Hlavní obsah

Sýkorovi Plzeň svědčí. Restart kariéry? Nemyslím si, že jsem byl vyhaslá hvězda, tvrdí záložník

Plzeň

Ve dvaceti se pokoušel prorazit ve Spartě, se Slavií má dva tituly, od léta hraje za Plzeň. Právě mezi těmito třemi týmy se s vysokou pravděpodobností rozhodne o novém českém mistrovi. Fotbalový záložník Jan Sýkora by se jistě vůbec nezlobil, kdyby na český trůn usedla Viktoria. Ta do jara vstoupí nedělním domácím duelem s Hradcem Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Sýkora z Viktorie Plzeň oslavuje gól.

Článek

„Bylo by troufalé, nepokorné vyhlašovat, že sesadíme Slavii, která vyhrála poslední tři tituly. Ale kdybychom si nevěřili, nemělo by cenu hrát. Potenciál v našem týmu je velký. Uvidíme, co se na jaře bude dít," říká Sýkora, který je v Plzni od srpna na hostování z polské Poznaně.

Ta za něj sice v létě 2020 zaplatil Slavii milion eur (přibližně 25 milionů korun), čímž z něj udělala nejdražší posilu v historii polského klubu, Sýkora však v Lechu herně strádal. V Plzni kariéru znovu nakopl. Natolik výrazně, že se vrátil po letech do reprezentace.

„Nemyslím zase, že jsem byl vyhaslá hvězda. Šel jsem do Viktorky, abych pomohl sobě i jí. Obojí se povedlo, plus jsem se vrátil do nároďáku, což byl můj další cíl. Zatím všechno šlape," pochvaluje si 28letý záložník.

Dost možná i on je překvapený, jak skvěle projela Plzeň podzimem. Po devatenácti kolech se drží bod za první Slavií. Přitom před sezonou se v Doosan Aréně udála spousta negativních věcí. Viktoria potřetí v řadě nepostoupila do evropských pohárů, na kterých je finančně závislá. Kvůli chybějícím financím se rozloučila s některými hráči. Navíc se začalo mluvit o prodeji klubu.

„Nevím, jestli jedeme nad plán, přišel jsem na konci srpna. Víme, že máme kvalitní kádr. Když budeme navazovat na výkony a práci z podzimu, věřím, že nahoře můžeme být do posledního kola," podotýká Sýkora. Byť spousta zápasů nebyla ze strany Plzně herně v topu, drtivou většinu z nich dokázala vyhrát. Bude se jí toto kouzlo držet i na jaře?

„Dostali jsme nejmíň gólů z celé ligy. Pevná defenzíva je základ, abychom byli dál úspěšní. Vepředu se nám daří většinou nějaký gól dát. I když spousta výher byla těsných, platily za tři body stejně jako ty o pět branek," dodává Sýkora, který si během podzimní části připsal tři góly a čtyři asistence. Další tři trefy zaznamenal za národní mužstvo.

Pokud mu vydrží forma, neměla by ho minout nominace na březnovou baráž ve Švédsku o účast na letošním mistrovství světa v Kataru. „Makám na tom, abych v nominaci byl. Proto jsem si dal ještě vyšší cíle, co se týká produktivity. Chci se posouvat výš," prohlašuje záložník.

Hostování v Plzni mu skončí po sezoně, pak se vrátí do Poznaně, kde má kontrakt do června 2024. Jaký je jeho vysněný scénář pro léto? Pokusí se na druhý pokus prorazit v Lechu nebo by si hostování v Doosan Aréně rád prodloužil? „Momentálně tohle neřeším. Prostě vím, že v Plzni budu do léta. Až potom se bude řešit, co dál. Soustředím se, abych byl zdravý, abych hrál a pomohl Viktorce. Ostatní je ve hvězdách," uzavírá Sýkora.

Související témata:
  1 : 0 Hradec Králové - Slovácko 1 : 0 51. min Živě
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň