Hlavní obsah

SESTŘIH: Sparta zakončila pohárový týden výhrou v Českých Budějovicích

Bez větších starostí Sparta zvládla deváté kolo fotbalové Chance ligy, když zvítězila díky brankám Martina Vitíka a Ermala Krasniqiho v Českých Budějovicích 2:0. Letenští se díky zisku tří bodů dotáhli zpět na první Slavii, za kterou jsou v tabulce jen kvůli horšímu skóre. Svěřenci trenéra Straky nadále zůstávají s jedním bodem poslední.

Sestřih zápasu České Budějovice - SpartaVideo: LFA

Článek
Fotogalerie

Více než polovinu zápasu si užívali Letenští početní výhodu. Po červené kartě se totiž ve 40. minutě poroučel do kabin Ubong Ekpai, který sice nejprve viděl jen žlutý trest za loket v obličeji Mathiase Rosse, ale po intervenci videorozhodčího musel hřiště opustit.

Sparta však šla do vedení ještě v době, kdy se hrálo v plném počtu. O branku se postaral Martin Vitík, kterého na zadní tyči našel povedeným centrem Kaan Kairinen. Sparťanský stoper pak neměl sebemenší problém přeskočit všechny českobudějovické hráče a hlavou překonal Viléma Fendricha.

Z gólu se radovali i domácí fotbalisté. Quadri Adediran prokličkoval až do vápna hostů a naservíroval míč na hlavu Marcela Čermáka, který rozvlnil síť. Ke smůle svěřenců Františka Straky se však Adediran v počátku akce nacházel v ofsajdu a praporek pomezního tak vystřelil ihned nahoru, verdikt poté potvrdil i VAR.

V oslabení České Budějovice neztratily na odvaze a dobrým pokusem se prezentoval Emil Tischler. Jeho rána ale nenašla prostor mezi třemi tyčemi. V úvodu druhé půle se Peter Vindahl také musel mít na pozoru proti Adediranovi, který ho prověřil střelou na bližší tyč.

Do dvoubrankového vedení se dostala vzápětí ale Sparta. Veljko Birmančevič dostal míč na levé straně a běžel směrem k českobudějovické bráně. Před vápnem se následně zachoval nesobecky a předložil míč Krasniqimu, který střelou mezi nohy úspěšně zakončil. Čárový rozhodčí nejprve sice zvedl praporek kvůli ofsajdu, ale VAR branku potvrdil.

Videorozhodčí byl v akci také s blížícím se koncem utkání. Razítko na tři body z jižních Čech mohl dát Kryštof Daněk, ale kvůli ofsajdovému postavení se radost svěřenců Larse Friise nekonala. Sparta ve zbytku utkání mohla ještě skóre navýšit, ale nestalo se a připsala si tak povinné tři body, když vyhrála 2:0 nad Českými Budějovicemi. V tabulce se dotáhli Letenští na první Slavii, se kterou mají shodný počet bodů, ale kvůli horšímu skóre jim patří průběžné druhé místo.

9. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky: 11. Vitík, 55. Krasniqi. Rozhodčí: Starý - Kubr, Slavíček - Všetečka (video). ŽK: Tranziska. ČK: 40. Ekpai (oba Budějovice). Diváci: 6682.
Č. Budějovice: Fendrich - Čoudek, Križan, Brabec - Tischler, Hubínek (58. Šigut), Nikl (46. Krch), Trummer (63. Zíka) - Čermák (68. Ogiomade), Ekpai - Adediran (68. Tranziska). Trenér: Straka.
Sparta: Vindahl - Vitík (66. Pavelka), Ross (46. Panák), Zelený - Wiesner, Kairinen (76. Solbakken), Sadílek, Ryneš (46. Suchomel) - Krasniqi (76. Daněk), Birmančevič (66. Tuci) - Rrahmani. Trenér: Friis.
  2 : 1 Liberec - Bohemians 2 : 1 přestávka Živě
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians
  2 : 1 Olomouc - Dukla 2 : 1 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Dukla
Olomouc vs. Dukla
Olomouc
Dukla
  0 : 2 Č. Budějovice - Sparta 0 : 2 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  2 : 2 Ml. Boleslav - Pardubice 2 : 2 dohráno
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice