Hlavní obsah

Umlčený Kliment, strach o Juliše. Snad to nebudou vazy, modlí se kouč Sigmy

Vrátil se na místo činu. Na stadion, kde před dvěma lety vystřelil Plzni postup do Ligy mistrů. Dorazil v pozici nejlepšího střelce Chance Ligy této sezony. K sedmi gólům ale útočník Olomouce Jan Kliment v úterním duelu (výhra Plzně 2:1) žádný nepřidal. Nemohl. Obrana Viktorie ho umlčela.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Explzeňský Jan Kliment (ve žlutém) se snaží obejít Markoviče

Článek

„Honza se neprosadil, jeho výkon nebyl výrazný jako v předchozích zápasech. Je ale třeba uznat kvalitu plzeňské obrany,“ řekl trenér Sigmy Tomáš Janotka. Ať dělal Kliment, co dělal, nedostal se v Doosan Areně ani k jednomu zakončení. Trojice stoperů Václav Jemelka, Svetozar Markovič, Sampson Dweh mu nedala ani centimetr prostoru.

„Kliment je hodně nebezpečný. To, že se neprosadil, bylo díky skvělé práci celého týmu. Zápas jsme odbránili jako jedno mužstvo, Olomouc měla jen jednu šanci na konci zápasu, kterou proměnila. My jsme jich měli hodně, jen škoda, že jsme proměnili jen dvě, mohli jsme utkání dohrát v klidu,“ prohlásila nová posila Plzně, srbský stoper Markovič.

Přesto se Kliment dočkal ovací plzeňského kotle, který nezapomněl, co pro Viktorii Kliment v předchozích sezonách vykonal. Především na vítězný gól proti Karabachu v odvetě play off Ligy mistrů, který poslal Západočechy do prestižní soutěže. „Byl hodně motivovaný, strávil v Plzni hezké roky. Mohlo ho to svazovat,“ podotkl Janotka.

Uznal, že jeho tým prohrál zaslouženě. Byť duel v závěru zdramatizoval gól Jakuba Pokorného. „Rozhodla individuální kvalita, především Pavla Šulce, který dal oba góly soupeře. Z odkopu gólmana bychom ale neměli inkasovat, tohle bychom měli vyřešit,“ zlobil se Janotka.

Olomoucký kouč se obává o útočníka Lukáše Juliše, kterého poslal po hodině na hřiště místo Klimenta. Juliš se však v  76. minutě zranil, z trávníku ho muselo dopravit vozítko. „Má problém s kolenem v horní části. Uvidíme, jestli jde o vaz, nebo je to jenom svalové zranění,“ pověděl Janotka.