Hlavní obsah

Trochu citu, sakra. Nový asistent Sparty rozzlobil hráče, ráznost a emoce mu nechybí

Klid rozhodně nečekejte. Nový asistent fotbalové Sparty Jens Askou na čtvrtečním otevřeném tréninku na Strahově ukázal, že emoce a hlasité pokyny jsou jeho doménou. „Presuj, dělej, hned,“ pokřikoval při cvičení, kdy sparťané pilovali kombinaci na malém prostoru i se zapojením gólmanů. O pár minut později pak lehce naštval obránce Tomáše Wiesnera.

Trénink fotbalové SpartyVideo: Sport.cz

Článek

Nejdříve rozhýbání a aktivace pod vedením kondičních trenérů, následně rozdělení do menších skupinek a krátká pasáž s přihrávkami a zakončením do malé branky. „Excelent, Indrit, excelent,“ zněla například chvála na Albánce Tuciho.

A pak už hurá na herní část čtvrteční jednotky. Blíže novinářům zavítali gólmani Jakub Surovčík a Filip Nalezinek, s nimi Matěj Ryneš, Filip Panák, Asger Sörensen nebo Adam Karabec. Doplnili je mladíci z B-týmu Jakub Uhrinčať, Roman Mokrovics, Vojtěch Hranoš či Radek Šiler a také někteří borci, kteří se vrátili z hostování.

„Hezky, Dáňo, super práce,“ znělo často Strahovem. Právě univerzál Kryštof Daněk, který minulou sezonu strávil v Pardubicích, měl v tomto cvičení několik geniálních momentů. A také společně s Václavem Sejkem nebo Davidem Pavelkou patřil k menšině, která místo klasických triček zvolila v teplém počasí oděv bez rukávů.

Ale zpět k fotbalu. Z našeho pohledu si přední partu vzal pod svá křídla Askou. Bouřlivě ho doplňoval development kouč Michal Vávra, ale hlavní slovo měl dánský novic v realizačním týmu. Zaměřoval se na postavení při presinku a správné provedení napadání. Když bylo potřeba, stoupl si v pauze doprostřed a názorně předvedl, jak by si to představoval.

Skupinu na druhé straně hřiště, kde byla větší část užšího kádru, cepovali Lars Friis s dalším novým asistentem Timem Sparvem, jenž se k A-mužstvu přesunul od druholigové rezervy. Mimochodem, ta pod vedením Luboše Loučky dřela na vedlejším trávníku. „Početně nás je dost, i když hodně hráčů je s reprezentací. Všichni mají šanci, vidíme novou krev, tréninky jsou intenzivní. Pro nás jen dobře,“ říká Panák.

Trenérská sestava Sparty doznala s ohledem na odchod hlavního kouče Briana Priskeho do Feyenoordu řady změn. „Téměř všichni se známe, takže vše v pohodě. Měli jsme krátký mítink, kde jsme si řekli, co jak bude fungovat, kdo má jaké pravomoci,“ líčí Panák. „Larse jsem od začátku bral jako hlavního trenéra, dělali s Brianem všechno dohromady. Pro nás se nic nemění a věřím, že budeme ještě lepší,“ dodává záložník Lukáš Sadílek.

Závěr čtvrtečního dopoledne obstarala hra 8 na 8 už na klasické branky. Trenéři lehce promíchali skupinky, u žurnalistů však zůstala primárně „mladá krev“. Jedním z nováčků byl například Tomáš Wiesner, jenž nelibě nesl, když se řítil do protiútoku a Askou v tu chvíli odpískal pauzu. Utrousil pár nepěkných slov, vydýchal se a připravoval se na pokračování.

Jenže Askou i další sekci stopnul v momentě, kdy měl Wiesner míč na svých kopačkách. „Tak ale trochu citu, sakra, ne?“ hněval se a máchl rukama. Vše ale v dobrém. Za pár sekund už vtipkoval a koncentroval se na pokyny. Friis přebíhal z jednoho malého hřiště na druhé. Když s Askouem spustili oba naráz, byla z toho slušná přehlídka razantních gest a povelů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva hlavní trenér Lars Friis a jeho asistent Jens Askou na otevřeném tréninku fotbalové Sparty.

A nějaké vyčnívající momenty? Třeba 19letý forvard Šiler, jenž na jaře zazářil v béčku deseti brankami, předvedl parádní akci. Nejdříve se tedy musel oklepat ze skluzu Patrika Vydry, následně se ale zjevil sám před Surovčíkem a zakončil chladnokrevným lobem.

Kdo ví, třeba i kometa posledních měsíců dostane prostor v elitním týmu. První duel přípravy odehraje Sparta v sobotu 29. 6. proti švédskému AIK. Na soustředění do Německa se vydá v neděli 7. července.

Související témata:
Jens Berthel Askou
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.