Hlavní obsah

Samek po premiéře za Hradec: Neberu to jako krok zpátky, s kluky ze Slavie jsem už mluvil

V Hradci Králové byl pár dní a hned v jeho barvách naskočil ve fotbalové Chance Lize do sobotního šlágru s mistrovskou Spartou v základní sestavě. „Těžší zápas na úvod jsem asi mít nemohl,“ vydechl záložník Daniel Samek, jenž přišel do mateřského klubu nakopnout kariéru na hostování s opcí z italského Lecce. Votroci prohráli 0:2.

Sestřih utkání Hradec Králové–SpartaVideo: LFA

Článek

Samek hrál poslední zápasy v květnu v Itálii, ale v mládežnické Primaveře. Mezi chlapy se v soutěžním utkání objevil před více než dvěma lety ještě za Slavii. Shodou okolností také proti Spartě v posledním kole nadstavby v květnu 2022.

„Neměl jsem obavy, ale respekt ano. Snažil jsem se připravit, jak nejlépe jsem mohl. Nejhorší to bylo kolem 30. minuty, kdy se hrálo nahoru dolů. Prostor pro zlepšení rozhodně je, zároveň cítím, že je od čeho se odpíchnout,“ vyprávěl dvacetiletý záložník.

Chuť na něm byla patrná. Nabízel se, rozdával přihrávky. Zapojoval se i do rozehrávky standardních situací. Se spoluhráči si ale ještě porozuměl. „Prokázal, proč jsme ho chtěli. Podal velice dobrý výkon, pak mu došly síly. Jsme spokojení, hrál na velikém prostoru, jeho přihrávky byly velice slušné,“ uvedl hradecký trenér David Horejš.

Samek navlékl černo-bílý dres Votroků po šesti letech. Pak se vydal do Slavie, z níž před dvěma lety přestoupil do Lecce. V italském klubu se ale do prvního týmu neprosadil, v áčku neměl jediný ostrý start. „Pan Sabou (sportovní ředitel Hradce – pozn. aut.) mi už před časem řekl, že má o mě zájem. Přiznám se, že v první chvíli jsem chtěl zůstat venku, sám jsem si chtěl dokázat, jestli na to mám,“ líčil Samek.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Daniel Samek během zápasu se Spartou

„Tím, jak ubíhal čas, jsem se ale jednoznačně rozhodl pro Hradec,“ dodal mladý záložník. Návrat do Slavie ve hře nebyl. „Ne, takovou informaci jsem nedostal. Jsem rád, že jsem tady. Ale když bylo hostování potvrzené, s některými kluky ze Slavie jsem mluvil. Známe se. Rád je uvidím, až sem v listopadu přijedou, ale rozhodně jim nic nenechám,“ slíbil Samek.

Je plný odhodlání. „Někdo to může brát jako krok zpátky, já ale ne. A pokud by to tak přesto mělo být, věřím, že pak udělám dva kroky dopředu. Chybí mi zápasová praxe, ale po každém tréninku se cítím líp,“ přiblížil mládežnický reprezentant.

Hradecký klub je v úplně jiném rozpoložení, než když ho před šesti lety opouštěl. Votroci načínají druhou sezonu v nové a útulné aréně, tým má ambice. „Byl jsem až překvapený. Vše skvěle funguje. Jsem stoprocentně spokojený,“ uznal Samek.

S Hradcem by rád pronikl do elitní šestky. „Jsem cílevědomý. Šestka je lákadlo. Sílu ostatních respektuji, ale myslím, že tým na to máme,“ uvedl bývalý slávistický hráč.

Pod Bílou věží je na roční hostování s opcí. „Je to jen na mně. Opce je možná na Hradec vyšší, ale jsem rád, že tam je. I klub se k vám pak chová jinak. Na konci sezony se uvidí, co a jak dál,“ uzavřel Samek.

Související témata:
Daniel Samek