Hlavní obsah

Trpišovský: Titul chceme za každou cenu. Od Zafeirise čekám víc

Vycítil, že není prostor se schovávat. „Titul chceme za každou cenu,“ prohlásil trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský před startem nové sezony. Baží po Lize mistrů. „Je to jedna z met, která mě dennodenně žene,“ přiznal Trpišovský. Hovoří také o začleňování reprezentantů, Lukáši Vorlickém nebo Christosu Zafeirisovi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Článek

Předseda klubu Jaroslav Tvrdík jasně řekl, že cílem pro nadcházející sezonu je zajištění účasti v základní skupině Ligy mistrů. Ať už v létě přes předkola, nebo pak titulem v lize. Je nějaká z cest podle vás jednodušší?

Těžká otázka. Máme prostě víc šancí. Formuje se tu ale tým, který je ambiciózní a má na prvním místě získávání trofejí. Pro mě by měl titul stejnou hodnotu a nezáleží na tom, jestli zaručuje Ligu mistrů.

Opravdu?

Je to bonus. Ovšem přeju si, abychom proměnili hned první pokus o Ligu mistrů, protože je to jedna z met, která mě dennodenně žene. Chtěl bych ji do Edenu zase dostat a s ní velké týmy. A pak bych v ní chtěl vyhrát zápas. Zisk titulu ale kvůli tomu není hodnotnější. Chceme ho za každou cenu, je to trochu jiné než v posledních sezonách. Uděláme pro to maximum.

Jiná byla i příprava, protože jste měli hodně reprezentantů a museli je začleňovat postupně. Budete se bez nich muset obejít v prvních ligových kolech?

Je to tak, že kluci, co byli už od začátku kempu, mají výhodu. Věříme, že budou připravení na první kolo. Zároveň však máme v hlavě, že za nějakých čtyřiadvacet dní přijdou kvalifikace o Ligu mistrů. Kluci z nároďáku měli volno a pak individuální přípravu. Teď se zapracovávají do týmu.

Každý ale jinak, že?

Ano. Některé zapojíme už v prvním kole. Tomáš Vlček, Matěj Jurásek nebo David Zima se k nám připojili dřív. Na Euru neměli tak velké vytížení jako Tomáš Holeš, Lukáš Provod nebo Ivan Schranz. Dali jsme přednost tomu, aby si tihle hráči odpočinuli od týmových tréninků, samozřejmě individuálně pracovali. Teď je potřebujeme dostat do provozní teploty, aby byli připravení za dva tři týdny.

Povede se to?

Je to trochu alchymie. Určitou zkušenost už z minulosti máme, snažíme se neudělat chybu jako před Ferencvárosem (v předkole Ligy mistrů před třemi lety, kdy s ním Slavia vypadla - pozn. aut.). Začátek musejí odtáhnout hráči, kteří byli v kempu, plus k nim třeba na nějakou část zápasu na Slovácku zařadíme některé reprezentanty. Pak už musíme myslet na první cíl.

Na druhou stranu ofenzivu máte na papíře hodně našlapanou. Budete chtít udržet všechny hráče?

Souhlasím, že přetlak je veliký. Jenže mohou přijít zranění. A navíc v našem případě, nebo i u jiných českých klubů, to bývá tak, spousta našich hráčů figuruje v plánech různých klubů. Nejsou na jejich seznamech na prvním místě, ale těm klubům pak třeba první dvě volby nevyjdou a my na konci přestupového období čelíme nabídkám. První se hýbou velké přestupy za mega peníze, až pak hledají kluby, ze kterých hráči odešli, náhrady.

Musíte být tedy připraveni na vše, ačkoliv Jaroslav Tvrdík avizoval, že z finančních důvodů hráče prodávat nemusíte.

Může přijít velká nabídka jako například před rokem na Davida Juráska od Benfiky, kdy to dává smysl všem stranám. To se může stát. Sezona se teprve rozjíždí. Je dobře, že hráče teď máme. Máme velkou variabilitu.

Jedním z hráčů, kteří v přípravě zaujali, je záložník Lukáš Vorlický. Jak ho vidíte?

Příjemně nás překvapil. O jeho kvalitě všichni víme stejně jako to, kde byl (v Atalantě Bergamo - pozn. aut.). Prošel si zdravotními peripetiemi. Líbí se mi jeho zanícení, musí však mít jinou přípravu a rozcvičení. Musíme hlídat jeho zatížení. Ale kvalitu, kterou ukazuje, jsem dlouho neviděl. Trochu mi připomíná level Nica Stanciua. Jeho potenciál je obrovský. U něj záleží hlavně na zdraví.

Když zmiňujete Nicolae Stanciua, Slavii po jeho odchodu chybí ve středu zálohy větší kreativita. Přijde v nové sezoně?

Když tu Nico byl, všem jsem říkal, ať si toho váží. Je to unikátní hráč, kterých je čím dál tím míň. To se po jeho odchodu ukázalo. Neskutečně nám chyběl, ale ve fotbale se s tím musíte vyrovnávat. Teď jsme usilovali o dva hráče v zahraničí, ani jeden k nám ale nechtěl. Ještě řešíme Chama (z francouzského Clermontu - pozn. aut.). Dříve jsme tu pozici někdy řešili Ondrou Lingrem, který ale hrál jiným stylem než Nico. Neměl finální přihrávky, ale nahrazoval to produktivitou.

Kreativitu by měl dodávat Christos Zafeiris. Rozbalí to teď?

Čekám od něj víc. Chci, aby nadcházející sezona pro něj byla průlomová. Naznačil velké věci a velký potenciál, ale nerozhoduje zápasy, což nám nejvíc chybí. Technicky je skvělý, obrovsky pracuje pro tým. Potřebujeme však víc kreativity a bodů. Nemůžeme mít středního záložníka, který má za sezonu jednu asistenci. To je prostě málo. Kreativcem je i Petr Ševčík, potřebovali bychom taky od něj, aby zase explodoval. I Lukáš Vorlický umí dát přihrávku, kterou nikdo nečeká.