Hlavní obsah

S Bohemkou jsem si Evropu neužil, snad budeme s Baníkem v poháru déle, přeje si Prekop

V týmu Bohemians 1905 Praha měl slovenský útočník Erik Prekop platnou smlouvu, přesto se před novou sezonou přestěhoval do Ostravy. Baník jej musel z kontraktu vykoupit, 26letý rodák z Trenčína vzápětí ve Slezsku podepsal smlouvu na tři roky s možnou opcí.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Posila Baníku z Bohemians Slovák Erik Prekop

Článek

„Jako každý člověk chci něčeho dosáhnout a cítím, že posun do Baníku je krok směrem dopředu,“ říká střelec osmi ligových branek v uplynulé sezoně. Celkově jich za tři roky v Česku vstřelil v Hradci Králové a v Bohemians 1905 Praha třináct.

Vnímáte Baník jako velký kariérní posun?

Samozřejmě, už jsem cítil, že ten krok dopředu chci udělat. Beru to jako kariérní posun a vizi být lepším fotbalistou.

V minulé sezoně jste si zkusil Konferenční ligu proti Bodo Glimt (0:3, 2:4), ale vypadli jste hned s prvním soupeřem ve druhém předkole. Baník se letos po čtrnácti letech do evropských pohárů vrací. I to hrálo roli při vašem rozhodování? Můžete nabídnout nějaké zkušenosti?

S Bohemkou to bylo hodně krátké, moc jsme si to neužili, takže úplně o nějakých zkušenostech se hovořit nedá. Ale něco jsem zažil, viděl jsem, jak se dělá fotbal někde jinde. Ukázalo nám to obrovské nedostatky, ale věřím, že s Baníkem budeme v poháru o hodně déle.

Přesto se zdá, že z tohoto pohledu jste v Baníku jeden z nejzkušenějších…

(směje se) To je možné. V Bohemce jsem byl zvyklý, že jsem jedním z těch mladších hráčů, tady patřím k těm starším. Věk jde dopředu a ani si to neuvědomuji, takže z toho pohledu asi máte pravdu.

V Baníku je několik vašich krajanů, hrálo i to roli, že jste nabídku přijal?

No samozřejmě to je výhoda, když něco potřebujete, ale nebylo to to hlavní, když jsem se rozhodoval. Známe se tady všichni z české ligy, takže i domácí kluci mi byli nápomocní. Většina mi hned nabídla, že když budu něco potřebovat, tak není problém, abych se na ně obrátil. Takže jestli Češi, nebo Slováci, je úplně jedno.

Můžete hrát v útoku, na kraji i pod hrotem. Kde vám to vyhovuje nejvíce?

Asi na hrotu, ať už jsem tam sám, anebo jsme tam ve dvou. Ke konci minulé sezony jsem ale hrával dost často pod hrotem, takže i tam jsem v pohodě. Případně i nějaká alternativa na kraj, ale nejlíp se asi cítím v tom středu na hrotu, nebo pod ním.

Baník má v kádru slušný počet útočníků, z hostování v Osijeku se vrátil váš krajan Almási. Bude to velký boj o místo?

Přesně tak. Budeme hrát dvě soutěže, takže kádr musí být široký. A konkurence nás posouvá dopředu. Hrát bude jen ten nejlepší a je na nás, kdo to bude.

Víte, jak úspěšný jste v minulosti proti Baníku byl?

Pamatuji si, že jsem je pomohl gólem vyřadit z poháru, když jsem hrál ještě za Hradec Králové. Ale v lize jsem jim gól nedal, tuším. A co si pamatuju, tak jsem nad Baníkem v lize ani nevyhrál.

Související témata: