Hlavní obsah

Střela jako Stanciu, pět gólů z beka. Trpišovský se bojí, že Slavia hvězdu neudrží

Osm zápasů, 5+1. Slušná bilance i na čistokrevného zakončovatele. Jenže slávista Malick Diouf nastupuje na pozici levého wingbeka… Devatenáctiletý Senegalec potvrdil skvostnou fazonu i ve vršovickém derby s Bohemians, které sešívaní hladce zvládli (4:0). Kouč Jindřich Trpišovský se tak logicky bojí, že kometa aktuální sezony brzy zmizí za ještě prestižnějším angažmá. „Jeho výkony musí svítit na radarech velkých zahraničních klubů,“ uvědomuje si.

Sestřih zápasu Bohemians - SlaviaVideo: LFA

Článek

„Při kvalitě, jakou má ve svém věku, si neumím představit, že by v létě ve Slavii zůstal. Jsem skoro i šťastný, když dá gól někdo jiný, aby on neměl taková čísla,“ chválil Dioufa šéf.

No, v tomto ohledu vytáhlý wingbek Trpišovskému příliš radosti neudělal. V Ďolíčku se zase prosadil, šlo o vítězný gól. Navíc žádnou jednoduchou doklepávačku. Diouf si po čtvrthodině hry našel tečovaný centr parťáka Tomáše Holeše a z jedničky do něj práskl. Tvrdá rána zapadla za tyč a nastartovala Slavii, která následně soupeře smetla. A to se Diouf ještě podepsal i pod druhou branku klíčovou přihrávkou a jesličkami, které před ní nasadil Janu Matouškovi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Diouf a Bořil slaví úvodní branku do sítě Bohemians.

Za osm odehraných duelů se Diouf trefil už pětkrát a nebýt odskočeného bombera Olomouce Jana Klimenta na devíti gólech, vyhříval by se na děleném prvním místě v pořadí ligových kanonýrů. Čím to?

„Má skvělou kopací techniku i výběr místa. Neustále to trénuje. Disponuje skvělou střelou nártem z první, podobnou tu měl v minulosti možná jen Nico Stanciu. Je to dar a on jej umí využívat. Zakončuje přesně, s obrovskou razancí. I v tréninku patří k nejgólovějším,“ prozradil Trpišovský.

Jak kometu udržet? Složitý úkol. Vždyť server Transfermarkt, jenž se specializuje na tržní hodnoty hráčů, Dioufův vzestup také zaznamenal. Ještě v červnu mu přidělil cenovku dvou milionů eur, teď jej cení na sedm (176 milionů korun). Což ale naznačuje, že by za něj v Edenu alespoň mohli inkasovat pořádný balík.

„Už když jsme Dioufa prvně viděli, praštil nás do očí. Některým hráčům musíte postupně přicházet na chuť. Jemu ne. Vše je možné, uvidíme v létě. Do té doby věřím, že tým udržíme pohromadě, i když v zimě asi klub už bude něčemu čelit,“ tuší Trpišovský.

Slávistický kouč se ale nebojí, že by zvuční zájemci mladému Senegalci zamotali hlavu. „V hlavě je skvěle nastavený, koncentruje se na Slavii. Pracuje se s ním opravdu skvěle,“ oceňuje trenér sešívaných.

Minimálně s poslední větou by ligoví gólmani, kteří Dioufovým dělovkám v tomto ročníku čelili, jen těžko souhlasili.

  0 : 4 Bohemians - Slavia 0 : 4 dohráno
20240929T18 : 30:00+0200
Bohemians vs. Slavia
Bohemians vs. Slavia
Bohemians
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240929T15 : 30:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  2 : 1 Ostrava - Č. Budějovice 2 : 1 dohráno
20240929T13 : 00:00+0200
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava
Č. Budějovice