Hlavní obsah

Slavia změnila filozofii. Šlape i bez neustálých rošád v sestavě

Pravidelně sázet finanční obnos na to, v jaké sestavě nastoupí fotbalová Slavia? Ještě před rokem byste s tímto plánem na výdělek brzy přišli na buben. Kouč Jindřich Trpišovský sice stále do sestavy občas sáhne, rotace je ale v porovnání s minulostí o poznání menší. Průběžný výsledek po devíti kolech? Tříbodový náskok na čele, který si sešívaní vytvořili nedělním vítězstvím nad Bohemians. Jak je možné, že věčné rotace vzaly za své?

Sestřih zápasu Bohemians - SlaviaVideo: LFA

Článek

Odpověď není snadná.

„To je na delší povídání. Ale vyplývá to ze situací. Zatím jsme měli mezi zápasy pokaždé tři volné dny, poměrně brzy byla reprepauza. Za chvíli nás čeká další. Program není tak náročný, jako tomu bývalo v minulosti,“ pravil Trpišovský. „Kdybychom hráli ve čtvrtek a pak v neděli, změn by bylo určitě více,“ dodal.

Ale vinen není jen prozatím celkem přívětivý jízdní řád. „Změn bylo hodně i proto, že jsme hledali stabilitu. V zimě přišel nový majitel (Pavel Tykač, pozn. red.) a přivedli jsme nějaké hráče dozadu. V létě jsme se zaměřili na přední linie s cílem stavět co nejlepší tým. Předtím jsme měli v kádru hráče, u nichž jsme uvažovali o prodeji,“ prozradil trenér sešívaných.

Teď je tomu jinak. Možná i proto Slavia přivádí (často za nemalé peníze) vyloženě hotové hráče v podobě Jindřicha Staňka, Tomáše Chorého či Ondřeje Lingra. Ač potenciál výdělku na jejich dalším prodeji nemusí být nijak závratný.

„Stavíme to vyloženě tak, aby byl kádr nejsilnější. Třeba Chorého s Lingrem jsme přiváděli do konkrétního systému a na konkrétní pozice. Sázíme spíše na jasnou strukturu než na to, abychom měli více hráčů a byli připraveni na případné odchody,“ vysvětloval Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Slávisté se radují z branky.

Další příčinou je i skvostná sportovní forma. Slavia v lize ztratila body jen remízou v prvním kole na Slovácku, v pohárech neuspěla pouze na hřišti francouzského Lille. Jinak jen vítězí. „Když se daří, hrajeme dobře a držíme zdravotně, není třeba do toho sahat,“ uvědomuje si kouč Slavie.

Všechny zmíněné faktory pomohly Slavii na první místo v ligové tabulce a k úspěšnému vstupu do Evropské ligy v podobě výhry 2:0 nad Ludogorcem. „Tým skvěle funguje a je koncentrovaný. V minulých letech jsme občas hledali tvář a vůdčí osobnosti. Teď je máme, nejsilněji třeba v podobě Jana Bořila,“ uzavřel trenér sešívaných.