Hlavní obsah

Saňák po výhře v derby: Kluci mi ukázali správné mušketýry

Devět žlutých karet, jedna červená, tři góly, strkanice i pohledné akce. Východočeské fotbalové derby mělo vše, co správný duel rivalů má mít. Pardubice si v duelu s Hradcem Králové po dvou prohrách v řadě připsaly za výhru 2:1 tři body a trenér Jiří Saňák mohl tak být patřičně šťastný, že jeho tým ukázal sílu v ten pravý čas.

Sestřih zápasu FK Pardubice - FC Hradec KrálovéVideo: LFA

Článek

Hodnocení prvního letošního východočeského derby bude zřejmě kladné?

Přesně tak. V jedenácti hráčích to byla však bitva o každý metr. Hráli jsme víc kompaktně. Hradec očividně přijel hrát na brejky a my více drželi míč. Každopádně první půle vykazovala známky klasického derby. Ve druhém poločase jsme po krásné akci šli do vedení, čímž se to odšpuntovalo i emočně. Z toho vyplynula červená karta. Popravdě mě to trochu vyděsilo, protože Hradec to mentálně umí zvládnout, což dokázal i vyrovnávací brankou. Naši kluci si ale šli za vítězstvím a já před nimi smekám. Chtěl jsem vidět mušketýry a můj tým mi je ukázal. Krásný zážitek.

Předvedli jste zatím nejlepší výkon sezony?

Spíše bych řekl nejkontrolovanější. Snažili jsme se hrát strukturovaně a organizovaně. Samozřejmě tam bylo stále ale dost nevynucených chyb. Je škoda, že jsme nedali uklidňující třetí branku a museli jsme se nervovat až do konce.

Narazili jste výkonem na strop?

Ani náhodou. Neustále se chceme posouvat dál, od toho tady jsme. Každopádně nám to pomůže do další práce. I ten první gól, který jsme dali, je pro nás vzpruha. Takhle hezká branka v derby vždy pomůže.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva domácí Jonathan Brian z Pardubic a Adam Vlkanova z Hradce Králové

V týmu je hned několik nových hráčů. Jak zapadli?

(usměje se) Výborně. Mužstvo skvěle spolupracuje. V týdnu jsme si společně zašli na večeři a neustále se spolu bavíme. Příchod do nového klubu není pro nikoho jednoduchý. Především pro cizince je to vždy složitější. Musím ale kluky pochválit, sami si našli doučování češtiny. Je tam opravdu spousta pozitiv.

Jsou pozitivní zprávy také ohledně Jana Kalabišky?

Už je z Liberce zpátky u nás, za což jsme rádi. Je ale ještě celý oranžový po operaci a jen jsme se pozdravili.

André Leipold v derby přihrál na gól. Předvedl výkon, který jste od něj očekával?

Vydržel velkou většinu zápasu. Byť tak nevypadá, je to chováním typický Němec. Když mu něco řekneme, snaží se to plnit. Je to mladý a učenlivý kluk, který má v sobě obrovský potenciál. Jsem rád, že to proti Hradci ukázal.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva hostující Adam Zadražil a Jonathan Brian

Poprvé v sezoně jste nasadili mezi tři tyče Jana Stejskala. Co vás k tomu vedlo?

Shodli jsme se, že potřebujeme udělat změnu. Chtěli jsme dát týmu nový impulz, což se povedlo. Honza splnil to, co jsme od něj chtěli.

V týdnu k vám přestoupil Eldar Šehič a ihned se objevil v základu. Potěšil vás jeho výkon?

Jedná se o další skvělý příběh. Poprvé s námi trénoval ve středu. Hodně jsme se ale spolu bavili, jak chceme, aby hrál. Naštěstí je hodně komunikativní a vše správně pochopil. Do týmu přinesl správnou energii.

V první půli diváky bavily souboje Tomáše Zlatohlávka s Tomášem Petráškem. Nebylo to podle vás na hraně?

(rozesměje se) To bylo! Rozhodčí za námi o půli přišli, abychom kluky uklidnili. Ve druhém poločase ale přišla červená, čímž to bylo vyřešené. Já jsem ale za takové detaily rád. Skvěle se ukázal také Václav Jindra, který ve svém nízkém věku hecoval diváky a předvedl skvělý výkon.

Zmiňujete Jindru, který ještě věkem spadá do dorostenecké kategorie. Můžete ho popsat?

Je to rychlostní typ. Nedělá si hlavu vůbec s tím, o jaký zápas jde. Odehrál derby ve velkém stylu. Zvládl to opravdu skvěle.

Druhou branku v sezoně vstřelil Vojtěch Patrák. Může to pro něj být rozdílová sezona?

Už mohl mít tři góly, kdyby v Liberci dal penaltu. Má potenciál. Je to energický kluk, který je skvělý do kabiny. Sžívá se ale s rolí, že to na něm stojí. Pere se s tím a potřebuje sbírat další zkušenosti. Jsme s ním spokojení a my jsme tady od toho, abychom mu pomohli.

Pomalu se blíží konec přestupového období. Chystáte se ještě posilovat?

Stále na tom pracujeme. Máme různé nápady a uvidíme, co bude. Nic konkrétního nebudeme zmiňovat. Nebudeme si ale nalhávat, že vše je dobré. Určitě bychom chtěli ještě posílit.

Plzeňský záložník Cadu na tribuně byl tedy náhoda?

(rozesměje se) Nechtěl jsem to prozrazovat, ale tedy… Ne, dělám si samozřejmě srandu. Byl se podívat na své kamarády. Rádi jsme ho tady viděli.