Hlavní obsah

Supertalent Kabongo: přerostlé dítě, které miluje fotbal. Plzeň v něm má diamant

Aktualizováno

Talent od boha, který miluje fotbal. Sebevědomý 20letý rychlík, jenž volí neobvyklá řešení. Na hřišti je nepřehlédnutelný i díky černé kštici. Český útočník Christophe Kabongo. V sobotu si na stadionu pražské Dukly odbyl premiéru v české lize, Plzni pomohl k výhře 3:1. Byť gól nedal, jasně světu zvěstoval: pokud se nestane nic mimořádného, čeká mě velká kariéra.

Christophe KabongoVideo: LFA

Článek

Pro Viktorii je Kabongo diamantem. Zatím tedy nedobroušeným. V létě ho přetáhla z belgického Lommelu SK, patřícího do skupiny City Football Group, která vychovává po celém světě talenty pro Manchester City.

Už rok se prosazuje v jednadvacítce (v zářijové premiéře se trefil už po 20 minutách), v minulé sezoně pak na hostování ve slovenské Podbrezové zaznamenal ve 44 zápasech 14 gólů. Po Theodoru Gebre Selassiem se může stát Kabongo druhým hráčem tmavé pleti v A-týmu české reprezentace. Ostatně, nechybělo moc a objevil se už v nominaci pro Euro.

„Kabo má veškeré předpoklady, aby z něj byl špičkový hráč. Má obrovský talent, miluje fotbal. S míčem umí nestandardní věci. Ale nespěchal bych na něj, je typem útočníků, kteří dozrávají později,“ řekl pro Sport.cz trenér Roman Skuhravý, který Kabonga vedl v Podbrezové.

Foto: FCVP

Útočník Plzně Christophe Kabongo v utkání Chance ligy proti Dukle

Nestandardní věc Kabongo vysekl hned v prvním soutěžním utkání v dresu Plzně. Ve 30. minutě oklamal u šestnáctky Dukly dva protihráče, přihrál pod sebe Lukáši Červovi, kterého fauloval domácí Jakub Hora. Z penalty zvýšila Viktoria na 2:0.

Tato akce 188 centimetrů vysokého Kabonga dokonale vystihuje. Když má míč, je radost ho sledovat. Soupeře obchází jakoby samozřejmě. S lehkostí, se hbitostí úhoře. Zkrátka dokonalý estetický dojem. Nebo si kolem protihráče píchne balon a díky vysoké akceleraci a rychlosti mu ukáže záda. Pokud ho tedy soupeř nezastaví faulem, jako se stalo několikrát na Julisce.

Na stadionu Dukly si mohl po necelých dvou minutách i připsat první gól v české lize, levačkou však přestřelil (na některé Kabongovy momenty ze sobotního zápasu se můžete podívat v klipu Sportu.cz).

„Je fantastický v situacích jeden na jednoho. Neustále jsem ho tlačil k tomu, aby byl co nejvíc čelem k obráncům. S míčem je ale zatím o dost silnější než bez něj. Říkal jsem mu, v dobrém, přerostlé dítě. Bude ještě chvíli trvat, než bude hotovým hráčem. Plzeň ale dobře ví, proč ho udělala. Její trenér Koubek je náročný ve všech směrech. To je to, co Kabo potřebuje,“ podotýká Skuhravý.

O Kabongovi se poprvé mluvilo před čtyřmi lety, kdy odmítl podepsat profesionální smlouvu se Spartou, která ho fotbalově vychovala. Syn ruské matky a otce z Demokratické republiky Kongo (Christophe se narodil v Praze, kde s rodinou žije) za sebou zabouchl na Letné dveře a vydal se na zkušenou do zmiňovaného Lommelu. Loni v létě kývl na hostování v Podbrezové.

Foto: FCVP

Útočník Plzně Christophe Kabongo s cenou pro nejlepšího hráče zápasu Chance ligy proti Dukle

„Lidé ze City Group v Podbrezové několikrát kontrolovali jeho kondiční data, a jakým způsobem se herně rozvíjí. Myslím, že rok v Podbrezové mu hodně pomohl. Minimálně v tom, že české fotbalové prostředí vnímá, kdo je Kabongo. Z mého pohledu existuje ještě dost detailních věcí, na kterých musí zapracovat. Pokud se mu to povede, bude z něj špičkový hráč,“ dodává Skuhravý. S Viktorií ho pojí čtyřletý kontrakt. Vybrousí se během této doby v zářící diamant?