Hlavní obsah

Sparta reaguje na kauzu Krejčí. Fanouškovi dala trest, zakázala číslo 88

Sparta reaguje na kauzu, která se vyrojila po mistrovském triumfu v Mladé Boleslavi, kdy teď již bývalý kapitán Ladislav Krejčí podepsal dres Letenských s číslem 88 a nápisem „Jude Slavie“. Strhla se kolem toho velká debata. Reprezentační obránce čelil kritice a našel i pochopení. Klub se rozhodl zakročit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty Praha před utkáním s Českými Budějovicemi

Článek

„Sparta fanouškovi, který si tento dres pořídil a nechal ho podepsat, neumožnila opětovný nákup permanentní vstupenky na domácí utkání. Dotyčný byl již o tomto kroku informován. S ohledem na fakt, že číslo 88 může být tímto způsobem zneužito, fanshop zrušil možnost učinit objednávku dresu právě s touto číslicí na zádech,“ informuje Sparta.

Numero 88 se v některém kontextu bere jako číselná zkratka pro „Heil Hitler“, navíc ve spojení s heslem „Jude Slavie“. Podle prohlášení, které Letenští vydali ve středu, je tato kombinace prostředkem k vyjádření postoje, který se „neztotožňuje se smýšlením Sparty, jejích trenérů, hráčů, zaměstnanců – a vedení“. A nesouladu s hodnotami, které vyznává sám Krejčí, jenž už je hráčem španělské Girony.

Signaturu někdejšího kapitána úřadujících českých mistrů okomentoval pro Sport.cz například legendární Vladimír Šmicer. „Zažíváte euforii z titulu, čeká na vás špalír lidí, kteří chtějí podpis. Jedete a ani nekoukáte, co podepisujete. Jasně, z fotky je patrné, že Láďa Krejčí dres viděl. Ano, bylo by lepší, kdyby nepodepsal. Na druhou stranu umím pochopit, co se stalo. Tohle nebylo vůbec o Láďovi Krejčím,“ podotkl v pravidelném podcastu Šmíca z voleje.

Pokřik „Jude Slavie“ bývá u sparťanských fanoušků nejen v průběhu utkání stále relativně častý a setkává se postupem času zřejmě se stále větší kritikou. Klub však dle mnohých vyjádření pracuje na tom, aby se od těchto slov upustilo.

„Pokřiky či nápisy Jude Slavia se dotýkají nejen potomků sparťanů, kteří zemřeli v koncentračních táborech, ale také žijících sparťanů, kteří jsou židovského původu. A také pamětníků, kteří hrůzy druhé světové války přežili. Tento kontext je extrémně důležité si uvědomit,“ píše Sparta a zmiňuje, že jeden z mládežnických strahovských výběrů bude pečovat o kámen Stolperstein nedaleko Letné. Kameny zmizelých jsou zasazeny do chodníků u domů, v nichž žily oběti holokaustu a nacistického režimu.

Dalším palčivým tématem je používání pyrotechniky, která je obecně u fotbalových fanoušků velmi populární, berou ji často jako nedílnou součást své kultury. Když se budeme držet pozitivnější noty, pomocí světlic či dýmovnic se například tvoří či dokreslují dlouho a pracně připravovaná chorea. Někdy opravdu nádherná, kdy obrázky obletí celý svět. Známe ale také případy, kdy výbuchy a kouř narušují průběh zápasů.

Základem je, že pyrotechnika je zakázaná jak ze strany UEFA a LFA, jejichž soutěží se české kluby účastní, tak co se týče Sparty i v oblasti Letné místní vyhláškou. Zároveň použití zakazuje návštěvní řád stadionu. Důvodem je možné vážné ohrožení zdraví, které může neprofesionální manipulace s nebezpečnou pyrotechnikou způsobit.

Příklad? „Při hromadných oslavách na hrací ploše na Letné po posledním utkání proti Viktorii Plzeň došlo hned k několika popáleninám a k použití pyrotechniky naprosto amatérským způsobem, přičemž v jednom konkrétním případě, zaznamenaném na kamerovém systému, mohl být ohrožený život malého dítěte. Celkem bylo ošetřeno 14 osob (popáleniny, dýchací problémy, potíže se zrakem). Problematické bylo i živelné a nekontrolované používání pyrotechniky v davu v rámci oslav na Letenské pláni,“ píše klub.

Po tomto utkání mělo být hned 12 osob transportováno do nemocnice vinou kolapsů, zlomenin nebo tržných ran. V paměti jistě zůstává incident, kdy fanoušek Sparty v podzimním derby na Slavii vhodil pyrotechniku do sektoru, v němž seděli příznivci domácích.

„Neakceptovatelné. A v rozporu se zákonem. Proto čelí dotyčný fanoušek následkům v rámci vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. V tomto případě je to tedy jednoznačné: pyrotechnika byla zločin,“ informuje Sparta.

Nutno dodat, že LFA i UEFA použití pyrotechniky tvrdě trestají. Kluby to následně stojí statisíce a v součtu až miliony.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.