Hlavní obsah

Trénující důchodci. Smekám! Já už raději vnoučata než nervy na lavičce, říká expert

Už by mohli na úřad odnést vyplněnou žádanku o starobní důchod. Jenže místo toho denně chodí do práce a každý víkend po Česku objíždějí fotbalové stadiony. „Klobouk dolů! Když je trenér kvalitní, je jedno, jestli má čtyřicet, nebo sedmdesát,“ říká expert a zkušený trenér Stanislav Levý v pořadu Přímák na Sport.cz.

Trenérští bardi na ligových střídačkáchVideo: LFA

Článek

Penzistů velícím střídačkám v nejvyšší soutěži v aktuální sezoně přibylo. Rekordy trenérské dlouhověkosti každý týden posunuje Miroslav Koubek, který na začátku září oslaví už 73. narozeniny.

K úspěšnému plzeňskému kouči se přidal šestašedesátiletý Petr Rada, který postoupil do ligy s pražskou Duklou. Po rozjezdu sezony angažovaly bezradné České Budějovice Františka Straku, jenž je dokonce o pár měsíců starší než Rada.

Radši vnoučata než nervy na lavičce. Expert obdivuje seniory na lavičce. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jen pro připomenutí, odchodový věk do důchodu je nyní v tuzemsku stanoven na 65 let.

„Smekám, že jim drží zdraví a mají chuť. Všichni ještě trénují na vrcholné úrovni. Při ní je tlak na každý zápas, i když jedete na pohár do Chlumce nad Cidlinou,“ glosuje Robert Neumann, bývalý ligový záložník a v současnosti redaktor Sport.cz.

Server pravidelně vysílá i pořad Přímák, kde se vedle Neumanna posadil Stanislav Levý.

Bývalý reprezentant po kariéře dlouho trénoval doma i v cizině a je vrstevníkem Rady se Strakou. Jejich výdrž obdivuje a sám přemýšlí, jak by se zachoval, kdyby se ozval ligový zájemce o jeho trenérskou erudici.

Záchranářskou misi jako Straka v Dynamu by odmítl. „A nepředpokládám, že přijde nabídka z top klubu. Z mého pohledu připadá v úvahu spíš jen zahraničí. Když kolikrát vidím, co se odehrává kolem VARu a dalších věcí, je pro mě téma trénování v Česku uzavřené,“ uvažuje bývalý trenér Žižkova, Slovácka nebo Plzně.

„Nabíjí vás, pokud je starší trenér obklopen kvalitními asistenty a spolupracovníky. Mě teď naplňuje, že trávím hodně času s vnoučaty, a nechtěl bych se na ligové lavičce nervovat,“ dodává šestašedesátiletý Levý.