Hlavní obsah

Sám Slavii odmítl, Chorému ale odpustil. Doba je jiná, klubismus už se nenosí, říká bývalý kapitán Plzně

Třaskavý transfer v rámci české fotbalové ligy, a sice přestup reprezentačního útočníka Tomáše Chorého z Plzně do Slavie, byl ve čtvrtek definitivně uzavřen. Vášně a emoce ale bude jitřit ještě dlouhý čas. Jak na transfer Chorého a způsob, jakým si ho prosadil, pohlíží bývalý kapitán Plzně nebo její fanoušek?

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Tomáš Chorý v dresu Slavie.

Článek

„Přiznávám, že když jsem se dozvěděl, že Tomáš půjde do Slavie, byl jsem v šoku. Na druhou stranu se mu ale nedivím. V lednu mu bude třicet, má rodinu, dvě malé dcery. Ve Slavii dostal vysoký plat. Zahraničí si zkusil před lety, kdy krátce působil v Belgii. Slavné to nebylo,“ říká někdejší záložník Plzně Miloslav Paul.

Pětašedesátiletý vitální muž, který v A-týmu tehdejší Škody Plzeň strávil 11 sezon (z toho osm s kapitánskou páskou), se během kariéry ocitl ve stejné situaci jako Chorý. Dostal laso ze Slavie. Klubové vedení i on samotný odmítli. „Patriotismus, klubismus se ale už dávno nenosí. Doba je jiná, proto Tomášovi vůbec nic nezazlívám,“ podotýká Paul.

Foto: archiv Miloslava Paula

Bývalá dlouholetá opora Plzně, fotbalový záložník Miloslav Paul.

Mnozí fanoušci Plzně ale Chorému jen tak neodpustí. Především způsob, jakým za sebou v Doosan Aréně zabouchnul dveře. Po Euru oznámil managementu Viktorie, že v klubu nechce dál hrát.

„Nechci Chorému v žádném případě brát zásluhy na úspěších Viktorky a dokážu pochopit finanční motivaci fotbalisty, který má na zabezpečení někdy i jen pár let. Ano, nemám detailní informace, jak celá jednání probíhala, ale dělá to na mě dojem, že tlak ze strany hráče i jeho manažera nebyl zrovna košer,“ uvádí Luděk Hromádka, dlouholetý příznivec Viktorie.

„Zkrátka, takto ideální přestup nevypadá. Řeči o tom, že se chce kariérně posunout, bych bral v případě, že by Chorý přestupoval z Plzně do některé z renomovaných soutěží. Jeho vyjádření po přestupu zavání notnou dávkou trapnosti a práce PR Slavie,“ dodává Hromádka.

Nejprobíranější otázkou je, jak Chorého přijmou fanoušci obou táborů. Především ti sešívaní. Nedávno totiž sociálními sítěmi proletěla dvě videa s Chorým. Na prvním se přiznává k náklonnosti ke Spartě, na videu z roku 2022 pak při mistrovských oslavách skanduje s příznivci hanlivý pokřik vůči Slavii.

„Tomáš je příjemný kluk. Kdo ho zná, potvrdí mi to. Když vletí na hřiště, je z něj trochu blázen, lidi ho soudí podle toho. Fanoušci Slavie budou ze začátku opatrní. Jestli ale bude makat a dá pár gólů, budou ho nakonec oslavovat a na všechno se zapomene. A jak ho přijmeme v Plzni? Někteří lidé jsou naštvaní, někteří Tomáše chápou. Celkově mu odpustíme, pro Plzeň byl bůh,“ tvrdí Paul. „Chorému tleskat určitě nebudu. Myslím, že většina to bude mít stejně. Docela bych věřil, že pískot bude převládat,“ doplňuje Hromádka.

Související témata:
Chance liga (fotbal)