Hlavní obsah

U videa sedí soudruh, perlil Rada. Divil se ruce, která nakopla Slavii

Je to ruka na penaltu, nebo ne? V neděli v pražském Edenu přibyla další kapitola do nekončícího příběhu, který víří vyvíjející se fotbalová pravidla o hře rukou. „Je to jako mlejnek, pořád dokola. Jak se tomu chcete bránit?“ lamentoval trenér Dukly Petr Rada. Jeho tým proti Slavii inkasoval z penalty, která nasměrovala favorita k pohodlné výhře 3:0.

Sestřih zápasu Slavia–DuklaVideo: LFA

Článek

Rada se nečertil. Byl smířený s jasnou porážkou. Body má sbírat proti jiným soupeřům. „Slavia vyhrála zaslouženě. Gratuluju jí a přeju jí, ať přidává výkony v Evropské jako ve čtvrtek v Bilbau,“ prohodil Rada.

Při úvodním hodnocení zápasu jen nakousl spornou situaci, která nastala po půl hodině hry. Až když dostal doplňující dotaz, začal trenér Dukly o odpískané penaltě vyprávět.

Co se vlastně stalo?

Míč po centru domácího Douděry bez pochyb spadl na ruku obránce Ludvíčka. Dokazovaly to i opakované televizní záběry. Zadák hostů nicméně rukou nerozšířil objem těla, měl ji před sebou. Míč mu ji trefil také proto, že při souboji těsně před ním drobně změnil trajektorii. Ludvíček stěží mohl reagovat na změnu směru.

„Taky mi hned říkal: Trenére, co jsem měl dělat?“ vylíčil Rada. „Asi byla podle pravidel, ale neznám je já a nejspíš ani nikdo z vás dvaceti,“ mžoural Rada při tiskovce sálu novinářů. Šlo o přesný výraz, protože trenérský svéráz přiznal, že si v kabině zapomněl dioptrické brýle.

Daleko líp viděl penaltovou situaci, která nakopla Slavii k přesvědčivé tříbrankové výhře. Brýle totiž nasazené měl…

„Jak se chcete tomuhle bránit? Jedině že vám při centru přivážou ruce za záda, abyste to rukou náhodou netečovali.“

Verdikt rozhodčího Starého posvětil i VAR. „Nemůžeme protestovat, když u videa sedí další soudruh, který to řídí,“ glosoval Rada. „Mrzí mě to. Podle výkladu pravidel to bude asi v pořádku.“

„Přesně nevím, jaká to byla ruka, byl jsem od toho dál,“ říkal zase útočník Dukly Muris Mešanovič. Zároveň ale dodal: „Penalta nás srazila a Slavia začala dominovat, ve druhém poločase to jen potvrdila.“

Slavia se před večerním šlágrem Plzně se Spartou dostala na čele minimálně na pár hodin do devítibodového trháku. „Slavia je aktuálně náš nejlepší tým,“ uznal Rada.

  1 : 0 Plzeň - Sparta 1 : 0 dohráno
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  3 : 0 Slavia - Dukla 3 : 0 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  1 : 1 Ml. Boleslav - Karviná 1 : 1 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  1 : 2 Teplice - Bohemians 1 : 2 dohráno
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians