Hlavní obsah

Neuvěřitelný zabiják. Rrahmani ukázal, proč ho Sparta kupovala

Zvěsti o tom, že je šutér, nelhaly. Hned se naplňují. Kosovský útočník Albion Rrahmani začal angažmá ve fotbalové Spartě báječně. Nejprve se trefil při soutěžním debutu proti Malmö při postupu do Ligy mistrů, o víkendu v lize nastoupil v Hradci Králové poprvé v základní sestavě Letenských, asistencí a brankou zařídil výhru 2:0. „Taková bilance je velká věc. Říkal jsem mu, že si to musí užít,“ prohlásil trenér Sparty Lars Friis. Na vybrané akce Rrahmaniho se můžete podívat v klipu.

Výkon Albiona Rrahmaniho ze Sparty proti Hradci - klipVideo: LFA

Článek

Rrahmani v den utkání slavil narozeniny, bylo mu čtyřiadvacet. „Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Jsem také rád, že jsem si dal sám sobě dárek v podobě branky a gólové přihrávky,“ culil se Kosovan v rozhovoru pro O2 TV sport.

Nejprve přiťukl míč v pokutovém území Lukáši Haraslínovi, který pak obstaral první trefu utkání. V poslední minutě první půle dostal přihrávku na hranici pokutového území, balon si rychle posunul a vypálil. Míč zapadl k tyči, brankář Adam Zadražil skákal marně.

Jeden z obránců možná balon tečoval, nicméně Rrahmani předvedl, jak pohotový a efektivní je. Názorně demonstroval rozdíl mezi oběma soupeři. „Jeho řešení bylo nadstandardní, my tohle neměli. Obránci byli od něj kousek, jenže on si balon jedním dotekem zpracuje a druhým pošle k tyčce,“ zmínil hradecký kouč David Horejš.

Sestřih utkání Hradec Králové - SpartaVideo: LFA

„Předvedl suprový výkon. V klidu balon do sítě uklidil. Proto ho Sparta kupovala. Je to neuvěřitelný zabiják, což už ukázal s Malmö,“ ocenil nového parťáka wingbek Tomáš Wiesner.

Nejdražší posila v historii letenského klubu, která přišla z Rapidu Bukurešť za 4 až 5 milionů eur (100 - 125 milionů korun), předvedla, že v pokutovém území bude velmi nebezpečná. Ostatně v rumunském celku dal osmnáct gólů v devětadvaceti zápasech, předtím v Ballkani se prosadil čtyřiatřicetkrát v osmašedesáti duelech. S Rrahmaniho lehkostí, přehledem a střeleckými schopnostmi bude mít každá obrana fůru práce.

Ve hře ale jinak moc cítit nebyl. Ze soubojů s důraznými obránci Votroků odpadal, balon se mu nedařilo udržet. Po střetu na začátku druhé půle ho pak Friis stáhl ze hry. „Bylo v plánu ho vystřídat brzy ve druhém poločase, mluvil jsem s ním o tom už o přestávce. Nebyl zraněný, docházela mu energie. A když zůstal ležet po jednom ze soubojů, rozhodl jsem se ho vystřídat hned,“ vysvětlil Friis.

„Dokud měl síly, byl jsem spokojený s tím, co jsem u něj viděl. Líbil se mi jeho klid s míčem, zakončení, přehled. Těším se, až s ním budu dál pracovat,“ dodal dánský stratég. „Asi už toho měl plný brejle,“ odtušil Wiesner.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Zleva Lukáš Haraslín, Albion Rrahmani a Kaan Kairinen ze Sparty oslavují gól na 2:0 během utkání v Hradci

Rrahmani do kádru mistra rychle zapadá. „Musím všem poděkovat. Přijali mě od prvního dne, je to tu jako rodina. I fanoušci byli skvělí,“ uvedl Rrahmani. Slíbil i zlepšení v soubojích. „Je to pro mě motivace,“ prohlásil.

Pokud si udrží produktivitu, se kterou misi v rudém dresu začal, Friis a celý tým nad jinými nedostatky zřejmě přimhouří oči.