Hlavní obsah

Sparta vítá nejdražší posilu

Aktualizováno

Je hotovo. Novou posilou fotbalové Sparty se stává 23letý kosovský útočník Albion Rrahmani, jenž přichází z Rapidu Bukurešť. Letenští o tom informovali na svých webových stránkách. Jedná se o nejdražšího hráče, který kdy do Sparty přišel. Konečná částka podle zdrojů Sport.cz činí 4 miliony eur (přibližně 100 milionů korun) plus bonusy.

Foto: AC Sparta Praha

Nový útočník Sparty Albion Rrahmani.

Článek

Rekordní je částka i v porovnání se všemi ostatními příchody do tuzemské nejvyšší soutěže. Primát zatím držela Slavia, která za podobnou částku přivedla Nika Stanciua v roce 2019 a Davida Zimu letos v lednu. O první příčku se tak (minimálně zhruba) dělí hned tři hráči.

S Rrahmanim by do Sparty měly přijít góly. Kosovský forvard, který už zapsal i pět startů za národní tým, se ještě během působení ve své domovině stal nejlepším střelcem ligy. Za Ballkani v sezoně 2022/23 nasázel jednadvacet branek. Po skvostném ročníku jej vykoupil rumunský Rapid Bukurešť, jemuž Rrahmani pomohl ke druhému místu v lize sedmnácti přesnými trefami a pěti asistencemi.

I proto bylo jasné, že v Rumunsku nezůstane. V zahraničí se spekulovalo o zájmu z top evropských soutěží, o třiadvacetiletého kanonýra měly stát mimo jiné italská Boloňa a německé Brémy. Rrahmaniho ale nakonec ulovila Sparta, ačkoliv za to musela vypláznout pořádný balík. Nejtučnější v klubové historii.

„Albion má ve svém věku velký potenciál se nadále rozvíjet. Dokáže být velmi produktivní, což dokládají jeho statistiky z posledních dvou sezon. Věříme, že v našem herním stylu se bude ještě zlepšovat,“ představoval posilu sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

Nová tvář Sparty si na Letné nebude muset dlouho hledat kamarády. Z dřívějších angažmá dobře zná krajana Ermala Krasniqiho, který do kádru úřadujícího mistra ligy zamířil již počátkem přestupního období. Oba plejeři se potkali už v Ballkani a strávili spolu i jarní část minulé sezony v Rapidu Bukurešť.

Ve Spartě s Rrahmanim pochopitelně počítají, i co se týče pohárové soupisky. Zatím ale není jasné, zdali s týmem odletí již v úterý do švédského Malmö, kde Letenští ve středu nastoupí k prvnímu duelu play-off o účast v Lize mistrů.