Hlavní obsah

Slavia dělá kroky k titulu, ale ještě je brzy. Spartě chybí lídr a osobnost, tvrdí expert

Nedělní prohra 0:1 v Plzni prohloubila debaty o tom, že fotbalová Sparta aktuálně není v pohodě. „Jindy víte, že i když prohrává, tak zápas zvládne. Teď jsem to necítil,“ říká bývalý hráč primárně Liberce nebo Hradce Králové Tomáš Malínský, který mimo jiné s redakcí Sport.cz spolupracuje na projektu Fantasy. Zároveň chválí Západočechy i Slavii a zamýšlí se nad příčinami krize Letenských.

Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Po dvanácti odehraných kolech fotbalové ligy počítá Slavia na čele náskok sedmi bodů na Plzeň a už devíti na Spartu. Připomeňme, že vítěz aktuálního ročníku poputuje přímo do Ligy mistrů.

Možná je brzy, ale jsou namístě úvahy, že titul si může Slavia prohrát jen sama?

Když se podíváme na tabulku a rozpoložení tří hlavních favoritů, člověk si logicky řekne, že Slavia kráčí k titulu. Dělá k němu velké kroky. Sezona je ale pořád dlouhá. Nejsme ani v polovině a forma se u všech může strašně rychle změnit. Je složité mluvit o titulu, každopádně Sparta není taková, jakou jsme vídali v minulé sezoně.

Co vám u ní nejvíce chybí?

Když jsem koukal na zápas v Plzni, tak mě hned trkly do očí emoce. Z mančaftu nejdou, tahounům to momentálně nešlape. Sparta se nemůže skoro o nikoho opřít. Snad jediný byl v poslední době Lukáš Haraslín, který je teď mimo, a moc jiných tam není. Hodně hráčů je z formy viz Veljko Birmančevič. Hodně jsem sázel na Victora Olatunjiho, že v něm bude mít Sparta po Janu Kuchtovi útočníka, který bude střílet gól za gólem. Přijde mi ale, že jeho nastavení v hlavě není takové, jaké by mělo být. Prostě mu to nejde. Od Ermala Krasniqiho, Qazima Laciho nebo Albiona Rrahmaniho to je momentálně také málo. Zároveň jsem přemýšlel, jestli byl před sezonou dobře zvolen kapitán.

Jak to myslíte?

Jsou hráči, kteří emoce v sobě mají, a ti, které je nenaučíte. Mohou být lídry v kabině, ale na hřišti to vypadá jinak. Když se na Filipa Panáka podíváte, má celý zápas a za jakéhokoliv stavu stejnou mimiku. Není tam vidět, že by slovem nebo vyburcováním dostal tým na vlnu. Myslím, že volba nebyla šťastná. Panák pořád hraje výborně, je jedním z nejlepších stoperů ligy, ale pásku by měl mít někdo jiný.

Dostali jsme velkou facku, jsme na zemi, hodnotí Matěj Ryneš. Musíme vstát a bojovat!Video: Sport.cz

Kdo?

Když se vrátím zpět, Ladislav Krejčí se vypracoval v lídra a oporu Sparty a podobná osobnost mi teď v kádru Sparty chybí. Jediný, kdo mě napadá, kdo by dokázal emoce na tým přenést, je Laci. Na druhou stranu taková pozice musí být podložena výkony. A tady si nejsem jistý.

Zdá se ale, že v útlumu jsou téměř všichni.

V neděli jsem necítil, že by Sparta měla zápas zlomit. Jindy víte, že i když prohrává, tak ho zvládne. V Plzni ne. Naopak se mi domácí zdáli aktivnější, silnější na míči a v kombinaci, mohli přidat druhou branku. Vrátím se k porovnání Sparty a Slavie. Když se podíváte na lavičky, v Edenu je momentálně šířka kádru kvalitnější. Respektive rozhoduje aktuální forma a Sparta má teď výpadek.

Ještě k neděli, jak se vám líbila Plzeň?

Už když jsem skládal Fantasy, říkal jsem, že Sparta to bude mít ohromně těžké. Plzeň se dokáže opřít o některé hráče; třeba Prince Adu v útoku mi teď opravdu sedí. Mají Pavla Šulce nebo nepříjemného Lukáše Červa, tedy kluky, kteří nic nevypustí. Pak je doplňují zkušení kluci, Svetozar Markovič Markovič a Sampson Dweh jsou vzadu jistí. V neděli to bylo přesně vidět. Pro český fotbal i klub super, že Sparta hraje Ligu mistrů, jsou to peníze i příspěvek do koeficientu, ale říkám si, jestli jí kvalita soupeřů na ligové úrovni neškodí.