Hlavní obsah

Šádek: Chorý je minulost. Nějak se zapomněl se mnou rozloučit

Jde o přímý postup do Ligy mistrů, to je jeho parketa. „Tuhle disciplínu miluju. Jsem v ní trochu specialista,“ směje se šéf fotbalové Plzně Adolf Šádek. Věří, že je naposledy bronzová Viktoria na novou sezonu připravená. Půjde do ní omlazená, dál se stoperem Robinem Hranáčem, jehož chce klub za každou cenu udržet, a bez útočníka Tomáše Chorého, kterého prodala do Slavie. I o něm plzeňský boss hovořil. Když pak kouč Západočechů Miroslav Koubek řekl, že Chorému rozumí, Šádek jen zakroutil hlavou a řekl: „Já ne.“

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Spolumajitel Plzně Adolf Šádek na tiskové konferenci.

Článek

Jak zpětně odchod Tomáše Chorého do Slavie berete?

Dlouho jsem přemýšlel, jak na tuhle otázku odpovím. Bral bych to jako holý fakt. Jindra (Staněk, odešel do Slavie v zimě – pozn. aut.) i Tomáš se rozhodli odejít do Slavie. Ta byla ochotná zaplatit částku, kterou jsme si v našich očích stanovili jako minimální. Rozloučit jsem se s ním ani nestihl. Tomáš tu včera (v pondělí) byl, ale nějak na mě zapomněl. Asi neměl v plánu se se mnou rozloučit. Tomáš je pryč, je to minulost. Jsem přesvědčený, že máme dost kvalitních útočníků, kteří ho nahradí.

Překvapilo vás, že nešel ani jeden z nich do zahraničí?

Obecně je to složitější. Na trhu je nespočet hráčů, sotva se dohrálo Euro, vyspělejší soutěže budou transfery teprve startovat. Je otázkou, jestli měl Tomáš Chorý na top pět nejvyšších soutěží. Je ve Slavii, tím naše rozlučka proběhla. Přeju mu, ať se mu daří a ať zůstanou o moc bodů za námi.

Lze konkurovat Slavii a Spartě při finančních možnostech, které mají?

Ctím, že Sparta a Slavia disponují většími prostředky, než jsem zvyklý pracovat já. Podle mě ale neznamená, že dražší hráč musí být zákonitě lepší než jiný. Budeme chtít nejen Spartě a Slavii konkurovat. Jsem přesvědčený, že kvalitou hráčů, hrou, odborností a lišáctvím našeho trenéra si s tím umíme poradit.

Jaké ambice na prahu nové sezony máte?

Ten, kdo zná mě, trenéra i celý klub, ví, že ambice máme nejvyšší. Se vším respektem ke všem soupeřům říkám, že se chceme probojovat do základní skupiny jedné z evropských soutěží a honit kluky z Prahy. Ale myslím, že teď liga nebude jen o Slavii, Spartě a Plzni. Dobře připravené a posílené jsou i jiné kluby. Řekl bych, že soutěž by mohla být celkově vyrovnanější.

Navíc jde o přímý postup do Ligy mistrů.

Tuhle disciplínu miluju. Jsem v ní trochu specialista, klukům v Praze jsem to říkal. Pevně věřím, že jsme dobře nachystaní. Je tam spoustu kvalitních týmů, není to jen o Spartě a Slavii. Budeme se snažit do ligy dobře vstoupit a pak na to navázat. Liga mistrů je obrovské lákadlo, bohužel je nás šestnáct a minimálně pro půlku mančaftů to bude cíl. Budeme bojovat od začátku.

Máte v rukávu nějaký motivační výrok, který by byl podobný tomu, že jdete s klackem na tanky? Před pár lety zafungoval a ligu jste vyhráli.

Podruhé by to nebylo vtipné. Jestli nějaký výrok použiju, tak si ho nechám před startem ligy pro hráče. V čase ho pak případně šoupnu ven.

Vyhovuje vám, že za favority jsou považovány jen Sparta a Slavia?

Filozofie všech tří klubů je naprosto odlišná. Sparta a Slavia musí, my budeme chtít. Je otázka, jak to bude pak probíhat v sezoně. Chtít je vždy víc než muset. Oni nemůžou začínat s jinými ambicemi. My s ostatními kluby do toho budeme chtít vstoupit a udělat ligu zajímavější.

Kádr Plzně se omladil. Je kvalitnější?

To ukáže čas. Plzeň má po dobu několika let vysokou sportovní kvalitu a úspěchy. Přestupová politika se mění v průběhu desetiletky poměrně často v závislosti na tom, jak silní jsou vlastníci. Jeden čas jsme dělali hotové, starší hráče, ale byli po smlouvách. Teď se ubíráme maličko jinou cestou. Musíme si vyhodnotit, jestli je správná. Pořád ale věřím, že plzeňská parta a srdce tu zůstanou. Kluci, co přišli, se s tím buď sžijí, nebo tu nebudou moct hrát.

Změnil se rozpočet klubu?

Doděláváme ho. Myslím, že došlo spíš ke snížení rozpočtu, určitě nebude vyšší než v minulé sezoně. Když se bavíme jen o lize, je o pár procent nižší než posledně.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Lukáš Kalvach, trenér Plzně Miroslav Koubek a spolumajitel klubu Adolf Šádek.

Plánujete odchody z kádru? A udržíte stopera Robina Hranáče, který v minulé sezoně vylétl?

V kádru máme poměrně dost jmen. V průběhu transferového okna k některým cíleným odchodům s ohledem na vytížení či jiné věci dojde. Na Robina nabídky jsou, ale s ohledem na naše ambice se to (jeho odchod) nestane. Vím, že ve fotbale bych nikdy neměl říkat nikdy, ale momentálně si to nedokážu představit. Robin je pro Plzeň naprosto klíčový hráč. Teď to asi ani není otázka nabídky, ale možností, jaké máme, ho nahradit. S ohledem na ambice si myslím, že v létě takový transfer nenastane.

Jak vnímáte posilování Liberce či Baníku Ostrava?

Je tam ještě Boleslav. Jablonec výrazně obměnil kádr. Nechtěl bych na nikoho zapomenout. Sleduji to s odstupem, ne úplně do detailů. Jejich ambice jsou nejvyšší. Je otázkou, jak zvládnou tlak, který na špičce je. Ne že bych jim zrovna přál, abychom se na ně koukali zezadu, ale kvalitnější liga posune nás všechny a připraví nás do Evropy.

  2 : 1 Pardubice - Hradec Králové 2 : 1 80. min Živě
20240824T20 : 00:00+0200
Pardubice vs. Hradec Králové
Pardubice vs. Hradec Králové
Pardubice
Hradec Králové
  2 : 2 Sparta - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240824T17 : 00:00+0200
Sparta vs. Slovácko
Sparta vs. Slovácko
Sparta
Slovácko
  1 : 3 Teplice - Karviná 1 : 3 dohráno
20240824T17 : 00:00+0200
Teplice vs. Karviná
Teplice vs. Karviná
Teplice
Karviná
  1 : 2 Bohemians - Jablonec 1 : 2 dohráno
20240824T14 : 30:00+0200
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
  Baník - Liberec zítra 14 : 30
20240825T14 : 30:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Dukla - Č. Budějovice zítra 17 : 00
20240825T17 : 00:00+0200
Dukla vs. Č. Budějovice
Dukla vs. Č. Budějovice
Dukla
Č. Budějovice