Hlavní obsah

Trpišovský: Zima je král. Derby bylo těžší než zápasy v Evropě

Šestibodový náskok v čele, skalp odvěkého rivala v kapse. Není divu, že kouč fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský byl po nedělním derby se Spartou (2:1) nadmíru spokojen. Nešetřil chválou na adresu svých svěřenců, a dokonce ocenil i soupeře. „Byl to těžší zápas než některé v Evropě,“ pravil trenér sešívaných.

Králem je Zima, hodnotí Jindřich Trpišovský. Derby bylo těžší a lepší než zápasy v EvropěVideo: Sport.cz

Článek

Sparta sice zaspala začátek, ale Trpišovský věděl, že jeho mančaft se na výhru musel nadřít. „Soupeř ukázal velkou kvalitu. O to více si vážím individuálních výkonů,“ doplnil Trpišovský.

Jakých konkrétně?

Není hráč, o kterém bych mohl mluvit negativně. Ale král pro mě byl David Zima. Hodili jsme ho do vody po zranění Ogbua, zastupuje ho parádně. Vymazal Olatunjiho, o němž víme, že nám dělá problémy. Ale nechci, aby to vyznělo, že hrál lépe než ostatní. Neskutečný byl i Honza Bořil, ten by byl naštvaný, kdybych ho nepochválil. (směje se)

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

Měl jste pocit, že už fanouškům dlužíte vítězné derby?

Jednoznačně. Už ve čtvrtek proti Ajaxu jsem cítil, že vyhlížejí neděli. Atmosféra byla neskutečná i dnes při rozcvičce. Chtěli jsme potvrdit to, co jsme předváděli v minulých týdnech. Výhru považuji za extrémně důležitou. Obzvlášť po posledních derby, která měla hořké konce.

I tak se zdálo, že je neberete jako varování. Na konci jste poměrně riskantně chodili ve velkém počtu dopředu…

To jsme my, jiní nebudeme. Když zalezeme, často to dopadá blbě. Na druhou stranu, jsme silní v chytání protiútoků. Paradoxně je to pro nás lepší než v bloku, kde může vyplavat volný hráč. Máme sílu chodit rychle nahoru, to je naše DNA. Je těžké hráče brzdit. Sice bych mluvil jinak, kdybychom na konci inkasovali, ale tenhle fotbal mám rád.

Je jedno, jestli jsem dal nejrychlejší gól. Ale je to moje první výhra v derby, užívám si to, říká Mojmír Chytil Video: Sport.cz

Závěr byl hodně vypjatý i kvůli vyloučení Oscara. Vyčtete mu zbytečnou červenou?

Je to škoda. Před utkáním jsem říkal, že se potřebujeme soustředit na fotbal. Nevím, co přesně proběhlo, ale za tohohle stavu těsně před koncem to je absolutní nesmysl. Jediná kaňka z naší strany. Největší chyba je, že nám Oscar bude chybět v dalším zápase.

Hodně se řešila delegace sudího, Ladislav Szikszay derby před rokem nezvládl. Teď už se vám líbil?

Když rozhodčí pochválím, většinou to má špatné následky, tak ho nechci proklít. Ale pochvalu asi zaslouží. V první půli skoro nebyl vidět, to je vždy perfektní vizitka. Většinu zápasu měl pevně v rukou. Na konci se to rozjelo, ale to se stává. Myslím, že zápas měl vysokou kvalitu, k čemuž přispěli oba týmy i rozhodčí.

Chvála na rozhodčí, ale… červená karta pro Vitíka byla přísná. Video: Sport.cz

Úrovni zápasu tedy nemáte co vytknout?

Technicky nebyl top, ale pro lidi ohromně zajímavý. První poločas měl zběsilé tempo. Rychlé protiútoky, přelévalo se to tam a zpátky… Fakt to byl masakr. Hráče musel zápas stát hodně sil.

Hřeje vás šestibodový náskok na první příčce?

Nic to pro mě neznamená. Tabulka nesmí být v kabině téma, na náskok nesmíme koukat. Sezona bude ještě dlouhá, je třeba se soustředit na sebe. Ale uznávám, že nám skvěle vyšlo období od poslední reprepauzy. V lize jsme všechno vyhráli, uspěli jsme v Razgradu a remizovali doma s Ajaxem. Kdyby mi to někdo řekl předem, těšilo by mě to.