Hlavní obsah

Trenéři se diví: Proč rozdává tolik podpisů? Syn olympijského vítěze je dar pro ligu

Má slavné sportovní příjmení, první starty i trefu ve fotbalové lize a zálibu v natáčení videí. Nejen trenéry pražské Dukly zaskočilo, že to poslední je hlavní důvod, proč Štěpána Šebrleho vyhledávají fanoušci. „Hodně za ním chodí pro podpisy,“ líčí v pořadu Přímák na Sport.cz Michal Horňák, jeden z trenérů ligového nováčka. "Bylo mi od něj i spoluhráčů sděleno, že je aktivní na sociálních sítích.

Bývalý fotbalista Michal Horňák se rozpovídal o popularitě Štěpána Šebrleho i sociálních sítích.Video: Sport.cz

Článek

Příjmení Šebrle patří v tuzemském sportu mezi zavedené pojmy. Dvaadvacetiletý Štěpán je nejstarší potomek Romana Šebrleho - mistra světa a olympijského šampiona z Atén 2004 a někdejšího světového rekordmana v desetiboji.

„Štěpán je na tom pohybově velmi dobře, geny na to má,“ prohodí i Horňák.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Zleva Štěpán Šebrle z Dukly a Kaan Kairinen ze Sparty.

Šebrleho juniora na Julisce neuchvátily sprinty, skoky, vrhy a hody, ale mičuda, do níž se kope. V minulé sezoně přispěl k postupu Dukly do nejvyšší soutěže, v níž pravidelně nastupuje v základní sestavě. Platí za hbité křídlo, které si na konci srpna proti Budějovicím připsalo i premiérovou ligovou trefu.

„Šeba je typický hráč mladé generace, který si z ničeho nedělá hlavu. Je silný psychicky, ale musí na sobě pracovat. Někdy hraje zleva, někdy zprava. Potřebujeme centry i levou nohou, aby zlepšil,“ naznačuje Horňák - vicemistr Evropy z roku 1996, jenž v Dukle dělá asistenta Petru Radovi.

Jejich svěřenec je aktivní přispěvatel na sociální sítě Tik Tok nebo Instagram. Šebrle natáčí videa se sportovní tematikou. Vysvětluje, radí, baví nebo vymýšlí různé soutěže.

„Svým způsobem je to požehnání pro Duklu. Jednak jménem, které přitáhne sportovní fanoušky, kteří vědí, co dokázal jeho táta. Druhá věc je, jak se prezentuje na sociálních sítích. Vyskočilo třeba na mě video, jak zrovna s tátou soutěžil v hodu oštěpem, což viděly desítky tisíc lidí. Je vlastně i fajn marketingový tah mít takového hráče v týmu,“ přemítá reportér Sport.cz Jan Daněk.

Při zmínce o Šebrleho popularitě ve virtuálním prostoru se Horňák pousměje a utrousí: „Kdyby tohle slyšel Petr Rada, moc rád nebude.“

Známý bouřlivák i sám sebe v tomhle považuje za zástupce staré školy. Nebo spíš vojny, když je řeč o Dukle. „Dnes už to ale není jen o fotbale a umění ho hrát,“ uvažuje naopak Horňák. „Dnes je vše propojené a mám pro to nějaké pochopení. Sociální sítě jsou součást dnešního života a dřív bychom ani neřešili, jak někdo háže oštěpem nebo žongluje. My se soustředili jen na fotbal.“

Se svým obsahem odchovanec Dukly ve virtuálním světě boduje. Má potenciál přitáhnout mladší generaci na dejvický rozlehlý, ale často poloprázdný stadion.

Na Instagramu Šebrleho juniora sleduje 26 tisíc uživatelů, zatímco třeba táta Roman má okolo 21 tisíc sledujících.

V tom ho trumfne.

Šebrle junior ale bude mít co dělat, aby se aspoň přiblížil jeho sportovním úspěchům.

  Hradec Králové - Olomouc dnes 13 : 30
20241019T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Dukla - Pardubice dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Dukla vs. Pardubice
Dukla vs. Pardubice
Dukla
Pardubice
  Ostrava - Plzeň dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava
Plzeň
  Sparta - Liberec dnes 19 : 00
20241019T19 : 00:00+0200
Sparta vs. Liberec
Sparta vs. Liberec
Sparta
Liberec