Hlavní obsah

Trenér Sparty Friis: Musíme se vrátit k základům. Haraslína nějakou dobu neuvidíme

Aktualizováno

Několikrát během tiskové konference zopakoval: „Chyběla nám kvalita a nabídka. Zejména v první půli.“ Trenér fotbalové Sparty Lars Friis po prohře 0:1 v Plzni a propadu na třetí místo tabulky uznal, že Letenští zkrátka nebyli dobří. A problémem je i delší absence klíčového křídelníka Lukáše Haraslína.

Dostali jsme velkou facku, jsme na zemi, hodnotí Matěj Ryneš. Musíme vstát a bojovat!Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

„Nevím, jestli byly problém emoce,“ odvětil Friis na otázku, zda Spartě nechyběl většinu duelu drajv a hlad. Každopádně Sparta ztrácí na vedoucí Slavii už devět bodů, podruhé v sezoně nevstřelila gól, byť středeční prohra 0:5 v Lize mistrů na Manchesteru City spadá do kategorie speciálních.

Jaká panuje v týmu nálada?

Ztratili jsme nějaké zápasy, na to nejsme zvyklí. Ale nemůžeme zahodit všechno, co jsme vybudovali. Není to jen o utkáních samotných, ale také o práci mezi nimi. Samozřejmě nejsme šťastní, něco nás hodně štve. Nemáme v hlavách Ligu mistrů, potřebujeme se vrátit v domácí soutěži a tím si vybudovat právo o účast v Lize mistrů znovu bojovat. Musíme se podívat zpátky, než abychom mluvili o titulu. Potřebujeme pracovat, být lepší, začít vyhrávat. Vrátit se k základům, které nás zdobily. Tohle jsme pár týdnů neukázali.

Domácí byli celkově jednoznačně lepší.

Myslím, že to není o Plzni, ale hlavně o nás. Nepotřebujeme kvanta krátkých přihrávek, svědčilo nám, když soupeř presoval. Přesunutím Tomáše Wiesnera více do středu jsme se po změně stran více dostávali na polovinu Plzně, kde nám pak chyběla již zmíněná kvalita. Měli jsme na hřišti hodně dobrých střelců, nedokázali jsme si však vytvořit pořádné šance.

Je tým stále hladový, jak jste často zmiňoval, že potřebuje být?

Ano, to je velmi dobrá a fér otázka po prohraných zápasech. Musíme se na to zaměřit. Podali jsme dobré výkony, ale víme, že někdy nebyly optimální. Hlad je pro mě velice důležitý a nebojte, tohle je moje práce, abych ho v kádru zajistil.

Úplně mimo soupisku zůstali Lukáš Haraslín Angelo Preciado, jak to s nimi vypadá?

Začnu u Angela, který byl v sobotu na tréninku nakopnut a musel ho opustit. Věřím, že bude brzy zpátky. Šulo měl problém s hamstringem na Manchesteru City a bude chybět několik zápasů. Přesně nemohu určit kolik, ale nějakou dobu ho neuvidíme.

Nebyla absence Haraslína až příliš citelná?

Duel v Plzni nebyl o jednom hráči. Postrádali jsme kvalitu a nabídku. Chyběly nám zisky druhých balonů, kde se Plzni velmi dařilo. Ale samozřejmě, Lukáš patří k nejlepším ofenzivním hráčům, takže je jasné, že ho postrádáme. Jen teď to opravdu nebylo o něm nebo jeho náhradě.

Místo něj naskočil Kryštof Daněk, jak se vám líbil?

Dáňa poslední týdny klepe na dveře základní sestavy. Je dobrý v tréninku, přidává si a šanci si zasloužil. I kvůli absenci Haraslína ji dostal, pracoval velmi dobře, měl hodně dobrých věcí, ale jako u ostatních občas chyběla kvalita. To se trochu svezl s týmem, možná i kvůli menšímu vytížení.

  1 : 0 Plzeň - Sparta 1 : 0 dohráno
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  3 : 0 Slavia - Dukla 3 : 0 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  1 : 1 Ml. Boleslav - Karviná 1 : 1 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  1 : 2 Teplice - Bohemians 1 : 2 dohráno
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians