Hlavní obsah

Straka se omlouval fanouškům, na prohře ale našel i pozitiva: Ukázali jsme koule

Kroutil hlavou, nechápal. Trenéru Františku Strakovi obnovená premiéra na lavičce fotbalistů Českých Budějovic zhořkla, Dynamo podlehlo 1:3 Pardubicím. Hlavní důvod? Otřesná, naprosto zpackaná první půle. „Neskutečně mě zklamalo, jak jsme se prezentovali. Omlouvám se fanouškům,“ kál se 66letý kouč v rozhovoru pro O2 TV.

České Budějovice – PardubiceVideo: LFA

Článek
Fotogalerie

Návrat domů pro něj nedopadl nejlépe. Českobudějovický rodák Straka se v prvním zápase ve funkci ukázal domácímu publiku, které ale optimismus z nového šéfa lavičky brzy přešel. V desáté minutě sice otevřel skóre stoper Dynama Nicolas Keckeisen, jenže se parádní rybičkou trefil do vlastní branky. V následujících třinácti minutách přidaly Pardubice další dvě branky zásluhou Jana Kalabišky a Vojtěcha Patráka.

České Budějovice v prvním dějství nepředvedly vůbec nic. Byly doslova na ručník. „Měli jsme spoustu problémů. Fotbal je o osobních soubojích, my je prohrávali. Nedostupovali jsme soupeře. Nechápu, že nám vyplavou úplně volní hráči v šestnáctce. Dětinské chyby nás stály body,“ tuší Straka.

„Nechci nikoho urážet, ale první poločas byl na úrovni okresního přeboru,“ trefně poznamenal ve studiu O2 TV Jan Rajnoch, autor pravidelných glosářů na Sport.cz.

Zbylých 45 minut přineslo diametrálně odlišný obrázek. Jihočeši přešli na tříobráncový systém. Soupeře nepustili k jediné střele na branku. Několikrát se dožadovali odpískání pokutového kopu, jenže se jim nepoštěstilo. Ačkoliv situace, v níž zasáhl míč do ruky pardubického Emila Tischlera, vypadala opravdu hodně hraničně.

Ze všech šancí, které si vytvořili, uspěl pouze Vincent Trummer. Pak selhávala mířidla, nebo čaroval gólman Viktor Budinský. Občas si Budějovice škodily samy, například když takřka gólové zakončení Jana Suchana zastavil na brankové čáře parťák Jakob Tranziska. „Byli jsme totálně dominantní. Ale asi to takhle prostě mělo skončit,“ hlesl Straka.

Dynamo i nadále zůstává bez bodu. Zlepšení v druhém poločase ale znamená příslib do dalších týdnů. „Hráči ukázali, že mají koule. Tímhle směrem chceme jít. Musíme se odrazit od toho, kde jsme skončili,“ ví zkušený trenér, který platí za záchranářského experta. V minulé sezoně pověsti dostál a senzačně udržel mezi slovenskou elitou Michalovce. Další výzva pro něj nezačala ideálně.