Hlavní obsah

Slavia vábí obří talent ze Švédska. Za reprezentaci se trefil už v 15 letech

Před několika dny spolu nastoupili v liberijské reprezentaci. A za pár měsíců by to spolu mohli klidně mydlit i v dresu Slavie. Vedoucí celek fotbalové ligy vyjednává o přestupu mimořádného talentu, který se jmenuje Divine Teah. Na možném příchodu osmnáctiletého leváka do Prahy se podílí i jeho krajan a současná opora Slavie Oscar Dorley. „Velkou roli hraje Oscar a známost Teahova agenta se sportovním ředitelem Slavie Jiřím Bílkem,“ informuje zdroj Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Divine Teah v dresu švédského Hammarby

Článek

Možná si jeho jméno potřebujete zadat do internetového vyhledávače. Ušetříme vám práci.

Osmnáctiletý Teah aktuálně kope za Hammarby v nejvyšší švédské soutěži. Hraje ve středu pole, ale zvládne i pozice u levé lajny. A co je možná nejzajímavější? Britský The Guardian mladého Afričana loni zařadil mezi 60 nejtalentovanějších mladých fotbalistů na světě.

Před třemi roky dostal teprve jako patnáctiletý hoch premiérovou pozvánku do liberijského nároďáku. V březnu 2022 se stal nejmladším střelcem reprezentační historie, když se ve věku 15 let a 347 dní trefil proti Burundi.

Jeho nadání si všimli ve Švédsku. Hammarby, aktuálně čtvrtý tým tamní Allsvenskan, jej podepsalo loni na jaře. Muselo počkat, až završil plnoletost.

Nyní se levonohý mládenec může zase stěhovat. O možném odchodu do Prahy jako první informoval švédský deník Aftobladet, který zveřejnil, že k podpisu se Slavií zbývá vyřešit pár maličkostí.

V tuzemsku o sešívané snaze Teaha přivábit psal server infotbal.cz soustředící se na fotbalové přestupy. Podle něj se o mladičkého Liberijce zajímají i slavnější evropské velkokluby.

„Transfer se Slavií není uzavřený, ale je na dobré cestě. Roli sehraje zájem evropských velkoklubů, který je vážný,“ cituje infotbal.cz zdroje. Informace Sport.cz hovoří velmi podobně. Pozitivem jsou vřelé vztahy Teahova hráčského zástupce se slávistickým sportovním ředitelem Bílkem.

Přestupovou cenu odhaduje specializovaný server Transfermarkt na 300 tisíc eur, ale v reálu bude částka násobně vyšší. Hovoří se o cifře okolo 3,5 milionu eur (necelých 90 milionů korun).

Vyjednávači Slavie se snaží, aby Teah do Edenu dorazil v zimním přestupovém období. Jeho příchod by se zamlouval i krajanovi Oscarovi. Teoreticky z Teaha může být náhrada za jiného Afričana na levém wingbeku. O špičkově hrajícího El Hadji Malicka Dioufa je v devatenácti letech enormní zájem a do Česka se sjíždějí i skauti z Premier League.

Související témata: