Hlavní obsah

Talent zatím nestačil. Friis vysvětlil, proč Karabec a spol. opustili Spartu

Pojí je svým způsobem podobný osud. Mladíci Michal Ševčík, Adam Karabec a Václav Sejk opustili v minulých dnech fotbalovou Spartu a zamířili do zahraničí. Na hostování s opcí na případný přestup. Trenéři pro ně zkrátka neměli místo.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Zleva Václav Sejk, Jan Kuchta, Michal Ševčík a Matěj Ryneš na soustředění fotbalové Sparty v Rakousku v červenci 2023

Článek

Každý píše svůj ojedinělý a zajímavý příběh. Karabec, vytříbený technik a odchovanec Bohemians a následně Sparty, se měl stát hvězdou Letenských. Stále může, očekávání však zatím nenaplnil a v posledních sezonách plnil zejména roli náhradníka. Zřejmě i kvůli tomu, že je klasickou desítkou, kterou úřadující mistři ve své formaci aktuálně nepoužívají.

V jednadvaceti potřebuje hrát a poprvé v kariéře míří do zahraničí. Štěstí zkusí v druholigovém německém Hamburku.

Stejně starý Michal Ševčík je podobný případ. I v něm dřímá nesporný talent, a proto ho Sparta v létě 2024 koupila ze Zbrojovky Brno. Do elitního mužstva se však ne a ne dostat, starty sbíral primárně v MOL Cupu a druholigové rezervě. Nepomohla mu ani celkem povedená zimní příprava, teď míří sbírat zkušenosti rovněž do druhé bundesligy, jen do Norimberku.

A pak je zde 22letý Václav Sejk. Sebevědomý útočník už má s hostováním zkušenosti. Například poslední rok strávil v nizozemské Rodě, předtím byl v Teplicích či Jablonci. Nově okusí Polsko, konkrétně působení v celku Zaglebie Lubin.

„Všichni jsou pro nás nadějemi do budoucna. Mají kvality, jsou to talenti,“ shrnuje trenér Lars Friis. To patrně ano, každopádně součástí ročních hostování jsou i opce na případný přestup. Například u Karabce v hodnotě kolem tří milionů eur (cca 75 milionů korun), u Ševčíka by měla být ještě o milion a půl euro vyšší.

Důvod minimálně dočasného odchodu je zřejmý. „Nebylo možné jim dát dostatek prostoru, kolik by potřebovali. Myslím, že jsou ve velmi dobrých klubech, bude na ně vyvíjen tlak, což teď potřebují. Snad budou sbírat minuty. Konkurence je u nás obrovská,“ vysvětluje Friis.

Leccos ohledně minutáže mladíků naznačil už v polovině června sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Budeme to s trenérem řešit. Někteří kluci neměli takové vytížení, jaké jsme si my i oni možná představovali. Snažíme se kluky dávat případně do klubů pod trenéry, kdy víme, že to bude do budoucna sedět jim i nám,“ pravil.

A zatímco Ševčík s Karabcem soupeřili například s Veljkem Birmančevičem, Lukášem Haraslínem, Indritem Tucim a samozřejmě i mezi sebou, Sejk se neprosadil přes Jana Kuchtu či Victora Olatunjiho.

Teď mají před sebou mladíci nové výzvy. A kdo ví, třeba jednou opravdu Spartu herně potáhnou.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec