Hlavní obsah

Tvrdík dál hájí příchod Chorého. Zápas v Plzni mě poznamenal a bolel, píše

Nepřekousnu to. Chápu to. Příznivce fotbalové Slavie rozděluje vyjednávaný příchod Tomáše Chorého z Plzně. Do vášnivých diskusí na sociálních sítích se zapojuje i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, který dál obhajuje přestup výrazného reprezentačního útočníka. „Chyběla mi vítězná mentalita. Proto jsem prosil: Dejme mu šanci,“ napsal Tvrdík na sociální sít X.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý z Viktorie Plzeň slavící branku v zápase se Spartou

Článek

O dojednávání přestupu kontroverzní ligové osobnosti promluvil Tvrdík v klubovém podcastu Desítka z Edenu, který Slavia zveřejnila o víkendu.

Vše obratem potvrdil i Chorého zaměstnavatel z Plzně. Generální ředitel Adolf Šádek připojil, že nemá smysl násilím držet oporu, která má zájem o stěhování do Slavie.

Mezi jejími podporovateli to ale vře. Nyní se Tvrdík, jak má ve zvyku, zapojil i do debat na sociálních sítích.

„Byly týdny od zápasu v Plzni, který mě poznamenal a bolel. Nejvíc mi v něm chyběla vítězná mentalita. Schopnost zvládnout boje o titul, což opravdu není jednoduché. Chceme vyhrávat a porážet naše největší rivaly,“ napsal slávistický boss na síť X.

Zmiňoval dubnovou porážku 0:1, po níž Slavia v poslední ligové sezoně ztratila body a první příčku, na kterou už se nedokázala vrátit.

Čahoun Chorý by měl podobným ztrátám v rozhodujících chvílích sezony zabránit.

Jeho sportovní přínos je nezpochybnitelný. Je gólový, pracovitý. Téměř dvoumetrovou postavu obránci nejen na českých trávnících těžko stráží.

Odpůrci ale Chorému vytýkají záludné zákroky. Před pár dny se po sociálních sítích rozšířilo video, při němž se Chorý nachází ve skupince slavících plzeňských hráčů, která skandovala protislavistické pokřiky. Už předtím kolovala po internetu dávná televizní reportáž, v níž přiznal náklonnost Spartě.

O námluvách Chorého se Slavií se spekulovalo už před pár týdny. Jenže utichly. Jen vedení Slavie přesně ví, zda a jaký vliv měli fanoušci, které spojení Chorého se Slavií dráždilo. Po vyřazení Čechů z Eura se opět téma Chorý v Edenu oživilo. A vše spěje k tomu, že reprezentant navlékne sešívaný dres.

A Tvrdík veřejně vysvětlil, proč se pozornost klubu opět zaměřila na nezaměnitelnou bytost české ligy.

„Když jsem byl s tímto návrhem konfrontován poprvé, smetl jsem ho. Nikoli kvůli sportovnímu přínosu, ten je zřejmý. Snažili jsme se o jiná řešení ze zahraničí. Vytipovali jsme opravdu velkou řadu hráčů,“ přibližuje Tvrdík. „Když však chcete vysokou kvalitu hned, ani peníze vám nestačí. Když ji někdo má, nemíří do Prahy, ale do top lig. Nebo ho jeho klub nepustí. Postupně se proto Tomáš dostal znovu do popředí našich posil.“

Podle specializovaného serveru Transfermarkt se tržní hodnota devětadvacetiletého Chorého pohybuje kolem tří milionů eur (přes 75 milionů korun). V nadcházející ligové sezoně si šampion zajistí přímý vstup do Ligy mistrů, což klubu garantuje stovky milionů korun.

Tvrdíka přesvědčily reakce slávistů, kteří Chorého znají z reprezentace. Anebo rozprava s brankářem Jindřichem Staňkem, který z Plzně do Slavie zamířil v zimě.

„Poznal jsem ho (Tomáše) osobně jako člověka a tátu dvou holčiček. Důležité bylo, že sám chce k nám. Věříme, že týmu může pomoct. Být gamechanger. Proto jsem prosil: Dejme mu šanci,“ vysvětluje Tvrdík. „A věřte mi, že jsem si vědom rizika i svojí odpovědnosti. Pravda leží na hřišti. Čas ukáže.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.