Hlavní obsah

Trpišovský po obratu s Teplicemi: Kluci ukázali obrovské zaujetí

Slavia poprvé v sezoně musela otáčet a zvládla to. V pátém kole fotbalové Chance Ligy s Teplicemi se trápila a oživení přišlo až se čtyřnásobným střídáním, které kouč Jindřich Trpišovský udělal v průběhu druhé půle. Sešívaní díky brankám Oscara a střídajícího Zafeirise zvítězili 2:1 a na první zápas čtvrtého předkola o Ligu mistrů s francouzským Lille se naladili vítězně.

Rozhodující gól Slavie po údajném faulu Igoha Ogbua a teplického Jakuba EmmeraVideo: LFA

Článek

Klepali se, nebylo to ono. Slavia poprvé v lize inkasovala a těžko otáčela nepříznivý stav. V základní sestavě sešívaných se poprvé v novém ročníku Chance Ligy objevil Petr Ševčík, ale až střídající Christos Zafeiris dal hře vicemistra myšlenku.

Jindřich Trpišovský si po zápase mohl ale mnout ruce, jak široký kádr má a jak lavička oživila nepříliš povedený výkon základní sestavy. Navíc, jako první trenér v historii samostatné české ligy má na svém kontě 200 výher.

Sestřih zápasu Slavia - TepliceVideo: LFA

Jak hodnotíte zápas s Teplicemi?

Na začátku jsme neproměnili nějaké možnosti a naše převaha přišla vniveč. Teplice nám postupně ztěžovaly naši hru a dobře bránily. Do druhé půle jsme vstoupili dobře, ale přišel gól Teplic. Pak už to bylo dost hektické. Vytvořili jsme si tlak a gól Oscara nás dostal zpátky do hry. Za body jsme rádi, protože se to nevyvíjelo vůbec dobře, a tentokrát nám dost pomohli střídající hráči.

Co probíhalo v kabině o přestávce?

Moc se mi náš výkon nelíbil. Nabádali jsme hráče, aby hráli daleko rychleji a zvýšili tempo.

V sestavě proběhlo dost změn. Skládal jste tým už s ohledem na utkání s Lille?

Hrálo roli více faktorů. Dost jsme se o tom bavili s hráči. Zajímalo nás, jak se cítí, a dbali jsme i na zdravotní stav. Také jsme chtěli dostat do hry hráče, kteří tolik nenastupují a které potřebujeme rozehrát, protože pro nás budou důležití v dalším průběhu sezony. Přiznám se, že jsme měli varianty střídání, které uděláme v průběhu utkání. Vzhledem k vývoji jsme ale střídali naprosto jinak, než bylo v plánu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský udílí pokyny Davidu Douděrovi.

Na hráčích byla vidět touha otočit zápas. Věřil jste i vy, že se to podaří?

Měli jsme velký tlak a kluci byli neskutečně dobře nastavení. Spíš jsem měl strach, aby se po našem hromadném střídání něco nestalo a my nedohrávali náhodou v deseti. Oscar ale skvěle vyřešil situaci a vyrovnali jsme. Zafeiris pak ukázal obrovskou chuť a otočili jsme to. Kluci ukázali obrovské zaujetí.

Fanoušci dávali při zápase najevo, že se jim příliš nelíbí styl fotbalu, kterým jste se prezentovali. Co vy na to?

Musíme si uvědomit, že liga je nesmírně složitá a náročná. Neustále se to posouvá dopředu. Hráči u nás naběhají neuvěřitelnou dávku kilometrů a do situací, které jsou stoprocentní, se dostává těžko. Moc nám nepomohly v tomhle případě ani rotace a museli jsme hrát do kompaktní obrany. Já jsem přesvědčený, že se budeme neustále zlepšovat a přibude více šancí i gólů. Věřím, že lepší herní rytmus nabereme po reprezentační pauze.

Opět se prosadil Oscar, když vypíchl míč a chladnokrevně vyřešil situaci. Co řeknete k němu?

Navázal na loňskou sezonu, kdy už podobné výkony předváděl. Před zápasem jsme s ním probírali, jestli bude hrát, ale on je neuvěřitelný. Necítil se unavený a opět předvedl své kvality. Má obrovské sebevědomí a je v nejlepším věku. To jen dokazuje, jak je pro nás důležitý.

Dokážete si představit hru Slavie bez něj?

(usměje se) Ne. Je to výjimečný hráč a pro náš styl hry je nesmírně důležitý. Ve středu zálohy na něj spoléháme. Má v současnosti i skvělá čísla a opakuji se, je v nejlepším věku. Samozřejmě se na něj jezdí koukat spousta evropských klubů, ale popravdě si nedokážu představit, že by odešel.

Po zápase s Unionem jste říkal, že od Zafeirise čekáte více věcí do ofenzivy. Splnil to proti Teplicím?

Jednoznačně. Byl u něj problém, že už v Belgii cítil únavu a neměl potřebnou šťávu. Proto jsme ho nechali na lavičce. Hodně ale na sobě zapracoval a opět to dnes ukázal. Byl obrovským motorem naší hry. Nejen gólem, ale i samotným výkonem. Po zásluze také vyhrál cenu pro nejlepšího hráče, kterou mimochodem předal v kabině Oscarovi. Pomohl nám ale tím, jak rozjížděl většinu akcí. Bez něj jsme se jen těžko prosazovali.

Před gólem Zafeirise ležel na zemi teplický hráč po souboji s Igohem Ogbuem. Nebál jste se, že VAR branku odvolá?

Přiznám se, že jsem to vůbec neviděl. Spíš jsem řešil naši hru, kterou jsme potřebovali změnit.

  0 : 0 Ml. Boleslav - Slavia 0 : 0 6. min Živě
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia
  2 : 1 Plzeň - Olomouc 2 : 1 dohráno
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc