Hlavní obsah

Trpišovského těší čistá konta. Problém u Chytila odhalen

Je to výzva, kterou ve fotbalové Chance Lize zatím nikdo nezvládl. Slavii dosud nikdo nedal gól. Pokoušely se o to Slovácko, České Budějovice, Liberec a naposledy v sobotu večer Sigma Olomouc. Marně a neúspěšně. „Jsou to nuly, ale také jsme soupeři dovolili ohrozit naši bránu jen minimálně,“ pochvaloval si trenér sešívaných Jindřich Trpišovský po nejčerstvější výhře 2:0 nad Hanáky.

Sestřih zápasu Slavia–OlomoucVideo: LFA

Článek

Sigma v Edenu nevystřelila na bránu. „A to hrála dobře. Vydali se skvělým směrem. Bylo vidět, jak jsou uvolnění. Díky defenzivě jsme zápas zvládli, i když si soupeř vepředu dovolil. Dělali jsme však dobrá individuální rozhodnutí a odvedli dobrou týmovou práci,“ zmínil Trpišovský.

„Není jednoduché se prosadit proti tak kvalitnímu týmu. Vždyť Slavia má útočníka za sto milionů, což je náš rozpočet. Je to rozdíl dvou světů, papírová převaha je jednoznačná,“ glosoval kontrast mezi soupeři olomoucký kouč Tomáš Janotka.

A proč to v ofenzivě nešlo podle představ? „Myslím, že jsme potřebovali udělat rozdílovou akci jeden na jednoho, aby vzniklo nějaké přečíslení, nebo zachovat větší klid. Někdy jsme se chovali kolem vápna zbytečně zbrkle, potřebovali jsme větší rozvahu, abychom se dostali do finální přihrávky nebo centru,“ sumíroval olomoucký kouč Tomáš Janotka. V závěru poslal k Janu Klimentovi dopředu ještě další útočníky Lukáše Juliše a Yunusu Muritalu. Šanci si nevypracovali.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Hráči Slavie se radují z gólu proti Olomouci.

Slavia se v defenzivě opírá o důrazné hráče, kteří disponují i rychlostí nebo přehledem. Mění také rozestavení. Často nastupuje se třemi stopery, proti Sigmě ale hrála většinu zápasu ve formaci se čtyřmi obránci.

„Za nuly jsem hrozně rád. Je to můj úkol na hřišti, zásluhu na nich má celý tým. Když pak vidíme na videu, jak všichni brání a valí dozadu, je radost to sledovat. Defenziva je na prvním místě. Také věřím, že kvalitu vepředu máme takovou, abychom v každém zápase gól dali,“ přemítal obránce Tomáš Holeš.

„Zlom nastal v zimě,“ upozornil Trpišovský, kdy se sešívaní na posílení obranné vozby zaměřili. Tehdy přišel brankář Jindřich Staněk, který je teď zraněný, ale jistotu mezi tyčemi představuje Antonín Kinský, navrátilec z hostování v Pardubicích. Sešívaní koupili Davida Zimu, který sice neprožil ideální jaro, ale v týdnu byl v boji o Ligu mistrů proti Unionu Saint-Gilloise spolehlivý. Defenzivě pomohl také Filip Prebsl, jenž se vrátil z hostování v Liberci. Nastupuje jako defenzivní záložník, ale proti Unionu oprášil své schopnosti coby stoper.

„Tonda Kinský a celá defenziva se hodně zlepšuje, vzadu děláme dobrá rozhodnutí. V sezoně našeho posledního titulu jsme dostali málo gólů. Tohle vždycky rozhoduje. Když hraje tým takhle skvěle dozadu, je zdravý,“ uvedl Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání proti Olomouci.

Starosti má jinde. Fit není útočník Mojmír Chytil, utkání proti Olomouci strávil mezi náhradníky. Předtím proti belgickému Unionu naskočil jen závěrečnou čtvrthodinu, v Liberci hrál minutu.

„Mojma má problém, který se táhne od jeho návratu k týmu. Trápí nás to. Ve čtvrtek byl na rezonanci, která nám dala světlo. Nechci specifikovat, co mu je. Ale limituje ho to v trénování. Teď už se problém odhalil, doufáme, že bude co nejdřív v pořádku. Jeho fyzický stav je zatím špatný,“ informoval Trpišovský.

V nominacích na zápasy momentálně schází norský záložník Conrad Wallem, jenž řeší odchod do zahraničí. V týdnu byl na poslední chvíli i vyškrtnut ze soupisky pro Ligu mistrů. „Nemám úplně přesné informace. Měl nabídku a projevil zájem ji přijmout. Vypadalo to, že odejde. Aktuálně ale nevím, jaká je situace,“ pokrčil rameny Trpišovský.