Hlavní obsah

Slovenská posila Boleslavi: Budějovicím jsem vděčný, na reprezentaci jsme hrdí

Věděl, že odejde. Vnímal, jak je situace složitá. Ale nic mu nebylo jedno. Obránce Martin Králik chtěl udělat pro záchranu fotbalových Českých Budějovic vše. Povedlo se, Dynamo uhájilo ligu v baráži a devětadvacetiletý slovenský stoper se mohl v klidu vydat na novou štaci. Posílil Mladou Boleslav. „Budějovicím jsem vděčný,“ říká Králik v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: FK Mladá Boleslav

Obránce Martin Králik v dresu Mladé Boleslavi

Článek

Vstřebal jste už nervy, které byly v minulé sezoně spojené s bojem o záchranu?

Už ano. Během krátkého volna jsem si vydechl. Přece jen jsem byl v Budějovicích čtyři roky, mám to tam stále rád. Záleželo mi na tom, abychom ligu zachránili. Bylo to náročné. Teď jsem už ale plný sil do nové práce a výzvy.

Jaká pro vás osobně byla jarní část? Dynamo už na konci podzimu avizovalo, že s vámi smlouvu na další sezonu neprodlouží.

Nejdřív byla informace, že se mě klub bude chtít zbavit. Pak se zase objevilo, že bych možná mohl zůstat. Ale neřešil jsem to. Byl jsem nastavený tak, že pro Dynamo udělám maximum. Jsem rád, že se liga zachránila, i když to období bylo těžké.

Těžké časy byly v Budějovicích asi pro všechny, řešily se opožděné výplaty i další negativní věci. Jak jste vše vnímal?

Bylo to nepříjemné pro každého z nás. Ale podle mě nám to všechno jako mužstvu včetně realizačního týmu pomohlo. Semkli jsme se. Vytvořila se dobrá parta. Řekli jsme si, že se z toho musíme vyhrabat sami, že nám nikdo jiný nepomůže. A vyhrabali jsme se z toho.

Váš vztah k Budějovicím zůstává kladný?

Jo, určitě. Nekončil jsem tam rozhádaný, hodně lidí mi naopak poděkovalo za odvedenou práci. Rozloučili jsme se v dobrém. Mám tam hodně známých, Budějovicím jsem vděčný.

Kdy se upekl váš přesun do Mladé Boleslavi?

Dohodl se ještě před koncem sezony. Když jsem věděl, že do Boleslavi můžu jít, začal jsem ji detailněji sledovat. Klukům jsem držel palce, aby se povedla Evropa. Ta je snem každého.

Jaký dojem na vás Boleslav dělala?

Dobrý. Trenéra (Davida Holoubka – pozn. aut.) jsem poznal ještě na Slovensku. Vím, že chce hrát náročný fotbal, což se mi v přípravě potvrzuje. (úsměv) Nadstavba klukům sice nevyšla ideálně, ale hráli proti top týmům. Tím to nechci obhajovat, ale je to složité a někdy třeba nemáte takovou páru.

Už jste tu plně aklimatizovaný?

Ještě to trochu probíhá, ale od prvního dne se tu cítím výborně. Parta i realizační tým jsou super. Tréninky mě baví, podmínky jsou výborné. Zatím vše hodnotím pozitivně.

Co říkáte konkurenci a sedí vám víc tří- nebo čtyřobráncový systém?

Konkurenci cítím od prvního dne, což je velmi dobře. Ta každého z nás může posouvat vpřed. Systém záleží na trenérovi. Osobně je mi bližší čtyřobráncový, mám ho víc zažitý, ale myslím, že nemám extra problém ani s tříobráncovým.

S jakými cíli přicházíte?

Chci pomoct týmu a celé Boleslavi. Chci být úspěšný, odehrát co nejvíc zápasů a být stabilní člen základní sestavy. A týmové? Mám sen udělat nějaký úspěch.

Pocítil jste změnu majitele klubu?

Jsem tu nový, takže já extra ne. Kluci v šatně se o tom bavili. Uvidíme. Doufám, že to bude dobrá změna pro Boleslav.

Poslední věc: Jak se vám líbily výkony vašich slovenských krajanů na Euru, kde vypadli v osmifinále až v prodloužení s Anglií?

Byl jsem až překvapený a také potěšený, jak dobře Slováci hráli. Mám tam hodně kamarádů, psal jsem si třeba s Robem Boženíkem. Na Slovensku není vnímání reprezentace bůhvíjaké. Myslím, že kluci zahráli tak, že na ně můžeme být hrdí. Je škoda, že s Anglií dostali gól v poslední minutě. Kdyby ho nedostali, udělali by největší úspěch v historii samostatného slovenského fotbalu. Ale jak říkám, můžeme být hrdí.

Související témata:
Chance liga (fotbal)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.