Hlavní obsah

Šádek je kouzelník, nákupy Slavie mi nepřijdou koncepční, myslí si expert

Již o půlnoci osmého září končí přestupové období ve fotbalové Chance lize. Slavia, Sparta i Plzeň se úspěšně dostaly do hlavní fáze evropských soutěží a podle toho také mohutně posílily. V pořadu Přímák na Sport.cz rozebíral strategii nákupů jednotlivých klubů fotbalový expert a bývalý reprezentant Jan Rajnoch s redaktorem Sport.cz Robertem Neumannem.

Jan Rajnoch mluví o nákupech českých týmů Video: Sport.cz

Článek

„U Slavie jsou přestupy jednoznačné. Na příkladu Chorého se Staňkem je vidět, že se snaží kupovat naše nejlepší hráče, respektive reprezentanty. Přijde mi však, že to je takové předimenzované. Koupíme Chorého, který je samozřejmě výborný, ale musíme mu v sestavě udělat místo a zatím tři další útočníci jsou na lavičce. Osobně mi to nepřijde tolik koncepční. Ano, může to mít dobrý efekt a Slavia hraje velmi dobře, uvidíme ale, jaký to bude mít vliv na další hráče v týmu,“ vyjádřil Rajnoch svůj názor na přestupovou politiku sešívaných.

„Sparta postupuje trochu jinak. Zaměřuje se na zahraničí, má vytipované hráče a dosazuje je do systému. Každý v týmu má svoji specifikaci, a pokud někdo odejde, dokážou ho efektivně nahradit. Dává mi to upřímně větší smysl,“ přemítal bývalý obránce.

Ve fotbalové Chance Lize se blíží konec přestupního obdobíVideo: LFA

Jiná kapitola je podle bývalého hráče Mladé Boleslavi či Liberce plzeňská Viktoria.

„Pan Šádek je za mě kouzelník. Koupit hráče, který má cenovku tři miliony eur a koupí ho za půlku? To je neuvěřitelné a dokázal to už několikrát,“ narážel na příchod obránce Svetozara Markoviče.

V nejlepším světle se dle čísel zatím ukázal útočník pražské Sparty Albion Rrahmani, který na Letnou dorazil z Rapidu Bukurešť. Ve dvou odehraných utkáních si připsal zatím dvě branky a jednu asistenci.

„V prvních dvou zápasech ukázal kvalitu, když dal dva góly. Zatím se mi líbí nejvíc ze všech nově příchozích hráčů,“ zmínil redaktor Sport.cz Robert Neumann.

Kluby za hráče utrácí daleko víc peněz, což je vidět i na zmíněném Rrahmanim. Ten měl Spartu vyjít na více než 100 milionů korun.

„Chodí sem kvalitní hráči, to vše je ale kluby, jako jsou Sparta, Slavia a Plzeň. Celkově posouvají naši ligu nahoru, například v marketingu. Prodala se dobře i televizní práva. Také na návštěvách je vidět, že liga jde nahoru,“ myslí si Rajnoch.

V minulosti nebylo pravidlem, že by do Česka přicházelo tolik zahraničních hráčů. Spíše kluby čerpaly doma.

„Mění se to. Stále se ale najdou hráči, kteří kvalitu mají. Výborně se ukazuje Ladra v Mladé Boleslavi. Věřím, že třeba Plzni by mohl být prospěšný. Máme ale spoustu dalších fotbalistů. Náš fotbal má stále kde brát,“ uvedl odchovanec Sparty.

„Mě osobně překvapuje, že Vasil Kušej ještě není v jednom z týmů té přední trojice,“ doplnil Neumann.

Kvalita ligy se však pozná nejen na příchodech, ale také na odchodech. Z Chance ligy v poslední době odešli do zahraničních soutěží Kulenovič z Liberce, Letáček z Ostravy či Hranáč z Plzně.

„Jsem přesvědčený, že se vše odvíjí od toho, že sem chodí cizinci. My Češi jsme spíše fyzicky nadupaní, cizinci jsou šikovní technicky a tím posouvají i naše hráče,“ tvrdí redaktor Sport.cz.

„Mění se to i tím, že jsou progresivní trenéři. Já smekám klobouk před Mírou Koubkem nebo Petrem Radou, ale na světlo se dostává Radoslav Kováč. Ten vychoval Hranáče pro Plzeň a najednou šel do Hoffenheimu. Jsem rád, že máme mladé trenéry, kteří se snaží posouvat hráče, aby třeba mohli jít do zahraničí,“ dodal Rajnoch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články