Hlavní obsah

Sivok: Priske už by z hráčů těžko dostával víc. Krejčímu v Gironě věřím

Řeší přípravu Sparty, sleduje Euro. „Hrozně se mi líbí, kam se fotbal posouvá,“ říká Tomáš Sivok, bývalý fotbalový reprezentant a nynější sportovní manažer ligového mistra. Je spokojený i s letním děním ve Spartě. „Zůstali nám Lars Friis a Christian Clarup, což pro nás bylo zásadní,“ pochvaluje si Sivok povýšení Friise z asistenta do role hlavního kouče a setrvání vedoucího fyzické přípravy. V pátek propagoval výstavu poháru pro mistry Evropy v Praze, v sobotu bude sledovat zápas českého týmu na šampionátu proti Gruzii, věří mu stejně jako Ladislavu Krejčímu v novém angažmá v Gironě.

Bývalý reprezentant Tomáš Sivok promluvil o Spartě i o probíhajícím EuruVideo: Sport.cz

Článek

Stíháte na Euru vše sledovat?

Ne, vybírám si. Ale díval jsem se například na Španělsko s Itálií, to byl skvělý zápas. Překvapili mě také Dánové proti Anglii. Té vždy fandím a nikdy nic nevyhraje. Po prvním zápase jsem byl pozitivní, po včerejšku jsem zase skeptický. Uvidíme, co bude dál, v play off hraje roli i štěstí.

Jaký dojem máte ze šampionátu?

Když vidím, jakým stylem hrají i menší týmy, je to prostě úžasné. Snaží se hrát. Líbí se mi, kam se fotbal posouvá, jakou má intenzitu, jaká jsou herní schémata. Je skvělé vidět, jak se fotbal třeba od doby, co jsme skončili, posunul. Hrozně se mi to líbí.

Co očekáváte od sobotního zápasu českého týmu s Gruzií?

Úplně jiný zápas než s Portugalskem, kdy jsme byli v hlubokém bloku. Myslím, že budeme víc hrát a utkání zvládneme. Jsme lépe organizovaní, ale pozor, Gruzie mě proti Turecku hodně překvapila. Jsem však pořád pozitivní. My jsme dostali na Euru 2012 čtyři góly od Rusů v prvním zápase, každý nás po něm zatratil, ale další dvě utkání jsme vyhráli a postoupili dál. Češi měli vždycky dobrou partu, na to se můžeme spolehnout.

Co říkáte na to, jak se ukazují další hráči Sparty mimo českou reprezentaci? Qazim Laci skóroval za Albánii proti Chorvatsku, Veljko Birmančevič naskakuje za Srbsko.

Moc jim nepřeju, protože potřebujeme, abychom je měli co nejdřív zpátky (úsměv). Ale vážně, člověk jim to přeje. Je to pro ně skvělé. Birma prožil neskutečnou sezonu. Na turnaj jet neměl, pak si ho ale vzal trenér na kemp i na Euro a také tam naskakuje do hry. Pro něj to musí být pohádka, stejně jako pro Qazima, který se k nám musel vypracovat z druhé francouzské ligy a teď vyhrál dva tituly. V kvalifikaci toho moc neodehrál, byl spíš střídající hráč a teď byl v základu a dal gól. U nás branku pořádně nedá, tady se trefí hlavou. (úsměv)

Co byste na nich vypíchl?

Je to výsledek jejich práce, jsou to obyčejní a pracovití kluci. Takhle se jim to vrací. Jsem moc rád, že můžeme vyslat hráče na mistrovství Evropy i z jiných zemí než Česka a že tam zanechají stopu.

Sestřih zápasu Chorvatsko–AlbánieVideo: Česká televize

Za Česko hraje Ladislav Krejčí, který ještě před turnajem přestoupil ze Sparty do Girony. Bylo těžké ho pustit?

Transfer mu byl předtím dvakrát zamítnut. Řekli jsme mu, že tu ještě musí něco vyhrát. Měl to slíbené. Jen se licitovalo, kam půjde, mentálně byl na tento krok připravený. Ale líbilo se mi, že hlavou byl pořád na Spartě. Byl velkým strůjcem úspěchu, hodně díky němu tým na hřišti i mimo něj fungoval.

Prosadí se v Gironě?

Myslím, že ano. Věřím tomu. Má velkou kvalitu, v hlavě to má skvěle srovnané, rodiče ho skvěle vychovali. Ví, kde jsou jeho silné a slabé stránky, umí s tím pracovat.

Trofej pro vítěze Eura je k vidění v obchodním centru Westfield ChodovVideo: Sport.cz

Kromě Krejčího opustil Spartu i hlavní trenér Brian Priske, který šel do Feyenoordu. Jaká máte očekávání od nové sezony?

Ve Spartě se cíle nemění. Systém a proces máme pořád stejný. Do týmu přišli noví lidé, my už to předtím brali tak, že máme dva hlavní trenéry, Briana a Larse Friise. Pro nás bylo jasné, jakým směrem se budeme ubírat. Přišli noví lidé, což může být pro hráče pozitivní impuls.

Jak to myslíte?

Brian už by z hráčů taky těžko dostával víc, chyběla mu jen Liga mistrů. Myslím, že noví lidé přinesou novou motivaci. Třeba někteří hráči, kteří měli místo jasné, ho teď tak jasné mít nebudou. Myslím, že to dopadlo nejlíp, jak mohlo. Zůstali nám tu důležití lidé jako Christian Clarup (vedoucí fyzické přípravy – pozn. aut.) nebo Lars, což je pro nás zásadní.

Jaký máte pocit z nového asistenta Jense Askoua?

Fantastický. Je osobností, což potřebujeme. Hráči musí cítit, že nemáme slabá místa v realizáku. I já z kariéry vím, že když jste si na někoho mohl dovolit víc, tak jste to dělal. Oba (Askou a další nový asistent Tim Sparv – pozn. aut.) jsou odborníci a profíci, mají skvělý charakter. Budí respekt, což na hráče platí. Ti nesmějí být v komfortní zóně. Jakmile v ní jsou, jejich výkony začnou padat. To my nedovolíme. Oba noví kluci jsou zvyklí pracovat, strach z toho nemám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.