Hlavní obsah

Strakovi nevoní video: Co je ruka? Zeptejte se rozhodčích, čertil se po prohře s Plzní

Trvalo mu jen pár desítek sekund, než na pozápasové tiskové konferenci stočil řeč k ožehavému tématu. Pravidlu o hře rukou ve fotbalové lize. Video totiž v Českých Budějovicích opět úřadovalo a trenér František Straka po prohře 0:3 s favorizovanou Plzní cítil, že je potřeba se vyjádřit. „Co je ruka? Co není ruka? Zeptejte se rozhodčích, ale mně to nevoní,“ vzkázal.

Sestřih zápasu České Budějovice – PlzeňVideo: LFA

Článek

Při Strakově obnovené premiéře na lavičce Budějovic proti Pardubicím (1:3) jej nejasná pravidla o ruce zradila. Dynamo se dvakrát marně dožadovalo odpískání pokutového kopu po rukách Východočechů v obranném vápně. Nedošlo ani k přezkumu hlavním sudím u obrazovky. A když proti Plzni neuhlídal pohyb horní končetiny budějovický Samuel Šigut, po konzultaci s videorozhodčími a opětovném zhlédnutí situace arbitrem Markem Radinou se pískal pokutový kop. Díky němu Viktoria vykročila za vítězstvím.

Tři relativně podobné momenty, tři verdikty. Všechny v neprospěch Budějovic.

Gól Českých Budějovic proti Plzni nebyl uznán kvůli ruce AdediranaVideo: LFA

„Když jsme hráli s Pardubicemi, byly penaltové situace, na které se rozhodčí nešel ani podívat. Sami jste to viděli. Pak nastřelí ruku nám a je to penalta. Jsem totálně zklamaný. Video to musí rozlišit, vůbec mi to nevoní. To pravidlo je obrovský problém, dokud se neupřesní, co je ruka, budeme neustále jen diskutovat,“ zlobil se Straka.

Šigutova ruka ale nebyla jediným momentem, kdy VAR Dynamo rozčílil. Pár minut po výkopu poslal Jihočechy do vedení Marcel Čermák. Jenže jen na chvilku.

Hlavní sudí Marek Radina byl zavolán k obrazovce, aby přezkoumal souboj Quadriho Adedirana s Robinem Hranáčem, který brance předcházel. Záznam situace odhalil, že plzeňský stoper hlavičkoval do ruky forvarda Dynama, řešil se i možný faul Adedirana. Gólová radost tak neměla dlouhého trvání.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Rozzlobený trenér Českých Budějovic František Straka během duelu s Plzní

„Šli jsme do vedení, které nám rozhodčí nedali. Ať už z jakéhokoliv důvodu. Já můžu jen polemizovat. Tyhle situace by zápas naladily na naši stranu, my bychom impuls potřebovali. Penalta nás pak srazila úplně,“ mrzelo budějovického kouče.

Na páté prohře v sezoně a třetí pod jeho vedením ale Straka našel i pozitiva. V úvodní pětačtyřicetiminutovce působili jeho svěřenci kompaktně a dělali silné Plzni velké problémy. „Po taktické stránce jsme perfektně zvládli první poločas proti týmu s obrovskou kvalitou. Jsme v tristní situaci, koušu to hrozně těžce. Ale věřím tomu, že se to obrátí,“ doufá zkušený trenér.

Stát by se tak mohlo například v neděli na hřišti Dukly, která má na kontě jen o tři body více než poslední Dynamo. „Bude to klíčový zápas. Kluci jsou odhodlaní, máme se od čeho odrazit,“ věří Straka.