Hlavní obsah

Ryneš: Sním o reprezentaci. Jeho dynamit v levačce opět řádil

Do konečné nominace na fotbalové Euro se nevešel, zůstal mezi náhradníky. Ačkoliv zrovna na jeho postu levého wingbeka nikdo z reprezentačních konkurentů dvakrát nezáří. Sparťan Matěj Ryneš dal v ligovém prologu proti Pardubicím (2:1) kouči nároďáku Ivanu Haškovi důvod přemýšlet.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ryneš se raduje z vyrovnávací branky.

Článek

Vyrovnávací trefu obstaral Ryneš sám parádním volejem po individuálním průniku Kryštofa Daňka. Druhý padl po závaru, jemuž předcházela Rynešova tvrdá rána levačkou. Český fanoušek tak může jen přemítat, jestli by na šampionátu k levé lajně nebyl lepší volbou, než ideální formu hledající David Jurásek či pravák David Douděra.

Sezonu jste začal produktivně. Motivuje vás myšlenka na reprezentaci, když to nevyšlo v létě?

Určitě. Do reprezentace bych se moc chtěl podívat. Každý o tom sní. Nastoupit v dresu národního týmu je největší čest. Udělám vše pro to, abych se tam dostal.

Sestřih zápasu Sparta - PardubiceVideo: LFA

První krok jste možná udělal vyrovnávací trefou. Jak je obtížné se do voleje takhle položit?

Na tréninku to trefuji často, takže to pro mě bylo poměrně jednoduché.

Vstup do ligy jste zvládli vítězně, ač jste se nadřeli.

První zápasy sezony nejsou nikdy lehké. Obzvlášť po zvláštní přípravě, kterou máme za sebou. Byli jsme hodně namíchaní. Proto jsme hlavně chtěli vyhrát. To se povedlo, nic není důležitější.

Mohla za porodními bolestmi výhry stát nerozehranost?

To ne, absolvovali jsme řadu těžkých zápasů. Šlo spíš o kvalitu při situacích poblíž soupeřova vápna. Kdybychom je řešili lépe, dali bychom o dost víc gólů. Výsledek by vypadal úplně jinak.

V základní sestavě nastoupilo hned osm Čechů. Nebyl to nezvyk?

Nezvyk ne. Teď jsme mluvili více česky, když nastoupí zahraniční hráči, mluvíme anglicky. Střídáme to, jazyky všichni umíme. S tím nemáme problém.

A co předzápasový brífink od nového kouče Larse Friise? Cítil jste něco jiného, než když k vám promlouval Brian Priske?

Moc se toho nezměnilo. Oba jsou dobří řečníci a umí nás výborně namotivovat.

Cítíte větší konkurenci příchodem Imanola z Athleticu Bilbao? Jak on a Mathias Ross, další čerstvá posila, zapadli do mužstva?

Konkurence musí být, i na můj post. Když budu dále hrát takhle, uvidíme, jak to půjde. Jinak oba přišli ve středu, což je dva dny zpátky. Mám pocit, že mezi nás zapadli skvěle. Oba dva. Když Ross nastoupil na hřiště, byl skvělý v hlavičkových soubojích i rozehrávce.

Byly Pardubice dobrou zkouškou před úterním zápasem s irským Shamrockem Rovers?

Ještě jsme je tolik neřešili, ale víme, že to bude agresivní a těžký soupeř. Přesně jako Pardubice. Z toho pohledu šlo o ideální prověrku.