Hlavní obsah

Slavia přivedla zahraniční posilu, obratem ji pošle hostovat

Aktualizováno

Fotbalová Slavia si vyhlédla borce, který jí může dodat kreativitu, dobrou střelu i univerzálnost. V druholigovém nizozemském Helmondu si vybrala řeckého záložníka Giannise-Fivose Botose. Potvrdily se tak informace Sportu.cz. Třiadvacetiletý rodák z Atén podepsal v Edenu smlouvu na čtyři roky a rovnou zamíří na hostování do Karviné.

Foto: Profimedia.cz

Řecký záložník Giannis-Fivos Botos na archivním snímku.

Článek

Botos má být posilou do budoucna, okamžitý přínos se od něj nečeká. „Giannis je talentovaný hráč, dobrý do ofenzivy. Navíc je schopný alternovat na několika pozicích. Jednou by mohl být pro Slavii platným hráčem, je ale třeba dát mu čas a připravit jej na naši úroveň,“ pravil sportovní ředitel sešívaných Jiří Bílek.

I proto má jít hned do Karviné, kde se bude půl roku seznamovat s českou ligou. V týmu, kde začíná trénovat v minulosti se Slavií úzce spojený Martin Hyský, by měl dostat prostor, ukázat se a říct si o místo ve slávistickém áčku. Schopnostem Hyského sešívaní důvěřují.

„Jsem nadšený. Slavia je velký evropský klub, dobře to víme i v Řecku. Když jsem se dozvěděl, že o mě má zájem, nebylo o čem přemýšlet,“ radoval se Botos.

Bývalý řecký reprezentant do jednadvaceti let měl Slavii vyjít na jedenáct milionů korun. Prošel jejím schvalovacím procesem na všech úrovních. Mimochodem, v Česku už si zahrál. Když působil v Šeriffu Tiraspol, před dvěma lety v jeho barvách bojoval proti Plzni v předkole Ligy mistrů.

Botos už se v kariéře docela nacestoval. Je odchovancem AEK Atény, dva roky působil v nizozemském celku Go Ahead Eagles. Za něj si zahrál i elitní Eredivisie, ve které zapsal v ročníku 2021/2022 dvaadvacet zápasů a tři góly. Další sezonu nastupoval v moldavském Šeriffu a poslední rok strávil opět v Nizozemsku, za druholigový Helmond nastřádal devět gólů a osm asistencí.

Teď dostane šanci v Česku. Slavii se líbí jeho typologie a věří, že jí po rozkoukání v Karviné přinese herní nadstavbu, chytrost, průnikové přihrávky nebo neotřelá řešení proti zformovanému soupeři. Zabere to ale čas.

Související témata:
Chance liga (fotbal)