Hlavní obsah

Šéf Boleslavi: Holoubek je skvělý chlap, ale chtěl jsem, aby to fungovalo jinak

Hned poznáte, že hektická doba v klubu pořád doznívá. Prezident a většinový majitel fotbalové Mladé Boleslavi David Trunda neustále něco řeší, každou chvilku mu zavibruje telefon. Středočeši vstřebávají zásadní rozhodnutí, které šéf udělal. Nedávno učinil nečekanou změnu na trenérském postu, Davida Holoubka vyměnil za švédského kouče Andrease Brännströma. „Měl jsem jasno,“ říká Trunda ve velkém rozhovoru pro Sport.cz, kde své rozhodování a úvahy detailně popisuje.

Foto: FK Mladá Boleslav

David Trunda, většinový majitel FK Mladá Boleslav

Článek

Proč jste k trenérské změně sáhl, navíc před odvetou posledního předkola Konferenční ligy v Paksu?

Výměna trenéra je vždy těžká, každý rozchod je bolestný, ale snažil jsem se hledat dlouhodobě nejlepší řešení. Sledoval jsem pro mě důležité faktory a věci a dospěl jsem po vývoji posledních týdnů a měsíců k názoru, že tohle rozhodnutí musím udělat. V hlavě jsem měl tři zahraniční trenéry. Když jsem kontaktoval Andrease a bavil se s ním, cítil jsem, že by to mohlo fungovat.

V Paksu jste vyhráli 3:0 a postoupili do hlavní fáze Konferenční ligy. Přesto načasování výměny před takhle důležitým zápasem se zdálo poměrně riskantní, nemyslíte?

Těžko říct, ať si udělá obrázek každý sám. Ale když jsem sledoval výsledky a průběhy našich zápasů, chtěl jsem, aby některé věci fungovaly jinak. Měl jsem jasno a zároveň jsem chtěl mít pocit, že jsem pro úspěch udělal všechno. Změna, kterou jsme udělali, je z dlouhodobého hlediska, ne krátkodobá.

Co vám nejvíc vadilo na práci Davida Holoubka?

Zajel jsem za ním stejně jako za asistentem Markem Jarolímem. David je skvělý chlap, na schůzce jsem mu důvody řekl, ale nechal bych vše mezi námi.

Jak vaše rozhodnutí přijal?

Schůzka proběhla profesionálně i korektně. Je na místě Davidovi i Marku Jarolímovi poděkovat, úspěch v podobě postupu do základní skupiny Konferenční ligy se povedl i díky jejich práci.

Proč zůstal jako asistent Jan Jelínek, když Marek Jarolím skončil?

Jemu i trenéru brankářů Kamilu Čontofalskému jsem řekl, že bych byl rád, kdyby pokračovali. Přijali to, zbytek realizačního týmu zůstal, ještě ho posilujeme. U Marka Jarolíma nebylo ve hře, že by tu setrval.

Sestřih utkání Teplice - Mladá BoleslavVideo: LFA

Zvenčí jsem vnímal, že hlavními Holoubkovými cíli byly postup do evropských pohárů a začleňování mladých hráčů z akademie do áčka. Obojí se povedlo. S čím jste tedy nebyl spokojený?

Pak máte ale sto dalších věcí v každodenním chodu klubu, které musejí fungovat. Věřím, že mám na sebe i kolegy velké nároky. Ano, tyhle dvě věci, které zmiňujete, se naplnily. Ale hleděl jsem i na další okolnosti. Rozhodl jsem se pro jiného trenéra. Práci Andrease Brännströma jsem sledoval, známe se tři měsíce, takže nejsme kamarádi z mého působení ve Švédsku. Vybíral jsem ho na základě jasně daných požadavků a faktorů. Budoucnost ukáže, jestli se to podařilo.

Co je pro vás v případě trenéra důležité?

Aby tomu dával všechno. Chtěl jsem trenéra, který tady bude žít, bude propojený s klubem a akademií. Bude mít svou cestu, kterou si bude prosazovat. Musíme diskutovat a nemusíme se vždy shodnout.

Brännström takový je?

S Andreasem jsem se před jeho příchodem bavil o vizích, kam chceme směřovat, a byli jsme v absolutním souladu. I proto jsme se rozhodli ke změně. Hledáte totiž trenéra, který nenaplní jen dvě věci směrem k veřejnosti, ale i zásadně ovlivní a pomůže vnitřnímu chodu klubu. Andreas cítí, co klub potřebuje.

Foto: FK Mladá Boleslav

Vlevo prezident Mladé Boleslavi David Trunda a vedle něj nový švédský trenér Andreas Brännström

Můžete zmíněné vize nastínit?

Jde o začleňování hráčů z akademie do áčka. Není to ale jen o tom, že si ho vytáhnete, musíte s ním také každý den detailně pracovat. O těchto věcech jsme si vykládali, ale pořádně jsme je nezrealizovali. Také je důležitý kontakt se všemi trenéry naší akademie.

Co dál?

Další věc je skauting a výběr hráčů. Andreas má obrovský přesah, s ním se můžeme porozhlédnout po další množině hráčů, o které jsme dosud nevěděli.

Budete přivádět hráče ze Švédska?

Momentálně máme hráčů dost, nechceme udělat chybu. Nejde jen o Skandinávii, Andreas působil i v Hajduku Split, s ním se nám otevírají nové obzory. Chceme se dobře připravit na zimní přestupové období.

Na základě jakých kritérií jste na Brännströma přišli?

Přirozeně sledujete rozvoj úspěšných klubů doma i v zahraničí. Koukám na Slavii, Spartu, Plzeň, do Německa nebo Skandinávie. Jelikož jsem v minulosti působil šest let ve Švédsku, mám v zemi kontakty a sleduji přední kluby jako AIK Stockholm nebo Malmö. Byl jsem v kontaktu s top manažery, kteří ve švédském fotbalovém prostředí působí. Od mnoha z nich jsem nezávazně slyšel Andreasovo jméno.

Co vás na něm zaujalo?

Prošel jsem si jeho historii. Má své představy, umí říct svůj názor, potřebuje se ztotožnit s vizí klubu. Udělal perfektní práci v menších klubech, které byly rodinného charakteru. Měl jiné nabídky, ale vybral si Mladou Boleslav. Mám radost, chceme dělat fotbal trochu jinak, jít trochu nečeskou cestou. Trenér je toho důležitou součástí.

Co chcete dělat jinak oproti tradičnímu českému prostředí?

V klubu máme hodnoty, které ctíme a dodržujeme. K tomu potřebujete charakterní lidi a profíky. Profesionální trenér má sto bodů, které u něj sledujete. V čem je Andreas jiný? To nechám na každém, aby poznal sám. Máme ale dlouhodobou vizi. Chceme být skromný, rodinný, ale ambiciózní klub, který bude vychovávat talentované kluky. Nebudeme dělat agresivní marketing. A hlavně tu hráči musejí chtít být.

Někteří nechtějí?

V posledních měsících se nám děje, že nám někteří agenti chtějí vzít hráče. Agenti jsou pro nás důležití partneři a přiznávám, že jsme chtěli také trenéra, který nebude zapojený do českého fotbalového prostředí.

A ti agenti?

Máme agenty, se kterými dlouhodobě a korektně spolupracujeme, ať jsou to pánové Paska, Nehoda, Chovanec, nebo Jirka Müller. A pak jsou agentury, které tu měly v minulosti spoustu hráčů, a teď cítíme, že s námi nechtějí spolupracovat. Jde o tvrdý boj, se kterým nesouhlasíme.

Předpokládám, že narážíte na situaci kolem mladých hráčů Lukáše Maška a Vojtěcha Stránského. Sami jste v tiskové zprávě zmínili, že se je snažil odlákat Liberec.

Ano. Jsou to naši odchovanci, věříme jim. S jejich agenturou Sport Invest sice proběhlo korektní jednání, ale výsledek byl, že oba hráči chtěli odejít. Nakonec zůstávají, věříme, že jim vytvoříme podmínky, aby tu chtěli dál pokračovat. Agenti jsou důležití, ale musejí být korektní. Pokud ne, nebudeme s nimi spolupracovat.

Za postup do hlavní fáze Konferenční ligy dostanete bonus 3,17 milionu eur, tedy zhruba 80 milionů korun. Jak s penězi naložíte?

Když jsem klub přebíral, s touto částkou se nepočítalo. Určitě nám pomůže, ale je třeba říct, že část peněz spadne na náklady a prémie. Plánujeme také posílení áčka, ovšem příchody musejí dávat smysl. Chceme investovat i do rozvoje mládežnické akademie a důležití jsou pro nás také fanoušci a zázemí. Fandové nás fantasticky podporovali, věřím, že něco vymyslíme, aby se na stadionu cítili lépe.