Hlavní obsah

Stála o něj Slavia, vybral si Spartu. Mistr vyhlíží start Rrahmaniho

Do Malmö na boj o Ligu mistrů ještě neletěl, v sobotu proti Slovácku může jít poprvé do akce. Kosovský fotbalový útočník Albion Rrahmani vyhlíží premiéru za Spartu, akvizice z rumunského Rapidu Bukurešť může začít ukazovat, proč mu v Kosovu začali říkat „Lewa“, samozřejmě podle polského kanonýra Roberta Lewandowského. „Podle mě to byl nejhodnotnější hráč v rumunské lize,“ říká pro Sport.cz tamní novinář Daniel Nazare z webu ProSport.ro.

Foto: AC Sparta Praha

Albion Rrahmani po přestupu do Sparty

Článek

Hlavní důvod, proč český mistr kupoval Rrahmaniho, je evidentní: produktivita. Třiadvacetiletý Kosovan sází góly pravidelně. V Rapidu dal osmnáct branek v devětadvaceti soutěžních zápasech, předtím v Ballkani se trefil čtyřiatřicetkrát v osmašedesáti zápasech. „Hraje okamžitě směrem k bráně,“ vypálí Nazare.

Sparťanskému kouči Larsi Friisovi rozšíří možnosti na špici ofenzivní vozby, kde má k dispozici Victora Olatunjiho, Indrita Tuciho a Jana Kuchtu, jehož pozice se po příchodu rodáka z Podujeva opět zatřásla.

„Rrahmani je rychlý, má dobré zakončení. Je určitě jiným typem útočníka než Olatunji, jenž je silovější a kterého jsem viděl v soubojích Sparty s FCSB,“ přidává další rumunský žurnalista Sergiu Alexandru z deníku Gazeta Sporturilor.

„Řekl bych, že hraju chytře a umím se ve vteřině rozhodnout, což jsou asi mé nejdůležitější přednosti. Rychlé myšlení mi přináší branky,“ charakterizuje sám sebe Rhahmani pro klubový web.

Je otázkou, jak se prosadí ve fyzicky těžké české lize, kde není nouze o osobní duely. „Bude do pro něj velký rozdíl, protože rumunská liga není fyzicky tak náročná, jako ta česká. V Rumunsku ale ukázal, že umí být i v soubojích odolný a že je to silný hráč. Ovšem bude potřebovat čas na adaptaci,“ domnívá se Alexandru.

Bude záležet i na jeho zdravotním stavu. Na konci minulého kalendářního roku prodělal zranění kotníku, ale rychle se vrátil do hry. „Je svým způsobem křehký. Měl problémy se zraněními, což pro něj může být podle mě problém. Pokud však zůstane zdravý, může se stát důležitým hráčem,“ přemítá Alexandru.

O Rrahmaniho byl zájem. Ví se o dřívějším interesu Slavie, chtěli ho skotští Rangers, situaci podle rumunských novinářů sondovala i Benfica Lisabon. Rapid původně požadoval okolo osmi milionů eur. Sparta za něj ale zaplatila výrazně méně, některé zdroje operují se čtyřmi miliony eur (100 milionů korun), jiné až s pěti miliony eur (125 milionů korun). Každopádně jde o nejdražší nákup v historii Letenských.

„Jednání začala už někdy v květnu. Sparta nabídla nejprve jen 2,5 milionu euro, což Rapid odmítl. Myslím, že teď si klub vyhodnotil, že jde o dobrou nabídku, ačkoliv chtěl původně o trochu víc. S nabídkou Sparty se spokojili, vydělali na něm,“ popisuje Alexandru. Rrahmani přišel před rokem do Rapidu z Ballkani za sumu mezi 600 a 700 tisíci eur.

„Myslím, že si vybral Spartu, protože vidí dobrou příležitost zahrát si Ligu mistrů. Sparta je silný tým, který hraje o trofeje. To vše podle mě rozhodlo,“ soudí Alexandru.

Rrahmani se na Letné potká i s krajanem a křídelníkem Ernalem Krasniqim, hráli spolu už v Kosovu, v minulé sezoně bok po boku váleli za bukurešťský klub. „Spolu se jim dařilo, Sparta z toho může profitovat,“ vnímá Alexandru.

Nová mise „kosovského Lewy“ začíná. Sparta je plná očekávání.