Hlavní obsah

Tati, sen o Evropě ti překazím rád, vzkazuje teplický Jukl do Hradce Králové

Triumf ve skupině o Evropu bude slavit Jukl, to je jisté. Buď teplický záložník Robert Jukl, nebo jeho otec Richard v roli generálního manažera Hradce Králové. „Je to vyhecovaný souboj. V Hradci jsem strávil větší část své kariéry, a navíc hraju i proti tátovi,“ přiznává Robert Jukl.

Foto: Profimedia.cz

Teplický záložník Robert Jukl

Článek

Přál jste si vůbec Hradec Králové ve finále skupiny o Evropu?

Trochu víc jsem si přál asi Olomouc, na ni umíme lépe a asi by pro nás byla snadnějším soupeřem. S Hradcem totiž máme v lize spíš zápornou bilanci. Alespoň jim však máme co vracet a doufám, že se nám to s nimi povede prolomit. Jinak proti tátovi jako manažerovi Hradce budu hrát už poněkolikáté a už je to klidnější než úplně poprvé.

Teď to však bude poprvé kdo s koho a vítěz bude jen jeden zápas od pohárového Evropy.

To je pravda. Hraje se na dva zápasy a po tomto souboji jednomu z nás skončí sezona, takže jeden druhému, buď já tátovi, nebo on mně, bude moci předhazovat volno. Doufám, že to budu já. (usměje se)

Táta šéfuje Hradci Králové už dvacet let, je jeho velkým snem pohárová Evropa na novém hradeckém stadionu?

Určitě, je to velký milník. Dá se říct, že je to poměrně blízko. Stačí, aby se povedl tenhle dvojzápas a pak už se může stát cokoliv. Ale rád bych mu tenhle se překazil. Však je to i můj sen!

Bavíte se spolu o tomhle souboji hodně?

Volali jsme si hned po zápase, když oni dohráli v Olomouci a my v Liberci, že jdeme na sebe. Oba jsme z toho měli radost, že půjde i o náš osobní souboj, ale samozřejmě si nic zákulisního neprozradíme. Ale čím víc se bude zápas blížit, tím větší distanc asi budeme mít. Ale v rozumné míře. Až po zápase si zase promluvíme víc.

Sázíte se spolu?

Většinou jen ze srandy o to, kdo třeba zaplatí kurt, když si jdeme zahrát tenis. Ale teď jsme zatím ještě žádnou sázku neuzavřeli, ale možná ten zápas ještě něčím vyšperkujeme, ať to má ještě větší grády. Byť ono to má grády už samo o sobě. Jde o play off, je to specifický.

Stíhá táta jezdit na vaše zápasy?

Když se naše zápasy zrovna nekryjí s Hradcem, tak s mamkou jezdí často. Většinou jsou největšími fanoušky, co jezdí do Teplic na výjezdy. Teď v neděli tam budou samozřejmě taky, ale asi nebudou největšími fanoušky Teplic. (usměje se)

Komu se bude v rodině fandit?

Máma bude přát mně a trochu Teplicím. A brácha to podle mě přeje mně, takže Teplicím. Přítelkyně je z Hradce, ale bude fandit mně a Teplicím. Jediný táta bude pochopitelně fandit Hradci. Zároveň to přeje mně osobně, týmově však Hradci.

Táta v české lize odehrál 213 zápasů, vstřelil 36 gólů, vy máte zatím 109 utkání a 4 trefy. Špičkujete se ve statistikách navzájem?

Předhazuje mi tohle docela často. (usměje se) Hlavně ty góly. Jelikož hrál víc ofenzivního záložníka, tak narážky na počet gólů od něj slýchávám téměř pořád. Bude těžký asi ho v tomhle dohnat, dal jich dost. Přál by si to i u mě, ale jsem spíš defenzivnější typ, takže je to trochu jiné. Snad ho předeženu alespoň těmi starty.

Nenabádá i vás trenér Zdenko Frťala k častější střelbě ze střední vzdálenosti? Liberec jste i díky tomu v semifinále předčili.

Jo, jsou různý role a do každého zápasu je úkol od trenéra jiný, to je jasný. Ale poslední dobou ke střelám ze střední vzdálenosti trenér vybízí. A proti Liberci to mělo úspěch.

S hradeckou minulostí je vás v Teplicích více. Kdo to nejvíc prožívá?

Samozřejmě my, co máme hradeckou stopu, takže já, Dan Trubač a trenéři. Trenér Frťala už je klidnější, ale když přišel do pozice hlavního trenéra a hráli jsme proti Hradci poprvé, tak to vypadalo, jako bychom hráli pomalu nějaké derby. Teď to taky prožívá, ale už to na nás tak nepřenáší, je to ve zdravé míře. Ale myslím, že všichni vnímáme, že s Hradcem teď máme bilanci ne úplně dobrou, a všichni jim to chceme vrátit se vším všudy.

Vypíšete nějakou společnou prémii?

Určitě, jestli se to povede, kluci v kabině budou mít určitě nějakou hostinu, to je jasný, s tím se počítá automaticky, aniž by se to muselo hlásit předem. Taky bude záležet na tom, jestli se povede ten dvojzápas celkově.

Ze sestavy opět vypadl Abdallah Gning, jemuž před odvetou v Liberci praskl vřed a musel na operaci.

Má velkou smůlu. Hlavně pro něj samotného už to musí být psychicky těžké, protože skoro celou sezonu s něčím laboroval a teď ho zase potkala nepříjemná operace. Samozřejmě je to pro nás ztráta. Jde o hráče, který umí překvapit a je těžko čitelný, a každý takový chybí. Ale už jsme si tak nějak zvykli hrát bez něj, máme tady kluky, kteří ho dokáží zastoupit.

Jak velkou hrozbou pro vás bude Daniel Vašulín?

Známe se spolu dobře, byť jsme se v Hradci minuli. Určitě jde o útočníka s výbornými parametry. Na svou výšku je poměrně dost rychlý a teď má i celkem formu, rozstřílel se a určitě to bude jeden z hráčů, na kterého si musíme dát pozor. Pro každého stopera jsou souboje s takovým hráčem těžký, těžko se předskakuje, má dobré krytí míče. Ale to jsou atributy, o kterých víme a připravíme se na to.

Související témata:
Robert Jukl
Richard Jukl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.