Hlavní obsah

Šéf Slavie Tvrdík: Jsem fanouškem regulované pyrotechniky

Ligové grémium LFA si v polovině července zvolilo nového šéfa disciplinární komise. Předsedou se stal advokát Jiří Matzner. Pro jeho zvolení tehdy hlasoval i předseda fotbalové Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. Své rozhodnutí po více než měsíci označil za chybné. „Cítím velkou spoluzodpovědnost za jeho zvolení. Změna se nepovedla a bylo by nejlepší, kdyby rezignoval,“ řekl Tvrdík v podcastu Klub rváčů.

Foto: SK Slavia Praha

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík se pustil do předsedy disciplinární komise.

Článek

Poslední kapkou se pro předsedu představenstva Slavie stala pokuta čtvrt milionu korun, kterou musel klub z Edenu zaplatit za použití pyrotechniky od svých fanoušků. O 50 tisíc korun nižší pokutu musela zaplatit také Sparta.

„Jasně jsme mu řekli, že naší snahou je posunout pyro do regulovaného módu. Pan předseda však říká zjevné nepravdy. Zmínil, že fanoušci se odmítají podrobit regulaci, a proto je pokuta takto vysoká. My ale nejsme v situaci, kdy je pyrotechnika regulovaná, jsme v rovině úplného zákazu,“ vysvětlil Tvrdík své rozhořčení.

Boj s fanoušky používajících pyrotechniku je problém, který český fotbal trápí již řadu let.„Nelze zpochybnit, že neřízená pyrotechnika je nebezpečná. Regulovaná a kontrolovaná je však ku prospěchu fotbalu a jsem jejím fanouškem,“ zmínil předseda Slavie.

„Byla doba, kdy jsme dělali maximum pro to, aby pyrotechnika ze stadionů zmizela. Nakoupili jsme drahé termokamery, které fanoušky identifikovaly a věděli jsme o nich. Zákon o ochraně osobních údajů však jejich používání zakázal a my jsme na to krátcí. Nerozumím tomu, jak bychom měli postupovat,“ povzdechl si.

Cestou podle Tvrdíka je skandinávský model, který pyrotechniku povoluje v bezpečné a kontrolované míře.

„Je to řízené užívání pyrotechniky za přítomnosti hasičů, používá se jen povolené pyro a dělají ho proškolení lidé. Navíc, na všem jsou fanoušci domluvení s klubem, což je naprostý základ,“ osvětlil myšlenku.

Přitom předseda Slavie patřil mezi ty, které do vedení Disciplinární komise LFA právě zvolili doktora Matznera. Pro upřesnění však klub z Edenu původně navrhoval jiného kandidáta.

„Měli jsme pocit, že jsme zvolili zkušeného advokáta. Po jisté době ale říkám, že se tohle rozhodnutí nepovedlo. Pan předseda hovoří o tom, že změní fotbal. To po něm ale ligové grémium nechce. Potvrdilo se, že člověk do hlav lidí a melounů nevidí. Neumím si teď už představit, že by si získal důvěru. Bylo by nejlepší, kdyby rezignoval,“ řekl jasně předseda Slavie v podcastu Klub rváčů.

Nejvíce však Tvrdíka rozčílil rozhovor předsedy disciplinární komise, kde zmínil slovo „strach“ v kontextu chození na stadion.

„To, co jsem viděl, bylo masivní použití vystřelovací pyrotechniky, v podstatě ohňostroj. Když jsem viděl záběry, vlastně jsem se strašně bál,“ řekl Matzner v rozhovoru pro iSport.

„Je pro mě vrchol, když řekne, že se na fotbale bojí. Já jsem se na Slavii za devět let nikdy nebál. Veškerá jeho argumentace je mimo a rozsáhle poškodil fotbal. Vrchol obhajoby jeho rozhodnutí o udělení takto vysoké pokuty je, že byl přehlasován. Sedmičlennou komisi si však navrhuje její předseda. Jak se může stát, že je předseda přehlasován?“ zakončil Tvrdík svá slova otázkou.