Hlavní obsah

Sigma srazila Boleslav třemi standardkami. Vymýšlíme je na klíč, pravil Janotka

Fotbalisté Olomouce potvrdili velmi dobrý vstup do soutěže, když v pátém kole Chance Ligy zdolali ambiciózní Mladou Boleslav 3:2. Vítězství jim zajistil gólem v 94. minutě útočník Jan Kliment, který vstřelil i gól Sigmy na 2:1 v první půli. V letošním ligovém ročníku se trefil už popáté.

Sestřih zápasu Olomouc – Mladá BoleslavVideo: LFA

Článek

„Jsme neskutečně rádi, že jsme i ve druhém domácím duelu dokázali zvítězit. Bylo to se štěstím. Hráči ale ukázali ohromný charakter. Cením si toho, jak za výhrou šli do posledních sekund, jak po ní toužili, že jsme porazili tak silného soupeře,“ pochvaloval si olomoucký kormidelník Tomáš Janotka.

Vzápětí vzdal hold střelci Klimentovi. „Útočník je hodnocen především podle toho, kolik dá branek. Je to ale vždycky umocněno, když jsou vítězné. Pak mají obrovskou váhu. Trefit se za stavu třebas 0:4, to je jen kosmetická záležitost,“ podotkl.

„Strašně mu pomohl první zápas, kdy se rovněž prosadil dvakrát. Otevřel se, uvolnil a spadlo to z něj. Před sezonou jsem mu říkal, že na něho nebudeme plést bič, aby nebyl zbytečně pod tlakem. Že je jedno, kdy se poprvé trefí. Až to přijde, tak to přijde. No a vidíte,“ uvedl na adresu zkušeného a znovu zrozeného kanonýra Janotka.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký trenér Tomáš Janotka se raduje z branky v zápase s Mladou Boleslaví.

První Klimentova velká chvíle přišla ve čtvrté minutě nadstavení úvodního poločasu za stavu 1:1, kdy se po rohu trefil parádní střelou z hranice šestnáctky. „Mám nabíhat na zadní tyč. Byl tam však příliš velký chumel, tak jsem si řekl, že zůstanu na vápně, že tam něco propadne. A to se také stalo. Na balon vyskakoval Pokorný, já si na něj zařval, on mi to pustil, sedlo mi to náramně a zapadlo k tyči,“ popsal jednatřicetiletý snajpr.

Podruhé, zhruba ve stejném čase nadstavení druhé půle, rozhodl o třech bodech pro svůj tým. „Celou dobu mě bránil Pulkrab a docela dobře. Nemohl jsem se před něj dostat. Proto jsem si při posledním rohu ustoupil hodně dozadu, šel jsem pak do náběhu, on mě už nemohl zachytit, Vodháněl to kopl přesně a já to trefil,“ pověděl.

Klíčová pro jeho pohodu, jak dodal, je důvěra, kterou cítí od trenéra i spoluhráčů. „Když vám někdo věří a nečeká jen na vaši chybu, kterou zákonitě uděláte, protože na to myslíte, hraje se vám mnohem lépe,“ zdůraznil. Skutečnost, že teď už se od něj góly budou očekávat, neřeší. „To přišlo hned po prvním kole. Snažím se ale na to nemyslet, nedávat si to do hlavy. Už mám nějaké roky, zkušenosti. Vím, že kdyby to bylo opačně, pošle mě to rychle dolů,“ konstatoval.

Sigma všechny tři góly vstřelila po standardních situacích. Platí to i o střele Matěje Mikulenky, který svým prvním ligovým gólem v životě dostal Hanáky do vedení 1:0. Pod trenérem Janotkou jsou její velkou zbraní.

„Je to o tréninku, o sladění kopajícího a toho, co jde do náběhu. Je to otázka ušití na míru konkrétního provedení vůči postavení týmu soupeře v rámci nějakého mixu. Třeba dnes Boleslav měla dva hráče v zóně a zbytek bránil osobně. Snažíme se to prostě vymyslet na klíč. Samozřejmě, pak je to i o preciznosti realizace. A dnes nám to vycházelo. Byli jsme při standardkách extrémně nebezpeční i efektivní. Hodně jsme se jim v tréninku věnovali. Věřili jsme, že právě při defenzivních standardkách je soupeř zranitelný,“ prozradil trenér.

V neúplné tabulce jeho svěřencům patří čtvrtá příčka. Slavit ovšem nijak nebudou. „Můžeme si v uvozovkách jen vydechnout, neboť hrajeme až za dva týdny. Utkání v Plzni máme odložené. Na víc nemáme nárok. A rozhodně nejsme uspokojeni. Kluky se budeme snažit držet při zemi. Nic jsme ještě nedokázali. Máme sice deset bodů, a to jsme chtěli, ale z pohledu celé sezony to nic neřeší. Zajíci se počítají až po honu,“ zakončil Janotka.

V táboře Mladé Boleslavy vládlo zklamání. „Jinak to ani být nemůže. Dát dva góly venku je sice slušné, ale dvakrát jsme inkasovali v samých závěrech poločasů a to by se nám rozhodně stávat nemělo. Navíc všechny góly padly po standardkách. Ty bohužel zápas jednoznačně rozhodly. Sigma je zahrávala skvěle. V našich schopnostech přesto bylo je eliminovat,“ kroutil hlavou hostující lodivod David Holoubek.