Hlavní obsah

Tragédie, nesmysl. Budějovice potopil hororový vlastenec, viník se čertil na gólmana

Komentátoři nechápali, fanoušci nevěřícně civěli. K bolestivé prohře fotbalistů Českých Budějovic na hřišti Pardubic (2:3) výrazně dopomohl vlastenec jako vystřižený z Okresního přeboru. Namísto jednoho z protagonistů populárního seriálu hrál hlavní roli stoper Dynama Florent Poulolo, který do vlastní branky i s míčem donesl gólmana Dávida Šípoše. „Strašné, jednoznačná chyba,“ kroutil hlavou ve studiu O2 TV bývalý kouč Sparty a Teplic Zdeněk Ščasný.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Stoper Českých Budějovic Florent Poulolo v utkání s Pardubicemi

Článek

V 69. minutě klíčové záchranářské bitvy ukazovala výsledková tabule nerozhodný stav 1:1. Pardubický čipera Michal Hlavatý si našel pas Pavla Černého a z pravé strany vápna vyzkoušel Šípošovu pozornost.

Neúspěšně. Gólman Dynama jeho střelu reflexivně vykopl a balon se mu ze vzduchu pomalu snášel do koše. Jihočeši by za normálních okolností mohli být v klidu a přemýšlet, jak rozehrají brejk.

Jenže pak přišel zkrat.

Když už Šípoš prakticky držel míč, přispěchal jeho parťák Poulolo a trknul do něj hlavou. Slovenský brankář mohl takový náraz těžko čekat. Neudržel rovnováhu a spadl i za brankovou čáru. I s balonem. Pokud by se tak zachoval útočící hráč, se stoprocentní jistotou by se pískal nedovolený zákrok na Šípoše.

Spoluhráče lze ale faulovat jen těžko. Pardubice rázem vedly 2:1, a i když se Budějovicím podařilo srovnat, nakonec si z východu Čech neodvezly ani bod.

Bizarní vlastenec k tomu výrazně přispěl.

„Štve mě to. Vyrazil jsem míč a zakřičel si, chtěl jsem ho chytit. On (Poulolo) do mě narazil. Myslel jsem, že zůstane stát. On do mě vrazil a pak mi vyčítal, že mám být víc zpevněný,“ líčil Šípoš v televizním rozhovoru po utkání.

Poulolova nechuť přiznat, že šlo o jeho minelu, nenechala Ščasného ve studiu O2 TV chladným.

„Jednoznačně Poulolova chyba. Brankář tam šel naprosto logicky, míč držel. On do něj nesmyslně vrazil. To se může stát. Ale vadí mi, jak se to snaží hodit na brankáře,“ nechápal bývalý prvoligový kouč.

Skoro by se dalo říci, že stoper z Martiniku na maléry působí jako magnet.

Poulolo v Dynamu hostuje z Mladé Boleslavi a před měsícem se trefil do nesprávné branky v duelu s Libercem (3:2). Stal se tak prvním hráčem v historii tuzemské kopané, jemuž se podařilo během jediné sezony dva vlastence za dva různé kluby. Jeden si totiž vstřelil na podzim za Středočechy v utkání se Slavií (0:1).

V neděli zkratem prakticky potopil naděje Budějovic na vyhnutí se baráži. Dynamo na bezpečné příčky tři kola před koncem ztrácí propastných sedm bodů.

„Hrubá individuální chyba, musím se na ni podívat na videu. Tragédie,“ krčil rameny trenér poraženého celku Jiří Lerch.

V následujících týdnech by se podobných měli Jihočeši vyvarovat. Sice jsou třetí od konce, na Zlín i Karvinou mají ale jen jednobodový náskok. A čekají je s nimi vzájemná utkání. Nosit si v nich vlastního gólmana do sítě i s míčem by je mohlo stát prvoligovou příslušnost.