posily Tomáše Chorého. V pořadí evropských klubů jí patří 34. místo. Až za Slavii najdete značky jako Tottenham, Fiorentina nebo Monako. Bezva! Jenže Edenu se od loňska vyhýbají trofeje. Logické, že na tým trenéra Jindřicha Trpišovského padá tíha očekávání.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér SK Slavia Praha Jindřich Trpišovský během zápasu s AC Milán

Článek

„Já bych to spíš nazval odpovědností vůči majiteli, který v zimě přišel,“ odpoví kouč Slavie. „Měl jsem s ním pár osobních rozhovorů, jak vnímá Slavii, jak ji má rád, co znamená pro něj i jeho rodinu, nebo kolik do ní investoval a ještě v budoucnu investovat chystá.“

Červenobílý klub vlastní jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač. Přišel v sezoně, po jejímž konci nepřidala Slavie do vitríny žádný pohár. Na trofej z ligy se například v Edenu čeká od roku 2021.

„Chtěli bychom v evropských pohárech dojít dál než do čtvrtfinále. A třeba jednou i jednu z evropských soutěží vyhrát. To je náš ohromný sen,“ troufne si Trpišovského pobočník Zdeněk Houštecký.

Právě v mezinárodních soutěžích dělala Slavia Tykačovi největší potěchu. „Mluvil jsem s ním, jaký byl zážitek porazit doma AS Řím. Odpověděl jsem mu, že se to nedá srovnat s vyhranou trofejí. Chceme mu ten úžasný pocit dopřát co nejdřív,“ poví Trpišovský.

Trenéři Slavie i o tom hovořili před týdnem na soustředění v rakouském Kollerschlagu. Ještě daleko od ligového mumraje, do něhož Slavie vstoupí nedělním duelem na hřišti Slovácka (17.00).

Jiná příprava, nová jména

Až v průběhu kempu se ke slávistům připojovali první reprezentanti z Eura, které vyvrcholilo minulou neděli. Zbytek nejvytíženějších se zapojil do tréninku až od tohoto týdne.

„Je to nová situace pro všechny. Jsme ale trochu zkušenější, klukům jsme dali delší volno,“ oznamuje Trpišovský. Připomíná léto 2021, kdy se Slavii po opožděném Euru vrátily opory. Bez pořádného oddechu slavisté i s reprezentanty vypadli v 3. předkole Ligy mistrů s maďarským Ferencvárosem.

Do stejné fáze zasáhne český vicemistr i letos. Neví soupeře, ale vlastně ani složení sestavy, ani rozložení tahounů, které chce mít v boji o milionářskou soutěž k dispozici.

Příjemné starosti trenérům způsobuje nadaná omladina, která zaujala v přípravě.

Mládenci jako Vlček nebo Jurásek už náleží mezi stabilní členy áčka Slavie i seniorské reprezentace. Snaží se uchytit mládenci jako brankáři Kinský, Prebsl nebo Fila. Příslib může být i Pech, Konečný, Trédl a další. K tomu připočtěte příchody už jinde ověřených talentů jako Bužek, Chaloupek nebo Vorlický.

Trenér Trpišovský při vyprávění odejde od stolu k magnetické tabuli, kde šteluje s cedulkami jednotlivých hráčů. Spočítá je a oznámí: „Do přípravy zasáhlo 20 hráčů mladších 24 let.“

„Z mladých kluků jsme nadšení. Ukázali se výborně jak po fyzické, tak i herní stránce,“ naváže Houštecký. „Přijdou ale ostré zápasy, které jsou ve velkých klubech především o hlavě. V nich musí ukázat odolnost a potvrdit výkony z přípravy.“

Nainstalovat mládí do kádru Slavie v době nutného úspěchu je kumšt i výzva. „Každý rok chceme do základního kádru začlenit jednoho až dva mladé hráče. Dřív to ale měli kluci jednodušší než teď,“ srovnává Trpišovský.

„Priorita byla zabezpečit ekonomiku klubu z postupu do evropských pohárů a z prodejů hráčů. Až za tím byl zisk trofeje,“ pokračuje kouč Slavie. „V předchozích sezonách jsme se dostali na úroveň, kdy jsme si museli hráče vychovávat. Příchodem majitele ale započala jiná etapa, kdy je na prvním místě trofej. Udělal jsme v zimě příchody hotových hráčů do defenzivy, teď v létě do ofenzivy.“

„Jsem rád, že je Chorý na hřišti blázen“

Slavie v týdnu oznámila, že dotahuje návrat Nigerijce Olayinky ze Srbska. Už předtím se z hostování vrátil lepšící se Fila a navrch se sešívaní postarali o přestup léta. Z Plzně přetáhli Tomáše Chorého, což vzbudilo vášně i mezi vlastními fanoušky.

„Dají se pochopit různé názory. Zeptám se ale koho jiného?“ opáčí Houštecký. „Chorý je reprezentant, ověřený českou ligou i Evropou. Má přesně dispozice, které potřebujeme. Všichni o něm řeknou, že je v kabině fantastický kluk. A že je na hřišti blázen? Za to jsem rád. Věřím, že má v sobě x-faktor, který potřebujeme.“

A postřeh přidá i asistent Milan Kerbr, který je ve Slavii machrem přes standardky: „V závěru ligy jsme jich měli hodně, ale neprosazovali jsme se z nich, i když jsme je hodně trénovali. Chyběl nám hráč, který by je zakončil nebo při standardkách navazoval soupeře a udělal prostor ostatním.“

Standardem se v Edenu poslední roky staly tituly a úspěchy. Slavia je věčná, ale potřebuje být zase zlatá. A nový pokus začíná.