Hlavní obsah

Spor pokračuje. Plzeň a Baník jsou na straně Slavie

Dohady ohledně složení Ligového výboru LFA pro nadcházející sezonu nekončí. Zatímco Sparta tvrdí, že předběžná domluva vypadala úplně jinak, zástupci Plzně a Baníku Ostrava se postavili na stranu Slavie, že k pevné dohodě nedošlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adolf Šádek během utkání 2. předkola Konferenční ligy s KF Drita.

Článek

„Vedli jsme diskuse o tom, že bychom funkcionáře, kteří odpracovali tendr na televizní práva, nominovali i do Ligového výboru. Byla o tom předběžná dohoda. Chtěli jsme do výboru nasadit novou krev,“ popsal pro Sport.cz místopředseda představenstva Sparty František Čupr.

Nová podoba výboru už nemá předsedu, nově posílily pravomoci výkonného ředitele, kterým zůstal dle očekávání Tomáš Bárta. Ve výboru mají zástupce čtyři nejlepší kluby posledního ligového ročníku, další člen za ligu je zvolen. Druhá nejvyšší soutěž dodává dva funkcionáře: jednoho z nejlépe postaveného klubu, který nepostoupil do ligy, a jeden je také zvolen.

Podle Čupra měla nejsilnější čtveřice klubů dosadit ne nejvyšší funkcionáře, ale „pracanty“. Konkrétně Sparta generálního ředitele Tomáše Křivdu, Slavia generálního ředitele Martina Říhu, Plzeň obchodního a marketingového ředitele Jaromíra Hamouze a Baník výkonného ředitele Michala Běláka.

„Nejsem si vědom toho, že by někdy byl předjednán jiný typ ‚lidí‘. Řada klubů nás vyzvala, abychom reformy a změny, které jsme začali, osobně dokončili. Má to logiku a souhlasím s tím,“ komentoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Teď se přidávají i další kluby. „Na úrovni klubů jsme diskutovali řadu variant složení a personálního obsazení výboru, nicméně nikdy nedošlo k nějaké finální pevné dohodě. Proto nás velmi překvapilo, že se objevily informace o porušení dohod,“ shodují se generální ředitel Plzně Adolf Šádek a majitel Baníku Václav Brabec.

Oba byli v minulém výboru a usednou do něj znovu. Změnou je Tvrdík, který za Slavii nahradil Tomáše Bůzka.

„Pan Tvrdík přišel s tím, že nominaci za Slavii dává sobě. Plzeň ji pak dala panu Šádkovi a Baník panu Brabcovi. My jsme proto požádali Dušana Svobodu, aby ve výboru setrval. Tahle skupina je orientovaná více na fotbalovou politiku, proto jsme nenominovali Tomáše Křivdu,“ dodal Čupr.

Také podle Šádka je finální rozhodnutí o nominaci výlučné právo každého klubu. „Nominace Jaroslava Tvrdíka je tedy svobodné rozhodnutí Slavie Praha, které je potřeba respektovat. Právě on byl navíc výraznou postavou v jednání o novém TV tendru a nyní budeme všichni v rámci nového výboru společnými silami pracovat na dalších reformách ve prospěch fotbalu,“ uvedl. „Společně hodláme i nadále budovat značku, která je na vzestupu a je o ni velký zájem. Minulá sezona ukázala, že jdeme dobrým směrem,“ doplnil Václav Brabec.

Kromě zmíněné čtveřice byl za první ligu zvolen Dariusz Jakubowicz z Bohemians. Z druhé nejvyšší soutěže ve výboru figurují Ladislav Minář za béčko Olomouce a zvolený Martin Vozábal z Táborska.

Podle Svobody existovaly dvě varianty a kluby se dohodly na tomto složení. „Nemyslím si, že by bylo méně pracovní. (…) Nechci říkat, že jsme konkurenti, ale na některé otázky můžeme mít rozdílné názory. Méně politické vedení na to možná ještě nedozrálo,“ konstatoval Svoboda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.