Hlavní obsah

Sparta nebude na start ligy úplně připravená. Friis přiznává: Euro není náš kamarád

Poprvé od svého jmenování vedl Lars Friis Spartu jako hlavní kouč. „Chci zůstat stejný, i když je jasné, že oproti roli asistenta jsem více vidět a musím vystoupit do popředí,“ říkal po výhře 3:1 v přípravě nad AIK Stockholm. Stále ale nemůže počítat s velkou částí kádru, což se v nejbližších dnech zřejmě nezmění.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Lars Friis prožil vítěznou premiéru na lavičce Sparty

Článek

Volno po Euru dostali Jan Kuchta, Martin Vitík, Albánec Qazim Laci a Srb Veljko Birmančevič. V turnaji se Slovenskem pokračuje Lukáš Haraslín a v dresu Ekvádoru válčí na Copa América Angelo Preciado. Posila z Kosova Ermal Krasniqi sledovala duel zatím jen z tribuny.

Kdy budou reprezentanti zpět?

Jedna věc je, co bych chtěl, a druhá, co je možné a reálné. Kádr bych chtěl mít kompletní a u sebe ideálně včera. Kluci ale neměli žádnou dovolenou a musí dostat nějakou pauzu. Jejich návrat se bude odvíjet od toho, kdy na turnajích skončí. Sezona byla dlouhá a nejdůležitější pro mě je, aby se vrátili v hlavě správně nastavení. Jinak by začali ročník vyhořelí.

Máte tedy konkrétní představu?

Kádr bude pohromadě zřejmě až před prvním utkáním ligy s Pardubicemi a nejspíše ho nebudeme mít stoprocentně připravený ani na druhé kolo. Není to nejlepší příprava v historii. Máme mladé hráče, kteří by si představovali nějaké hostování. Euro není náš nejlepší kamarád, ale je to stejné pro všechny.

Jedním z nejaktivnějších hráčů proti AIK byl Kryštof Daněk, který se vrátil z hostování v Pardubicích. Jaká je jeho pozice v týmu?

Ano, byl silný, když se dostal do středu hřiště. V útočné třetině hřiště ukázal rychlost i adaptaci na sparťanskou DNA. Teď kádr bez reprezentantů čítá 26 fotbalistů. Máme představu o finální podobě, ale ne uzavřený plán. Dáňa bude v našem systému bojovat o pozici 10, kde ho vidíme. Hrát jinak, možná by se pohyboval ještě více ze strany.

Ukázalo se několik mladých kluků z B-týmu. Líbili se vám?

Celkově myslím, že máme za sebou dobrý výkon. Musíme si uvědomit podmínky zápasu. Výrazné horko, velmi dobrý soupeř. Zvládli to, pochopili struktury hry, a ukázali, co v nich je. Představují pro nás možnost, příležitost, ukazují sílu akademie a  B-týmu.

Ohledně kádru je po odchodu Briana Priskeho na vaší straně ještě větší slovo. Jak máte jinak nově rozdělené kompetence?

Hledáme cestu, jak se dostat do ideální spolupráce. Ztratili jsme Lukase Babalolu, který byl takový hybrid mezi analytiky a trenéry. Máme dobrý realizační tým. Nový asistent Jens Askou má na starosti defenzivní část hry. Tim Sparv se zaměřuje na standardky, ale není to specialista, jde o klasického asistenta. Má skvělé nápady a už v aktivní kariéře platil za chytrého hráče. Spolupracuje s námi také Michal Vávra, který nejen tréninkům dává strukturu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.