Hlavní obsah

Straka o červené: Mám svůj názor. Můžeme se rozčilovat, jak chceme

Po domácí prohře 0:2 se Spartou mrzely trenéra Českých Budějovic Františka Straku zejména dvě věci. Zaprvé efektivita, jelikož Jihočeši si proti favoritovi vytvořili relativně dost slibných příležitostí. A pak vyloučení Ubonga Ekpaie ze 40. minuty, které se však zkušenému kouči příliš nelíbilo.

Sestřih zápasu České Budějovice–SpartaVideo: LFA

Článek
Fotogalerie

Sparta měla největší převahu v úvodních minutách, byl z toho i první gól Martina Vitíka. Neměli hráči až příliš velký respekt?

Já se vůbec nedivím. Tady byl ohromně silný mančaft. Champions League. Kvalitou je Sparta úplně jinde, takže ano, respekt byl obrovský. Chtěli jsme přežít 20 minut a pak se nadechnout, ale udělali jsme trestuhodnou chybu při standardní situaci. Hlava mi to nebere a brát nebude. Hráče v takové pozici musíme mít. Pak přišla další nešťastná situace, že jsme byli velkou část zápasu o deseti. Hodně těžké.

Jak jste červenou za úder loktem pro Ekpaie viděl?

Nechci to komentovat. Mám svůj názor. Předtím byl jasný loket na našeho hráče (možná Straka myslel souboj Kaana Kairinena s Matoušem Niklem z 27. minuty, který sudí Dominik Starý vyhodnotil jako faul bez udělení kary, pozn. red.). Tady to někdo rozhodl a těžko s tím něco udělám. Můžeme se rozčilovat, jak chceme. Stávat by se to asi nemělo, ale jedeme dál.

Nakonec je z toho porážka 0:2.

Tady už před zápasem padaly otázky, kolik gólů dostaneme poté, co Sparta hrála výborně se Salcburkem. Tam se mohla trefit klidně šestkrát. Všichni říkali, že to bude ostuda. Nebyla! Kluci v deseti totálně makali, hráli disciplinovaně. I v početní nevýhodě jsme měli šance. Chci hráčům poděkovat, že se nevzdávali. Musíme se ponaučit, ale stál proti nám top mančaft, který má úplně jiné ambice než my. Najdeme pozitiva a řekneme si je v kabině.

Na druhou stranu Budějovice mají po osmi kolech jediný bod, daly jediný gól. Už pět zápasů v řadě svítí v kolonce vstřelených branek nula.

Vezměme si všechny zápasy, co jsem tady, tedy od třetího kola. Pardubice? Tutovky. Dukla? Tutovky. S Plzní? Tutovky. Teď? Tutovky. Musíme si uvědomit, že když hrajete s velkými týmy, nebudete mít pět šest šancí. Bohužel nejsme efektivní, což nás stojí body. Strašně mě to mrzí, byli bychom úplně někde jinde.

Proti Spartě byl velmi aktivní útočník Qaudri Adediran, jenže jak říkáte…

Herně se lepší, efektivita nulová! Tohle si musí uvědomovat. Mančaft pracuje na tom, aby šance měl. Já od něj očekávám progres v tom, že začne góly dávat. Kdyby byl efektivní jako hráči v jiných klubech, jsme úplně někde jinde. Jsem rád, že pomalu získává větší jistotu při držení balonu a řešení situací. Hodně na něj spoléháme, je výborný při hře tělem.

Viděl jste oproti poslednímu duelu s Bohemians v projevu týmu nějaké zlepšení?

Zejména v taktice, hráči dokážou plnit naše pokyny. Po herní stránce to vypadá už trochu jinak než ve chvíli, kdy jsem sem dorazil. Snažíme se hrát v bloku, zavírat střed a nutit soupeře ke ztrátám. Pak podnikat protiútoky. Opakuji, že musíme zlepšit efektivitu.

Svůj ligový debut má za sebou 21letý stoper Jan Brabec. Jak se vám líbil?

To byla pecka. Musím ho moc pochválit, jak se k utkání postavil. Také ještě mladší Ondra Čoudek skvěle naskočil. K sobě mají Richarda Križana, jenž ještě nedávno českou ligu neznal. Začíná to mít hlavu a patu. Budeme dál a dál pracovat, abychom nenechávali body ležet na zemi.